torsdag, juli 10, 2008

rieussec -70 - andra chansen

Två dagar i kylskåp - hur far det fram med ett 38 år gammalt vin? Jo, tack - helt okej! Hustrun och sonen återvände i kväll från utflykt i Dalarna, och jag åkte hem lite tidigare från jobbet för att hinna svänga ihop en saffrans-/vaniljpannacotta med snabbt påkommen och ihopmonterad marmelad på torkade aprikoser, honung, sockerlag och färskpressad apelsinjuice.
Sauternes med tillbehör
Efter sonens läggdags plockade jag fram den halvfulla flaska jag sparat sedan middagen i tisdags och serverade en förvånad hustru. Ännu mer förvånade blev IT-mannen med hustru när jag ringde dem och erbjöd mig komma över med varsin pannacotta även till dem. Det hade blivit fyra stycken av satsen, och vinet behövde drickas i kväll, så... Uppsala efterrättscatering sprang över med en bricka med två assietter och det som var kvar i flaskan.
Vinet, då? Jo, visst håller det ihop. Inledningsvis lite blygare än sist, men efterhand som temperaturen steg så tog det sig över förväntan. Doften har mer av mandelmassa och aprikoskärnor nu. Smaken ganska frisk, nästan lite bittert avslut. Inget snack om att det är ett bra vin. Årgången är inte särskilt stark i Sauternes, men just Rieussec har klarat sig över snittet enligt guru Broadbent, som delar ut fyra stjärnor. Och jag är övertygad om att Vinmannen håller med mig i att det dricks för lite mogen sauternes!

1 kommentar:

:3) sa...

När ni fullföljde sov vi. Så ingen mogen Sauternes för oss. Däremot hade Whiskymannens syster den goda smaken att bjuda på en, Vougeraie Terre de Famille -01. Mycket vin för liten peng. Förvisso barnarov men ge den 5 år till.