måndag, maj 01, 2006

Grodlår à la Konjären

Valborg är ju alltid en högtidsdag i Uppsala, och för oss konjärer ett tillfälle att stångas med tusentals studenter i Slottsbacken och fira årsdagen av sällskapet med en enklare picknick. Tyvärr missade jag frukosten i år igen, vid vilken Pokermannen tydligen sabrerat några Castellane i vanlig ordning och österrikisk (!) Chardonnay avsmakats...

Till årets picknick valde jag att fräsa på några grodlår, som påpassligt visat sig i ICA:s frysdisk tidigare i vår. Ett kilo prima, indonesiska grodlår kostade blygsamma 199:-, och jag har bara väntat på rätt tillfälle och rätt recept att tillreda dem.

Efter en del surfande hittade jag på www.foodnetwork.com ett recept som jag kunde modifiera efter befintliga resurser, och dessutom tolka lite fritt där det inte gick att lista ut vad som menades. Så här gjorde jag:


Grodlår à la Konjären (creole style)
1 kg stora grodlår (stl 8-12/pound)
kryddblandning (se nedan)
2 dl mjöl
100 g vitlökssmör (se nedan)
1 dl finhackad schalottenlök
1,5-2 dl hackad, skalad, urkärnad tomat
salt
svartpeppar från kvarn
1,5 dl torrt vitt vin
1-2 msk finhackad persilja

Dela grodlåren i två ben. Lägg dem i en plastpåse med hälften av kryddblandningen och gegga runt. Låt marinera en timme eller två. Blanda ut mjölet med den andra hälften av kryddblandningen. Vänd benen i mjölet. Smält rikligt med vitlökssmör i en (två behövde jag) stor sauteuse eller traktörpanna och sautera på medelgod värme tills benen är gyllenbruna, ca 10 min. Tillsätt schalottenlöken och fortsätt i 1 minut. Tillsätt tomaterna och krydda med salt och peppar innan du fortsätter att fräsa på det hela i ytterligare 1 minut. Avsluta med att hälla i vinet. Låt sjuda 2 minuter. Rör ned persiljan.

Kryddblandning
Här hade jag inte allt hemma i de proportioner som föreskrevs. Versionen nedan är dock min, och det blev gott i alla fall...!

1,5 msk paprikapulver
2 msk salt
2 msk hackad, torkad vitlök (som jag mortlade först)
1 msk svartpeppar
2 msk italiensk salladskrydda (skulle varit lökpulver, men vaddårå?)
1 msk cayennepeppar
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan

Rör om allt noggrant.


Vitlökssmör
100 g rumsvarmt, osaltat smör
4-5 vitlöksklyftor (av vilka jag hackade 2 och pressade 3...)
salt
vitpeppar från kvarn

Rör om alla ingredienser tills de blandats väl.


En och annan gäst runt filtarna höjde väl på ögonbrynen, men de allra flesta smakade och alla som smakade var imponerade. Det var gott, till och med mycket gott, och med ett tydligt men balanserat bett i kryddningen. Bättre än soggig sill...!

Anrättningen serverades med en tysk, halvtorr riesling i sällskap. Hubertushof Thörnicher Ritsch Riesling Auslese 1990 (nr 98388) var en trevlig bekantskap som bjöd på lite sköna mognadstoner åt petroleumhållet samtidigt som det fanns lite frukt och lite sötma. Systembolaget beskriver det som smak av petroelum, mogna äpplen och citrus. Hanterade i alla fall hettan i grodlåren på ett bra sätt. Jag uppskattar dessutom det faktum att man kan köpa ett 16 år gammalt vin för i sammanhanget blygsamma pengar. Sånt skall uppmuntras!

Trevlig vår på er!

2 kommentarer:

:3) sa...

I god ordning fortsätter Konjären att förgylla Valborgsluncherna.
Det var smaskens och dessutom grodlårspremiär för :3)

Anonym sa...

Great site lots of usefull infomation here.
»