söndag, juni 04, 2006

En trevlig fest!

Whiskymannen fyllde 30, och bjöd på fest i firmalokalerna på Fjäderholmarna. Länge var det tveksamt om jag skulle ha chans att vara med, men allt ordnade upp sig så jag hörde till det 40-tal som njöt en försommardag i Stockholms inre skärgård med mat från grillen och trevligt umgänge.

Den gode whiskymannen radade förstås upp ett försvarligt batteri av högklassiga destillat att runda av middagen med. För mig som aldrig utforskat bättre bourbon särskilt noggrant blev ett par flaskor av denna sprit kvällens upptäckt. Tyvärr sviker mig minnet, men jag är ganska säker på att det ena var en 10-årig Rip van Winkle. Den andra... Hmm, jag skulle nog känna igen flaskan. Hur som helst bjöd båda på en finstämd sötma som inte blev kladdig, och - särskilt RvW i mitt tycke - en väl avrundad smak med smörkola som mest framträdande. Kanske också kokos? Bör hur som helst utforskas vidare, och stärker min tes om att det finns bra sprit av alla sorter. Pokermannen hävdade visserligen att grappa är undantaget denna regel.

Naturligtvis fanns det konjak också, varav en Leopold Gourmel Age des Epices gjorde mig alldeles lycklig. Snacket om kryddighet på etiketten kändes mest som försäljningsnys tills jag smakade, och fann en mogen konjak med fattoner och alldeles egna, mycket tydliga kryddtoner! Jag kan inte direkt spika vilka kryddor, men en lätt pepprighet med kardemumma- och kanelaccent ger kanske en hint. Fantastiskt gott, och mycket annorlunda. Efter tio år som konjär har jag testat ett och annat vällagrat druvdestillat, men aldrig något liknande.

Däremot förtjänar tyvärr inte whiskymannens arbetsgivares produkt alltför mycket lovord i detta stadium. För ung, för lite smak för hitta balansen och en något oren doft (typ slivowicz?) löd den gängse domen vid min bordsända. Vi vet dock alla att bättre droppar ligger redo att släppas ut! En annan, trevligare, whiskybekant var en Ardebg Very Young; en ca sexårig officiell buteljering, cask strength, som trots sin relativa ungdom ändå gav en behaglig upplevelse.

En mycket lyckad kväll som whiskymannen skall ha all tack och heder för!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

Anonym sa...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

Anonym sa...

I find some information here.