torsdag, december 28, 2006
helkväll med direktörn
måndag, december 25, 2006
mera portvin!
Dekantering!
När så den äldsta och yngsta generationen avvecklats plockade 70-talisterna (hustrun, brorsan och jag) fram 80-tals TP, satte på en samlingskiva 80-talsmusik, dekanterade en vintage port 1980 (Smith Woodhouse på halvflaska) och tempererade ett par ostar (stilton och roquefort). Vinet hade toner av plommon och mörk choklad och var en mycket njutbar upplevelse utan att vara ett stort vin. En halvflaska på tre räckte också ganska bra, och det blev en mycket skön avslutning på julaftonskvällen!
fredag, december 22, 2006
Portvinsdags!
År 2000 var ju ett storartat portvinsår, och att vi nu har möjlighet att pröva den i budgetvarianten LBV gör det hela riktigt trevligt. Pålitliga Graham´s levererar en tät dryck med toner av lakrits och mörka bär i bra balans. (Minst) fyra år på fat har låtit den mogna snabbare än vintagevinet som bara får två år innan det försluts i flaska. Gott till såväl desserter som en schysst stilton eller roquefort...
Likaledes stabila Taylor´s följer upp med en tawny; fatlagrad tio år vilket börjat märkas. Genomskinligt brunröd i färgen och med den där härliga nöt-/torkad fruktdoften. Mer torkad frukt, lite bränt socker och någon kryddighet i smaken. Mums till nötter, praliner och småkakor!
För julaftonsnatten ligger en halvflaska Smith Woodhouse vintage port 1980 och väntar...
lördag, december 16, 2006
surf and turf - 3yo style
Så föddes kombon svarta oliver, räkor, salami och - bananer! Huga.
söndag, december 10, 2006
tryffelsvinet i stan
Trots sen hemkomst från familjeutflykt till vänner i Oxelösund tog jag tag i mig själv, IT-mannen och pokermannen och åkte dit. Vi provade lite av varje, och jag lärde mig att för mycket Grenache i blandningen inte är min grej. Av Tryffelsvinets viner landade 2002 Les Ifs Prestige, Chateau Les Ifs, Cahors, bäst, tillsammans med 2001 Côte Rousse, Domaine l´Aigueliére, Languedoc. Les Ifs var tyvärr slutsåld, men Côte Rousse - gjord på syrahdruvor från 80-åriga stockar med låg avkastning (20hl/ha) - finns att beställa.
Bästa vinet i automaten - som hade åtta vita och åtta röda - var dock 2001 Tignanello; ett vin som inte hörde till Tryffelsvinets portfölj. Ett uppsträckt vin som slipade tänderna på ett bra sätt. Stads bjöd på snygga lokaler, en mysig vinkällare, trevlig personel och märkliga gäster. Kumpanerna och jag avslutade kvällen nöjda och glada.
fredag, december 08, 2006
fett är gott
Fredagskväll är ofta pizzatajm hos familjen Konjär. Så icke denna gång, men något liknande i alla fall. Ett par entrecoter, färdig bearnaise av bättre sort, klyftpotatis, stekta tomater och champinjoner - se där en kolesterolstinn avslutning på veckan! Till detta en hyfsad B, Chateau Fournas Bernadotte 2001, andravinet till Chateau Bernadotte. Slottet drivs av Pichon-Lalande, och har kopplingar till vår kung.
Jag läste någonstans att poängen med stramheten hos en Bordeaux är att den fungerar som en "gomrensare" mellan tuggorna (det kan mycket väl ha varit Michael Broadbent igen, eller någon annan förstockad anglofil i Decanter magazine), dvs att den med sina syror och tanniner rensar upp och skär igenom fettlagren i en gräddig sås. Jag vet inte hur det stämmer med modern smakfilosofi, men ikväll funkade det allldeles utmärkt. Stadigt kött, fettdrypande sås och så ett vin med mörka bär; lite stramt men balanserat - löjligt gott ibland. Men de där tonerna av kaffe har jag letat efter utan att finna.
För övrigt kan konstateras att jag - även om jag hade ansett mig ha råd - antagligen blir utan det som Röttorp beskrev som något som kan bli världens bästa champagne någonsin. Synd. Om någon som läser detta känner för att ge mig en julklapp i 1599:-klassen så finns ett bra tips här.
tisdag, november 28, 2006
Vinauktion
I år var han särskilt sur för att auktionsförrättaren inte lät klubban falla på strax under 3000:- för en Richebourg DRC -93, vilket i så fall - med vinmannens ord - hade varit ett jävla klipp. Nu dröjde klubbslaget ett par sekunder för länge och någon annan hann få upp ögonen för vad som höll på att hända. Flaskan gick till slut på över 5000:- och alltså inte till min besvikne kamrat...
Sveriges just nu dyraste enskilda vinflaska är för övrigt en Romanée-Conti DRC -85, som gick på 87.000:-. Strax över 100.000:- med 20% avgifter, eller ett cl-pris på 1392:-. Prisvärt? Frågan känns i sammanhanget överflödig. Vinmannen tyckte dock att det var ett mer logiskt köp än 6 fl Chateau Petrús -01 för 48000:-.
På min anmodan köpte han in en flaska Fonseca Vintage Port 1970 åt mig. Enligt Michael Broadbent är inte Fonseca årgångens starkaste kort, men å andra sidan är det ett mycket starkt år och med en del andra känslomässiga argument kring saken så känns priset på strax under 2000:- hanterbart. Berry Bros & Rudd listar några andra märken från samma år för liknande summa. Annars framstår vinmannens två Pichon-Lalande 1975 för 1100:-/st plus avgifter som dagens riktiga fynd.
Nästa gång skall jag vara där.
söndag, november 26, 2006
Konjär på strövtåg
På restaurangen fick jag i alla fall en förrättstallrik med riktigt välsmakande prosciutto, en stadig bit oxfilé med tryffelsås (och rikligt med hyvlad svart tryffel på; dock ganska blyg sådan) och en stabbig men god tiramisu. Närheten till Italien var tydlig, minst sagt. Till detta en ung och fruktig men inte helt oäven lokal cabernet sauvignon. Inhemska viner var de enda som syntes i såväl restauranger som affärer, och till avslutningsmiddagen bjöds hinkvis av årets skörd. Jag är rädd att jag börjar bli vinnörd, men jag kan inte uttrycka förtjusning över något som knappast skulle nått landet ens på BiB. *suck*
Hemma igen på lördagen var jag tvungen att plocka fram resterna från kalkonmiddagen härförleden och till det en stabil Bordeaux ur källaren. Ordningen återställd.
lördag, november 18, 2006
en mogen italienare
Plockade med mig lite annat hem, och middagen blev en reninnerfilé, stekt i panna och sedan i ugn till 62 grader. Till detta en jordärtskocksgratäng, som blev lite rinnig men god. Husets egna skockor! Matlagningsgrädde, koncentrerad grönsaksbuljong och en skvätt av den där Noilly Praten som jag sliter med att göra slut på (säsongen för drajor är ju liksom över...) stod för vätskan och så lite riven prästost on top. Slutligen en kraftigt hopreducerad trattkantarellsås på egenplockad, torkad svamp. Gott!
Vinet var ljust tegelrött och riktigt genomskinligt. Doften starkvinsaktig, bränd och med torkad frukt. Smaken vital, lång, balanserad och full av kryddor och mer torkad frukt. En riktig upplevelse, och en smått unik chans att prova långlagrat vin utan att det kostar en förmögenhet. Måste bjuda IT-mannen på denna nektar och omvända honom från den Kaliforniska 16vol%-Zinfandelska förbannelsen...
måndag, november 13, 2006
En bra lördag
Hustrun fick ett ankbröst med en lingon- och blåbärsås och västerbottenpuré. Jag gick traditionell, och tog en medium-rare oxfilé med vitlöks- och rosmarinsky samt gratäng. Innan dess Kalixlöjrom. Tryfflar, espresso och en calvados hors d'age efteråt. Inga överraskningar åt något håll, men vi var nöjda och mycket mätta efteråt. Servicen dock långsam i den fullsatta salen. Och vinlistan sorgligt kort, med bara ett par röda på glas. Inget att skriva hem om.
måndag, november 06, 2006
vinsläpp
Det har gått ut en inbjudan till övriga Konjärer. Inriktningen är en middag här i mitten av december. Dags att börja planera...!
lördag, november 04, 2006
kalkonmiddag
En förrätt blev hummersoppa med en creme fraicheröra på hummerköttet och riven kålrot som fått mjukna i hummerfond, honung och rosmarin. Smakkombinationen är Ulf Kappens, och finns i Systembolagets kokbok För alla sinnen. Varianten egentligen en kombination av Kappens idé med ett annat recept ur boken. Så gör jag ofta... Till detta en Puligny-Montrachet 2001 från Albert Bichot. 2001 var väl inget stort år för vit bourgogne, men det bjöd ändå en hygglig drickupplevelse med behaglig smörighet och drag av tropisk frukt utan att bli påträngande kladdig.
Varmrätten alltså helstekt kalkon, med klyftpotatis, gelé, brysselkål (!) och sås baserad på fransk cider. Mitt i allt så glömde jag ju att sprätta upp den omsorgsfullt stuffade fågeln, och den goda äpple/katrinplommonfyllningen hamnade aldrig på tallrikarna. Schade. Vinet naturligtvis en Bordeaux; vi provade en av mina Ch Giscours 2000 som föll ut till belåtenhet. Mor hällde sin vana trogen vatten i vinet för att inte bli så berusad... *suck* För oss andra bjöd vinet på en koncentrerad doft- och smakupplevelse, med i mitt tycke toner av mörka bär, fat och ceder. Gott, men kan nog vänta ett par år.
Till efterrätt en passionsfrukts-crème-brûlée. Också detta ur För alla sinnen. I stället för passionsfruktspuré tog jag dock färsk passionsfrukt, vilket gav en oerhört frisk och tydlig smak men som gjorde anrättningen rinnig. Med ett snyggt knäcklock på gick det dock bra. Slutligen korkades en Moulin Touchais 1989 upp. Jag har haft god framgång med en passionsfruktssufflé och detta vin tidigare, men jag blev lite besviken nu. Vet inte om det var defekt eller en årgångsvariation - det var alls inte odrickbart utan bara lite torrare och mindre smakrikt än jag väntat mig. Nå; gästerna var överförtjusta, och kombinationen med efterrätten var det inget fel på.
Glömde ta kort på maten den här gången - ni får hålla tillgodo med flaskskörden...
tisdag, oktober 24, 2006
Lingströms lunch
Kantarelltoast
Ugnsbakad röding med rostad vitkålssmörsås och syrliga druvor
Sötad persika i fläder med vaniljglass
Och ingen av rätterna hade riktigt vad jag förväntade mig. Kantarelltoasten var visserligen generös i överkant, men väl mild i smaken. Nog borde det gå att lura ut lite mer kräm ur de gula svamparna...? Rödingen var visserligen god, men såsen vattnig och därmed svår att överhuvudtaget få med upp på tuggan. Druvorna förstod jag mig inte riktigt på i sammmanhanget; tyckte mest att den där syrligheten trängde sig på. Efterrätten god, men med lite för mycket drag av barndomens Del Monte-frukt med en skopa Big Pack vanilj för att det skulle kännas spännande. Så mycket godare var det inte heller...
Nej, Christer Lingström får skärpa sig! Nästa gång måste det bli avsmakningsmenyn på Krogen, så får vi väl se om han håller stilen där i alla fall...
lördag, oktober 21, 2006
Lamm!
Nå; en smula sent påkommet hade behovet av att laga mat gjort sig påmint. Hustrun hade börjat antyda saker som hämtmat eller t o m hemkörning när jag kände mig tvungen att sätta klackarna i marken. Det är mycket tid på jobbet nu en period, och då blir kvoten av undermålig färdigmat fylld. Nu skulle lagas något riktigt!
Improviserade ganska snabbt ihop något som fick klart godkänt resultat. Lammfiléerna stektes i olivolja och smör och lades i ugn med stektermometer till 64 grader (den ena blev rödrosa, de andra rosa...?). Morotsslantar frästes i olivolja med lite schalottenlök, vitlök och en skvätt vitvinsvinäger. Svartrötter förkokades en stund och stektes hastigt i grillpanna. Blomkålsbuketter kokades mjuka i grönsaksbuljong med en generös skvätt vermouth; vätskan hälldes av och de mixades med en rejäl klick vispad grädde. Salt och peppar.
Särskilt blomkålspurén blev smarrig. Fluffig, mild men tydlig. Till detta förstås en hyfsad Bordeux. Chateau de Coubersant 2001, cru bourgeois, Pauillac, har prövats förr men bjuder för priset en riktigt behaglig upplevelse. Doften åt det fruktigare hållet utan att vara ung, och med en del fat och jord. Smaken stram men inte sträv, inte lika fruktig som doften först antytt utan mer av fat och andra toner (systembolaget hävdar bl a kaffe och örter, men det går jag bet på...). Gott!
måndag, oktober 16, 2006
Real men don't eat sushi...
När amerikanska företag på 1980-talet började köpas upp av sina allt effektivare japanska konkurrenter dök en klisterdekal som proklamerade ”Real men don’t eat sushi” upp på allt fler bilar (troligtvis inspirerad av machobibeln Real Men Don’t Eat Quiche från 1982).
Det må så vara; den som myntade det hade med stor säkerhet inte prövats Yukikos sushi, många gånger om utsedd till stans bästa. Här en 12-bitars Moriawase, dvs lite lyxigare bitar med divers musslelarter, ål m.m. Till detta en egenimporterad saké, direkt från budobrorsans nyligen gjorda resa till den uppgående solens rike.
Jag är långt ifrån någon expert på området, men en artikel i Livets Goda nr 18 gav lite vägledning. Saké kommer i mängder av varianter, som bland annat beror av risets poleringsgrad. Ju mer polerat desto finare. Det är dessutom varken vin eller sprit - saké bryggs! Det vi provade var enligt brorsan en halvbra variant; dvs det var varken särskilt billigt eller dyrt. Hur polerat riset varit hade han dock ingen aning om... Etiketten gav inte heller så många ledtrådar.
Saké dricks i lerkoppar eller glas, och inte alltid värmd. Livets Goda hävdar att bästa sakén bör avnjutas sval (10-14 grader). Det här exemplaret doftade inte särskilt lovande; lite oljigt åt tequilahållet sådär. Smaken var dock avsvevärt bättre, om än inte helt övertygande. En blandning av riskakor och torkad frukt; ganska mild men ren. Turligt nog fanns en flaska Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2005 att stötta upp med...
tisdag, oktober 10, 2006
Stora vinprovningen
Eftersom årgångsbyte är på gång så passade jag på att plocka upp ett par flaskor till av vinnaren, och gjorde dessutom ett litet klipp på köpet. -00 har hittills kostat 620:- (640:- innan prissänkningen i augusti), men priset för -01:an är 490:-. Samma varunummer dock, så även dessa de sista -00:orna såldes för 490:- trots att prislappen annonserade 620:- i butiken.
Roligast i testet är naturligtvis sågningarna, även om jag tycker att de var vassare förr. Som att se Schwarzenegger dansa Svansjön är dock en ganska målande beskrivning...
onsdag, oktober 04, 2006
Bowmore Enigma 12yo
Den här flaskan var ytterligare något som följde med från den senaste båtfärden. En trevlig skotte stod och lät folk provsmaka, och så fort man visade sig ha lite större intresse än den genomsnittlige finlandsbåtsresenären, och dessutom besökt destilleriet i fråga för några år sedan, så for han ut i en lång utläggning om denna whiskys förträfflighet (och, i sanningens namn, några flaskor till han stod och bjöd på...). Och jag går på det varje gång...!
Enigma skall vara en blandning av whisky som lagrats var för sig på first fill sherry casks och traditionella bourbon casks. Till skillnad från en del andra "dubbelmognade" whiskies så har den alltså inte fått en "finish" av sherry, utan alltså blandats efter att den mognat färdigt. Jag är inte alltid övertygad av de försök med rökig whisky och sherrysötma jag testat förut (bl a en Lagavulin, vill jag minnas), men det här funkade klockrent. Ni får inga avancerade smaknoter den här gången. Whiskyn är god, och mycket prisvärd för 330:-/litern...
söndag, oktober 01, 2006
What it's all about...
Redaktören (nej, inte redaktörn, det finns fler...) skickades alltså till Bryssel på nya äventyr med ett glas champagne, ankleversnittar och välgångsönskningar från direktören, pokermannen och raketingenjören. Han lovade lobba hårt för mer lättöppnade ankleverburkar, sedan lättare blodvite uppstått.
Senare på kvällen släntrade IT-mannen ned för kullen med en flaska Ca' Montini Amarone, som dock var något av en besvikelse. Klen amaronekaraktär på det hela taget, och även om vinet var fullt drickbart så vill man just av en amarone ha lite extra drag. En trevlig kväll ändå.
fredag, september 22, 2006
Åka båt å köpa vin
Intressantast var kanske magnumflaskan med Chablis Grand cru les Clos, Laroche, 1988 (jo, det är en sådan på bilden ovan...). Ett par flaskor Pichon-Longueville Comtesse de Lalande 1996 fick också plats i korgen tillsammans med en magnum Mas la Plana 1995... Om Comtessen tycker anrika Berrybröderna så här
In Bordeaux 1996 was the year of the Cabernet, and Pichon-Longueville-Lalande is no exception. Although this Château is known for using an unusual amount of Merlot (around 30-40%) they could not resist the temptation and only used 5% of it to make room for the exceptionally over riped Cabernet. The outcome is one of the best Pichon-Longueville-Lalande ever produced. Will keep for over 30 years.
De tar 59£ för en halvflaska, vilket är nästan vad helflaskan kostade ombord. Ett klipp, således! Källaren växer stadigt...
söndag, september 17, 2006
Det dricks för lite portvin
Då det här var den sista mogna porten i källaren så finns det nu ett stående uppdrag till mig själv att fylla på det vid första bästa tillfälle. Systemet erbjuder ganska få i mogen ålder; framför allt ett par -85:or med styv prislapp...
torsdag, september 14, 2006
Svar på tal
söndag, september 10, 2006
Kantareller och kanel
När man jobbar under helgen blir sig inte allt likt. Plötsligt fanns bara söndagen att hinna med allt som man normalt vill få ut av en ledig helg - familjeutflykt, barnkalas, träna, handla mat, laga mat, äta mat och umgås lite. Det gick hur som helst, och med tanke på mina älgjagande kollegor så festade vi till det på älgbiffar från Malung, med kantarellfräs, mandelpotatis- och cheddarpuré samt en röd- och portvinsreduktion. Enkelt, men löjligt gott. Köttet var otroligt mört och välsmakande, och tillbehören lirade bra.
Ett litet experiment måste ju också med i kockandet, och den här gången var det kombinationen kantarell och kanel. När jag hade fräst lite schalottenlök och svampen tillsatte jag lite nyplockad, finhackade persilja till det hela. Mot mig steg då en doft som jag genast förknippade med kanel, och jag kunde inte motstå frestelsen att förstärka den med lite malet dito. Försiktighetsprincipen rådde, men smaken var skönjbar i den färdiga anrättningen, och inte oäven? Någon som provat något liknande? Till detta en Chateau des Annereaux, som hustrun tyckte var bättre förra gången. Kanske det. Gossen gillade det hela i alla fall, trots vatten i glaset.
Efterrätten blev lite vaniljglass med en passionsfruktskaramellsås (Jan Hedh). Smarrigt! Och i morgon ny vecka igen...
söndag, september 03, 2006
Bordeauxsläpp på måndag
Hur står sig slottens andraviner mot deras första? Är ett andravin et bra år ett bättre kort än ett första vin ett svagare? Hur står sig egentligen årgång 2002 mot 2001 och 2003? Och skulle inte jag fylla på källaren med lite italienskt, och därmed i stället satsa på Castello di Brolio 2003 (286:-)? Så många frågor, så få svar... Måste få tag på vinmannen i morgon. Han står väl på Regeringsgatan ett par timmar innan portarna öppnas, i vanlig ordning.
lördag, september 02, 2006
funghi porcini
Så när vi drog på snabbt improviserad svamputflykt med IT-mannen och familj och hittade massor av den kära stensoppen, så kändes det naturligt att äta lite mat ihop på kvällen. En rådjusrsstek med en lyckad svamplasagne (naturligtvis på den färska svampen) och en Chateau Villemaurine St Emilion Grand Cru 1996 funkade bra. Konstaterades dock att det är för lite italienskt vin i källaren. En Barolo hade suttit fint, men den enda jag har kvar vill jag spara ett tag till. Hustrun och jag knäckte ju den första av två 1998 Paolo Scavino Carobric här i somras med fantastiskt resultat, men jag vill spara den andra något år till eller så...
onsdag, augusti 23, 2006
En tur till Kina...
Att prova riktig kinesisk mat och inte fyra små rätter hämtade i oljiga aluminiumförpackningar med papplock som inte sluter riktigt tätt var naturligtvis också ett skäl. Jag har läst mer än ett reportage om den äkta kinamaten som kan vara så fantastisk, så vissa förväntningar fanns. Hotellet vi bodde på var av högsta klass, men maten - som givet resans förutsättningar var tvungen att intas i hotellrestaurangen - var ärligt talat sådär.
En varm buffé med viss variation dukades upp morgon, middag och kväll. Det mesta på tallriken kändes som kompromisser mellan västerländskt och kinesiskt, och var ganska smaklöst. De små degbollarna på vänsterkanten hade en mycket skum konsistens, lite åt cellplasthållet. Bäst var stekta dumplings med grönsaksfyllning och sashimi, som dock inte syns här.
Självklart kunde jag inte heller hålla mig ifrån det inhemska vinet. På välkomstminglet serverades det antagligen sämsta röda vin jag druckit sedan jag halsade Egri Bikaver i antropologvännernas atelje tidigt nittiotal. Nej, Egri var förresten bättre. Vinet vi fick smakade som någon riktigt dålig alkoholfri variant, eller som jäst svartvinbärssaft. Det var sött, fullständigt ryggradslöst och jolmigt. Fascinerande. På avslutningsmiddagen några dagar senare serverades något som var avsvevärt bättre och som jag nog hade identifierat som rött vin vid en blindprovning.
Nå; skam den som ger sig! En flaska måste ju med hem för vidare studier, och när jag hittade denna på flygplatsen så var valet givet.
En Dynasty 1996, Cabernet Sauvignon. Hur 1996 var i Kina törs jag inte uttala mig om, men om det är ett vin som man tror kan ligga i tio år så borde det inte vara skräp. Det som dock fällde avgörandet till denna flaskas fördel var devisen på etiketten. Låt oss ta en titt på det finstilta...
fredag, augusti 18, 2006
En bra middag
Samling skedde först hemma hos undertecknad, med obligatorisk förevisning av vinrummet och ett par champagner till avsmakning.
Först ut var Moët&Chandons vintage 1988 recently disgorged (degorgerad i augusti 2003, dvs 15 år på jästfällningen). Fantastiskt trevligt vin, som spelade ut ett brett doft och smakregister i den lite tyngre skolan. Kommentarer som smörkola, kokos, fylligt hördes kring bordet. Gott, och mycket prisvärt! Vinet är inköpt på Berry Bros & Rudd för ca 600:- häromåret.
Den tuffa uppgiften att vara tvåa i starfältet fick Nicholas Feuillatte Cuvée Palmes d´Or 1996. Ett mycket friskare vin, vilket inte förvånade med tanke på den ringa åldern och att det var chardonnaydominerat till skillnad från Moëts pinotdominans. Det var inget dåligt vin men kändes som en lättviktare. Inköpt också det för ca 600:- på Finlandsfärja (!).
På Hambergs inledde vi med en Jacques Selosse Substance, ett intressant vin som görs enligt soleraprincipen med en långsam blandning av olika årgångar. Stort, finessrikt och med mogna äpplen i doft och smak. Tre bra champagner provade samma kväll i tre helt olika stilar!
Till förrätten serverades en Silex 2004 (eller blev det 2003? de hade båda, och jag mins inte vilken vi stannade för...) av Didier Dagueneau; ett Sauvignon Blanc-vin med kraft, balans och trots nässeltonerna inte sådär löjligt krusbärsfriskt och syrligt utan med lite rondör. Vinet hade luftats ca 1 timme innan servering. Ett skönt vin till skaldjur.
Huvudrätten blev en snapper med rödvinsås, potatispuré och kantareller. Tack vare tillbehören funkade det ganska bra med vinerna, som alltså var en Chateau Latour -85 och en Chateau Figeac -85. Det var slående hur olika åren hade farit fram med vinerna. Båda var naturligtvis stora upplevelser, men där Latouren ändå framstod i min mun som strået vassare. Figeac hade mognat mer, och hade en ljusare nyans och mognadstoner i såväl doft som smak. Latour hade bara begynt sin levnadsbana, och presenterade en oerhört rik, fruktig och sanslöst balanserad doft, följt av en silkeslen men ändå kompakt och lång smakupplevelse. Jag skall inte trötta mina eventuella läsare med att stapla superlativer; båda var mycket stora viner men Latourens lena tanniner gav mig en helt ny insikt om hur ett gott vin kan smaka... Tyvärr verkar inte min bilduppladdning funka för alla bilder, så ni får nöja er med bildbevis på Figeacen så länge.
Efter en god dessert gick vi hem till Direktören och åt ostar, drack Croft -66 och rökte Havannor... Behöver det sägas igen att det var en bra kväll...!?
Länge sedan
Inredningsmässigt har väl inte så mycket hänt mer än att ett större vinställ inhandlats. Och att det har börjat fyllas på med vin (mest Bordeaux, har det visat sig, men även någon Bourgogne och Rhône)... Nu när inte bygget sväljer en massa pengar varje månad kan man lägga dem på framtida dryckesnjutningar i stället!
Apropå dryckesnjutningar så hade jag förmånen att pröva Ch Figeac -85 och Ch Latour -85 häromkvällen... Mer om det i en senare post!
torsdag, juli 13, 2006
Lamm och en schysst St Emilion
Hemma rördes den kokta, varma färskpotatisen med bra olivolja, lite smör, flingsalt och rejält med hackade, färska örter (rosmarin och timjan). En röd och en gul paprika skars i bitar och kokades i 2 dl kraftig grönsaksbuljong, med tillsats av 1 msk balsamvinäger och lite socker (variant av recept ur gamla hederliga Görn Helleblads Köksskola från 1997). De mixades till en gröt, rördes ut med en liten klick smör och smakades av med salt och cayennepeppar. Lammkotletterna grillades alldeles lagom länge över medelstark till stark direktglöd.
En bra dag bör avrundas med ett bra vin, och valet föll på ett nyförvärv som min bror hade godheten att föra med sig från en resa. Chateau Villemaurine 1996, St Emilion Grand Cru Classé, visade sig mer än svara upp mot förväntningarna. Färgen var lätt rödbrun, med en dragning åt tegel i kanterna. Doften rik och fortfarande med en hel del frukt men också den där skönt unkna källardoften. Smaken lång och balanserad, med mörka bär (björnbär?) och mognadstoner. Druvproportionerna var ej angivna, så merlothalten är oklar men säkert dominerande. Hustrun tyckte att det var det bästa vin hon prövat på länge, och jag är böjd att hålla med.
En klart schysst middag!
Middagen var som helhet mycket lyckad; paprikaröran fantasktiskt god och inte det minsta vinovänlig, lammkotletterna oerhört saftiga och möra (bästa någonsin!) och potatisen ett mycket trevligt tillbehör som bidrog med sina örter till en kalasgod helhet. Och matchningen mat-vin kändes optimal. Jag vet inte om det är något jag fått för mig, men merlotbaserade Bordeauxer känns som om de skulle passa bättre till lamm medan cabernet sauvignon-dito går bättre med nöt. Hur som helst var det en lyckad torsdag!
söndag, juli 09, 2006
Sveriges sämsta roséblask men hygglig majskräm
Hursomhelst greppade hon en godtycklig, inte altför billig rosé och for hem. Hemma hittade hon sedan följande recension av vinet, 2005 Turning Leaf White Zinfandel Reserve (75kr, nr 98561):
Kladdig, söt smultrondoft. Vidrigt kokt och ofräsch, halvsöt, helt finesslös och syrabefriad smak.
Snacka om sågning! Självklart var vi tvungna att prova, och kunde bara konstatera att Bengt-Göran Kronstam kan sina saker. Det här var faktiskt riktigt läskigt! Färgen kändes artificiell; som Euroshoppers sämsta syntetsaft som aldrig varit i närheten av ett bär. Doften närmast som smågodis, typ sådana där sockrade lösvikts-gelépersikor som är gula och lite röda. Och smaken... Tja, inte hade den något med vin att göra. Vill man vara snäll (men varför då?) skulle man kanske kunna blanda det med fruktsoda, lite lime och några isbitar och få en svalkande poolside-drink. Syntetiskt, söt och platt. Inga bär, ingen frukt, bara ... geléhallon?
Söndagens grillning blev dock bättre. En hel bit oxfilé grillades med stektermometer i till ett - om jag får säga det själv - klart godkänt resultat. Lite tilbehör fick grilla med (portobello, tomat, paprika...) och så rörde jag ihop en majskräm som jag gillade riktigt bra. Den är dock ganska mastig och bör njutas i mindre mängder:
1 burk majs (340g)
2 msk (ca) flytande margarin
5 droppar vit tryffelolja
Mixa allt med stavmixer till en kräm. Smaka av med salt och peppar från kvarn. Passera genom sil för att bli av med skalrester.
Klicken med köpe-potatissallad kändes egentligen helt omotiverad på tallriken. Jag har hittills aldrig lyckats hitta en som jag tycker bra om. Några hotande regnstänk fick oss hur som helst att duka inne, men annars var kvällen lika varm som alla andra denna hittills fantastiska sommar! I glaset, om någon undrar, en Baron de Ley Reserva. Hustrun lyckades bättre den här gången...
torsdag, juni 29, 2006
sommartid
I glaset en enkel bourgogne från Labourée-roi som stått öppnad i kylen sedan igår och hade lagom sval serveringstemperatur. Hustrun har en tillfällig pinot noir-crush, och varför inte...? En fantastiskt skön känsla var det i alla fall att sitta på terassen och bara njuta av tillvaron en stund! Dessutom sovmorgon i morgon!
fredag, juni 23, 2006
Äntligen inflyttning
Rätt temperatur!
Så idag gjorde jag ett ryck och flyttade över vinerna. Mycket för att få en uppfattning om hur det kommer att te sig och börja kunna fundera över inredning därinne. Trots den väldiga blandningen av mer eller mindre fula vinställ så känn det rätt bra att se dem ligga där, ungefär tio månader efter aggregatets leverans och sju månader efter byggstart...!
Från vänster; röda viner, vita viner och champagne...
...följt av portvin och "lådvin"!
Fortfarande återstår ju en del jobb utvändigt, men det känns som en stor milstolpe passerades idag. Nu hoppas jag att allt får fungera som det är tänkt och att inga komplikationer tillstöter den närmaste tiden i alla fall. Och som synes finns det gott om plats att nyttja - dags att börja våga utöka samlingarna lite!
tisdag, juni 20, 2006
Fullskalig testkörning
Jag startade aggregatet i kväll vid 18.30-tiden, och utgångstemperaturen var då +24 grader. Tyvärr har ju den senaste tidens värmebölja gjort att allt i rummet (väggar, tak, golv...) har en högre utgångstemp än tidigare. I skrivande stund är dock temperaturen nere på +13, och jag har tänkt låta det stå på under natten för att se om vi inte är nere i tolv till i morgon bitti. Det kan bli inflyttning av flaskorna innan helgen...!
söndag, juni 11, 2006
Operational!
Jag fortsatte under lördagskvällen med en del spacklingsjobb och ventilationshål till luftspalten mellan vinrummet och tvättstugan. Det rör sig, men oändligt långsamt känns det som...
tisdag, juni 06, 2006
Aggregatet på plats!
Lite märkligt tycktes det oss redan när vi flyttade in, att man i ett rum inte slutfört arbetet. Kanske allra märkligast att man spikat upp listerna utmed taket och inte något annat. Kändes inte som det smartaste att börja med, och de fick också mycket riktigt plockas ned först. Jag hann måla taket under helgen, och sedan kom mina två biståndsarbetare och med gemensamma ansträngningar såg vi till att väggarna fick tapeter och att listerna kom tillbaka upp. Hela rummet fick på en gång en mycket ljusare och trevligare känsla.
Tack vare att väggarna nu tapetklätts så kunde också en riktig milstolpe passeras - kylaggregatet är på plats! Vi jobbade en stund med tätningen runt det, för att se till att inget luftläckage skall kunna ske. Med hjälp av lite överblivet drev från dörren törs jag påstå att det blev så tätt som det överhuvudtaget borde vara möjligt att göra.
En skön syn...
Känns otroligt skönt att se det på plats! Jag har dock fortfarande inte testat det - brorsan hävdade att kylskåp som flyttats skall "vila" ett dygn eller så innan de startas, för att vätskorna skall ha hunnit jämna ut sig igen. Vad vet jag, men det lät vederhäftigt.
Några ventilationshål och ett par små lister på insidan så är rummet klart för provkörning!
söndag, juni 04, 2006
En trevlig fest!
Den gode whiskymannen radade förstås upp ett försvarligt batteri av högklassiga destillat att runda av middagen med. För mig som aldrig utforskat bättre bourbon särskilt noggrant blev ett par flaskor av denna sprit kvällens upptäckt. Tyvärr sviker mig minnet, men jag är ganska säker på att det ena var en 10-årig Rip van Winkle. Den andra... Hmm, jag skulle nog känna igen flaskan. Hur som helst bjöd båda på en finstämd sötma som inte blev kladdig, och - särskilt RvW i mitt tycke - en väl avrundad smak med smörkola som mest framträdande. Kanske också kokos? Bör hur som helst utforskas vidare, och stärker min tes om att det finns bra sprit av alla sorter. Pokermannen hävdade visserligen att grappa är undantaget denna regel.
Naturligtvis fanns det konjak också, varav en Leopold Gourmel Age des Epices gjorde mig alldeles lycklig. Snacket om kryddighet på etiketten kändes mest som försäljningsnys tills jag smakade, och fann en mogen konjak med fattoner och alldeles egna, mycket tydliga kryddtoner! Jag kan inte direkt spika vilka kryddor, men en lätt pepprighet med kardemumma- och kanelaccent ger kanske en hint. Fantastiskt gott, och mycket annorlunda. Efter tio år som konjär har jag testat ett och annat vällagrat druvdestillat, men aldrig något liknande.
Däremot förtjänar tyvärr inte whiskymannens arbetsgivares produkt alltför mycket lovord i detta stadium. För ung, för lite smak för hitta balansen och en något oren doft (typ slivowicz?) löd den gängse domen vid min bordsända. Vi vet dock alla att bättre droppar ligger redo att släppas ut! En annan, trevligare, whiskybekant var en Ardebg Very Young; en ca sexårig officiell buteljering, cask strength, som trots sin relativa ungdom ändå gav en behaglig upplevelse.
En mycket lyckad kväll som whiskymannen skall ha all tack och heder för!
onsdag, maj 31, 2006
Bygga vinkällare...
...kan man göra på mer än ett sätt! När omständigheterna en längre tid inte tillåtit så mycket byggtid, så kan man ju i alla fall investera i det som skall fylla vinrummet - alltså vin!
Systembolaget har på ett väldigt disktret sätt smugit ut en rad läckerheter under veckan. det handlar om ej uthämtade primörviner, dvs viner som folk beställt som primör (våren efter skörden) och sedan fått hem i flaska först 1-2 år senare. Man har nu lagt ned den här hanteringen, kanske beronde på att många sedan inte hämtade ut sina viner när de väl levererades.
I måndags släpptes alltså ett stort parti av dessa rester ut. Min vän vinmannen hörde till de som hängde på låset på regeringsgatan för att få tag i de riktigt raraste droppana. Men även för oss andra finns fortfarande chansen till fynd.
Jag hade ju goda - om än inte optimala, beroende på sammanhanget - erfarenheter av ch Giscours 2000. Nu fanns samma vin årgång 2001 ute för nästan halva priset av 2000. Jag hittade ett par recensioner på nätet, där bl a Anders Röttorp på di.se ger det goda betyg och hög prisvärdhet - och då för ett pris långt över det nu aktuella. Det visar sig att vinimportören Hjo Grosshandel haft -01:an ute i butik i höstas men dragit in den nu. Den finns dock kvar på deras hemsida - och då för samma pris som -00:an! Förvirrad? Det var jag med ett tag.
Prima primör!
Hur som helst kom jag hem med en låda, plus ett par extra flaskor så att man kan prova vinet utan att bryta lådan... Hälften av de redan från början ganska få flaskorna hos Systemet har försvunnit på ett par dagar, så jag kände mig tvungen att gripa tillfället när det fortfarande fanns.
Ännu större anledning att bli klar med det där vinrummet någon gång...
söndag, maj 28, 2006
Ibland vill man ha en stund på egen hand...
Lite kaffe, en schysst tidning, ett par chokladbitar och en maltig, toffeeig, nötig whisky som Springbank 10 yrs så är livet ganska anständigt för en stund. Hur Systembolaget får för sig att beskriva whiskyn som...:
Doft: Stor, maltig, rökig doft med inslag av fat, jod, halm och citrus.
Smak: Maltig, rökig smak med fatkaraktär, inslag av lakritsrot, jod, halm och paranöt.
...övergår dock mitt förstånd. Var hittar de röken i den här finstämda uppenbarelsen? Och jod? Jag menar; om man hanterar maltwhisky får man väl ändå utgå från att rök och jod för tankarna till Ardbeg och Laphroaig; inte till denna avsvevärt mer finlemmade och sötare uppenbarelse - dock utan att vara menlös på något sätt! Springbank är ett klassigt destilleri som jag gillar, men det är i min gom en mildare (och kanske mer balanserad) upplevelse jämfört med Islays sydkusts tånglindade tjärpastiller i sårtvättslösning.
Av någon anledning föredrar jag en mindre rökig whisky om jag samtidigt skall röka, oavsett om det är cigarr eller pipa. Jag tror att det är sötman jag vill åt, men jag är inte säker. Någon som har en teori? Att allt har sin tid och sin plats känns dock rimligt...
måndag, maj 22, 2006
Mycket jobb...
måndag, maj 15, 2006
Chateau Giscours
Med den tilltagande vinsnobbism jag inte längre bemödar mig om att bekämpa särskilt hårt konstaterade jag att jag skulle tillbringa helgen med obildade, men beslöt göra det bästa av saken och drog korken ur denna tredje cru från Margaux som fått mycket fin kritik, även för att vara från det redan från början stora året 2000.
Tyvärr kan jag inte påstå att jag kunde göra en särskilt rättvis bedömning av vinet. Inramningen med ett glatt grabbgäng som jag inte sett på flera år, vinglas som fått en Riedelentusiast att rysa och hårdgrillad entrecote med diverse färdiga röror på tallriken (vilket dock smakade smaskens, men liksom lite endimesionellt mot min Bordeaux) gjorde att vinet kanske inte spelade ut hela sitt register i gommen. Det måste prövas igen, under andra omständigheter, för att det var ett stort vin kunde ändå anas.
Efter att ha läst på lite i efterhand förbannar jag bara min vanliga slöhet. Detta vin har prishöjts nära 80% på ett år och efter lite positiva recensioner. Förstår ni nu varför jag bygger ett vinrum!? För det förra priset hade det varit ett kalasfynd. Jag tycker fortfarande att det är prisvärt, men måste som sagt få prova det igen.
lördag, maj 13, 2006
Lördagsmiddag
Jag hittade hjortkotletter på Coop och började fundera på vad de skulle trivas ihop med. Hjort är ju ett ganska milt vilt (!), och tankar på en svamplasagne fanns i huvudet och snurrade tills jag kom till grönsaksdisken. Raskt plockade jag åt mig majrovor och svartrötter och lite annat och gav mig av hemåt. Svartrötterna kokades lätt innan de smörstektes med flingsalt; majrovorna kokades mjuka innan de kördes i mixer med lite smör, salt och en rejäl dos finriven pecorino; till detta grillade, inlagda cocktailtomater som också mixades. Och så hjortkotletter. Behöver det sägas att kombinationen är min egen?
Svartrötterna var goda som vanligt, och funkade väl hyfsat till hjorten. Pecorino/majrovefluffet hade dött överdosdöden av pecorino, och smakade just bara av denna fårost. Konsistensen påminde om smält glass, pga av för mycket vatten som följde med majrovebitarna ned i mixern. Tomatkrämen behövdes som färgtillskott på tallriken, men lirade inte samma boll som resten på tallriken (dock funkade den och pecorinofluffet bra ihop!). Hjorten var tråkig. Och kombinationen inget Lisa Förare Winbladh skulle drömt ihop ens om hon hallucinerat på dålig kinesisk svamp.
Till detta serverades en cabernet sauvignon - dock ej Bordeaux. På jakt efter utvecklingsbara viner i hyfsad prisklass hittade jag en rekommendation i Allt om vin nr 3, 2006 om Raimats 1996 C.S. Vallcorba Reserva (nr 81149). För att kunna följa dess utveckling krävs det dock att man provar den i befintligt skick, och det kan väl på en gång sägas att det var en trevlig bekantskap. Färgen drar åt det mörkt tegelröda och signalerar omedelbart att det inte är någon purung druvjuice vi har i glaset. Doften har mer fat än frukt i sig; lite åt det unkna hållet i en positiv mening. Smaken är behaglig; "mjuksträv" utan att vara mesig, fatig (24 mån på barrique, om jag tyder spanskan rätt) och fyllig. Lätt fruktighet med diskreta svartavinbärstoner men ingen fruktbomb. AoV beskriver den som "Ungdomlig, finstämd doft med ren, tydlig cabernetfrukt och ek. Ung, mycket rik och bra strukturerad smak med snygga syfror och täta, lovande tanniner". Jag tyckte mig dock sakna elementet av blyerts som en stadig Bordeaux kan förmedla. De tre flaskor som ligger i förrådet i väntan på vinrummets färdigställning kan förhoppningsvis utvecklas vidare...
fredag, maj 12, 2006
Hine XO
Det har antagligen inte gjort någon nytta för de rara dropparna, för jag blev ärligt talat lite besviken. Doften var ganska fattig (inte fatig), men smaken hämtade igen en del. Den var kraftig, torr, lång och balanserad, med en lätt ranciokaraktär och toner av smörkola och möjligen lite nötter. Ingen större frukt - varken torkad eller färsk - och inga tydliga vaniljtoner. Som en konjak som var varken gammal eller ung, vilket kanske är en träffande beskrivning. Hine XO är en konjak som endast finns för taxfreeförsäljning, och jag har inte hittat något entydigt om dess ålder. Den nämns parallellt med Antique i tabellerna, som anges ha en medelålder på 20-25 år. Gissningsvis ligger den här i närheten, kanske yngre. Den var helt OK som helhet, men antagligen var den snäppet bättre innan den fick spendera fem-sex år i en miniatyrflaska...
Buy more? - Maybe...
(Besök min favoritisrael http://www.yakshaya.com/ på nätet för mer inspirerande smakbeskrivningar...!)
onsdag, maj 10, 2006
Framsteg i bygget!
Det snyggare hörnet...
Det var lite meckigt, dels i och med att ena sidan måste anpassas för aggregatet, dels att göra de "ändklossar" som sitter längst ned och mjukar upp övergången till golvlisten. Jag sågade till dem själv för att få rätt dimension, och det ser väl hyfsat ut?
Nu återstår två korta golvlister och två hörnlister så är insidan så gott som användarfärdig!
måndag, maj 01, 2006
Grodlår à la Konjären
Till årets picknick valde jag att fräsa på några grodlår, som påpassligt visat sig i ICA:s frysdisk tidigare i vår. Ett kilo prima, indonesiska grodlår kostade blygsamma 199:-, och jag har bara väntat på rätt tillfälle och rätt recept att tillreda dem.
Efter en del surfande hittade jag på www.foodnetwork.com ett recept som jag kunde modifiera efter befintliga resurser, och dessutom tolka lite fritt där det inte gick att lista ut vad som menades. Så här gjorde jag:
Grodlår à la Konjären (creole style)
1 kg stora grodlår (stl 8-12/pound)
kryddblandning (se nedan)
2 dl mjöl
100 g vitlökssmör (se nedan)
1 dl finhackad schalottenlök
1,5-2 dl hackad, skalad, urkärnad tomat
salt
svartpeppar från kvarn
1,5 dl torrt vitt vin
1-2 msk finhackad persilja
Dela grodlåren i två ben. Lägg dem i en plastpåse med hälften av kryddblandningen och gegga runt. Låt marinera en timme eller två. Blanda ut mjölet med den andra hälften av kryddblandningen. Vänd benen i mjölet. Smält rikligt med vitlökssmör i en (två behövde jag) stor sauteuse eller traktörpanna och sautera på medelgod värme tills benen är gyllenbruna, ca 10 min. Tillsätt schalottenlöken och fortsätt i 1 minut. Tillsätt tomaterna och krydda med salt och peppar innan du fortsätter att fräsa på det hela i ytterligare 1 minut. Avsluta med att hälla i vinet. Låt sjuda 2 minuter. Rör ned persiljan.
Kryddblandning
Här hade jag inte allt hemma i de proportioner som föreskrevs. Versionen nedan är dock min, och det blev gott i alla fall...!
1,5 msk paprikapulver
2 msk salt
2 msk hackad, torkad vitlök (som jag mortlade först)
1 msk svartpeppar
2 msk italiensk salladskrydda (skulle varit lökpulver, men vaddårå?)
1 msk cayennepeppar
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
Rör om allt noggrant.
Vitlökssmör
100 g rumsvarmt, osaltat smör
4-5 vitlöksklyftor (av vilka jag hackade 2 och pressade 3...)
salt
vitpeppar från kvarn
Rör om alla ingredienser tills de blandats väl.
En och annan gäst runt filtarna höjde väl på ögonbrynen, men de allra flesta smakade och alla som smakade var imponerade. Det var gott, till och med mycket gott, och med ett tydligt men balanserat bett i kryddningen. Bättre än soggig sill...!
Anrättningen serverades med en tysk, halvtorr riesling i sällskap. Hubertushof Thörnicher Ritsch Riesling Auslese 1990 (nr 98388) var en trevlig bekantskap som bjöd på lite sköna mognadstoner åt petroleumhållet samtidigt som det fanns lite frukt och lite sötma. Systembolaget beskriver det som smak av petroelum, mogna äpplen och citrus. Hanterade i alla fall hettan i grodlåren på ett bra sätt. Jag uppskattar dessutom det faktum att man kan köpa ett 16 år gammalt vin för i sammanhanget blygsamma pengar. Sånt skall uppmuntras!
Trevlig vår på er!
söndag, april 23, 2006
Vit bourgogne!
Men vi tar det från början. Majas föräldrar dök upp på eftermiddagen, och hjälpte till med förberedelserna. De hade även med sig förrätten, och vi avnjöt en personlig favorit; löjromstoast med rödlök och gräddfil. Sedan kom vi till huvudrätten, där det serverade en variant av en gammal favorit: jordärtskocksoppa med ragu på jordärtskocka, tomat och rött äpple samt en halstrad marulksmedaljong - ett Systembolagsrecept. Jordärtskockorna var faktiskt skördade ur egen trädgård - de hade övervintrat bra i jorden och behållit krispighet och smak! Marulken rimmades en stund men hann nog ligga lite för länge i saltet i mitt tycke. God ändå. Jag gjorde mig till och kokade musselfond på blåmusslor, vitt vin och lite kryddor och jox, men vet inte om soppan blev märkbart bättre av det. Möjligen.
Till detta en ny favorit, således: Corton-Charlemagne Grand Cru 2001 (nr 99397)
Corton-Charlemagne (Charles Drapier & Fils). Fattonerna är jättetydliga, men utan att dominera eller ta över på ett klumpigt sätt. Systemet beskriver det om mycket friskt och med inslag av bl a gult äpple, citronskal och nötter, och det låter väl rimligt. Just balansen mellan fat och "frukt" tyckte jag var det mest påtagliga, tillsammans med fylligheten och längden i smaken. Ett stort vin!
Efterrätten blev en halonsufflé med grädde smaksatt med dessertvinet, en Paul Cluver 2003 Weisser Riesling Noble Late Harvest. Favoritvin som passade mycket bra.
Som helhet en lyckad tillställning!
måndag, april 17, 2006
En vägg och en dörr...
Med god hjälp kommer man långt. I dag har jag gästats av Brynäsmannen, som är en synnerligen händig person och med något större byggvana än jag. Med gemensamma ansträngningar fick vi upp gips på väggens utsida, och hann dessutom tilläggsisolera förrådsdörren. Nu skall den bara tätas från alla springor, så har vi förhoppningsvis en hyfsat stabil dörr som står emot värme en stund.
Att bygga en ljudisolerad liten kammare i en avlägsen del av huset brukar ju - med den empiri som dussintals amerikanska filmer och TV-serier ger - innebära att man A) låser in sin vanartiga bror/son/make/dotter för att hindra honom/henne att visa sig bland folk, B) låser in sina oskyldiga offer som man lurar hem innan man sprättar upp dem, äter valda delar och sedan syr kläder av resterna eller C) låser in sig själv och hustrun och... nåja.
Inget av dessa påståenden är hursomhelst sant. I mitt rum skall förvaras vin. Punkt. Kanske kommer flaskorna att ömsint tittas till och klappas på emellanåt, men inget mer.
söndag, april 16, 2006
Ägg!
Receptet finns i Mathias Dahlgrens första kokbok, den som heter just "kokbok". Min variant är alltså att tillsätta en tesked vit tryffelolja till äggröran (7 port) och ytterligare någon droppe ovanpå allt precis innan servering. Oljan heter "Dall'Umbria" Il Tartufo di Paolo, och kostade ca en 50-lapp för 55 ml. Såg att Fernando di Luca också kommit ut med såväl vit som svart tryffelolja i storflaska (250 ml ?), men av mer skäl än ett valde jag bort den... Vem vet vilket blötdjur som gömt sig i förpackningen den här gången (se tidigare i bloggen)?
Anrättningen mottogs med acklamation, även av de mer tryffelovana i sällskapet. Den som kom på att ägg och vit tryffel är en schysst kombo skall ha all heder. Och visst är det lite snyggt som omväxling på ett påskbord?
TIPS! Skalen kokades med en halv gul lök för att få den rätta, påskgula nyansen... / Glad Påsk!
söndag, april 09, 2006
Framsteg!
Dessutom hann vi med att testa aggregaget i hålet i väggen, och det passade riktigt bra. Jag får dock antagligen göra någon speciallist runt hålet på insidan, eftersom aggregagets gummilist inte kommer att sluta tätt mot det ojämna underlaget (panelen).
Dörren, innan drevningen
tisdag, mars 28, 2006
måndag, mars 27, 2006
En låda vin!
Häromdagen hämtade jag ut en beställning i form av en låda, tolv flaskor, Fonseca Vintage Port 2003. Killen som hjälpte mig hajade till en smula, och lät förstå att det inte var den vanligaste expedieringen. Av någon anledning vill inte bilduppladdningen funka för mig i kväll, men jag återkommer med ett foto på härligheten så småningom.
Varför då portvin, och varför Fonseca's 2003? Tja, det finns många skäl. Portvin är ju ett väldigt långsiktigt sparande, som kan komma inte bara mig utan också sonen till del om han blir intresserad. 2003 är ju hans födelseår, så jag har ju en schyst 20-, 25-, 30-årspresent osv... 2003 verkar också bli ett riktigt lovande portvinsår, då alla stora hus presenterade en vintage. Fonseca stod sig sedan mycket väl i den jämförelse jag gjorde på nätet med ett antal olika bedömare. Man kan säga att det stodmellan den och Taylor's, men eftersom jag har några Taylor's 2000 redan undanstoppade kände jag helt enkelt för lite variation.
Ett annat, fullt legitimt skäl, att köpa en låda är naturligtvis för att kunna följa börsnoteringarna på Decanter's portvinsindex!
Portvin har stått för ett par av mina mest minnesvärda vinupplevelser. Dels den Ferreira 1955 som prövades hemma hos mig för ett par år sedan, dels den Dow's 1966 (eller var det 1963?) som pokermannen bjöd på i Grythyttan förra våren... (den hade visserligen tuff konkurrens av alla andra sagolika viner som korkades upp den kvällen, men ändå!) Hoppas få upprepa något liknande om 20-40 år med denna låda!
onsdag, mars 22, 2006
Bits and pieces...
Jag har i alla fall gett upp försöket att spika hålkälslisterna, i och med att det på ett par sidor inte finns underliggande reglar att spika mot utan endast panelbrädorna. Dessa fjädrar alldeles för mycket för att det skulle vara möjligt. Prövade då med en vanlig trallskruv, och spräckte såväl en list som en bräda. Hann så iväg till Bauhaus i söndags och kom hem med särskilda listskruvar. Nöjd och glad tänkte jag fortsätta, tills jag insåg att skuvarna hade helt annan skalle än jag var van med. Och som jag inte heller hade passande bits till.
Tack vare en vänlig morfar som gillar att gå på Bauhaus har nu detta löst sig. Nya tag väntar i helgen!