lördag, oktober 21, 2006

Lamm!

Höst och dags för lamm. Tyvärr inga färska svenska i den lokala ICA-butiken, utan vacuumförpackade irländska stackars filéer...

Nå; en smula sent påkommet hade behovet av att laga mat gjort sig påmint. Hustrun hade börjat antyda saker som hämtmat eller t o m hemkörning när jag kände mig tvungen att sätta klackarna i marken. Det är mycket tid på jobbet nu en period, och då blir kvoten av undermålig färdigmat fylld. Nu skulle lagas något riktigt!

Improviserade ganska snabbt ihop något som fick klart godkänt resultat. Lammfiléerna stektes i olivolja och smör och lades i ugn med stektermometer till 64 grader (den ena blev rödrosa, de andra rosa...?). Morotsslantar frästes i olivolja med lite schalottenlök, vitlök och en skvätt vitvinsvinäger. Svartrötter förkokades en stund och stektes hastigt i grillpanna. Blomkålsbuketter kokades mjuka i grönsaksbuljong med en generös skvätt vermouth; vätskan hälldes av och de mixades med en rejäl klick vispad grädde. Salt och peppar.

Särskilt blomkålspurén blev smarrig. Fluffig, mild men tydlig. Till detta förstås en hyfsad Bordeux. Chateau de Coubersant 2001, cru bourgeois, Pauillac, har prövats förr men bjuder för priset en riktigt behaglig upplevelse. Doften åt det fruktigare hållet utan att vara ung, och med en del fat och jord. Smaken stram men inte sträv, inte lika fruktig som doften först antytt utan mer av fat och andra toner (systembolaget hävdar bl a kaffe och örter, men det går jag bet på...). Gott!

Inga kommentarer: