fredag, juli 18, 2008

2000 trimbach riesling cuvée frederic emile

Oroväckande notiser hos Finare&Vinare gör gällande att detta vin kanske redan är i utförsbacken. Och jag som har ett par, tre flaskor på lut. Dags att testa!


Till en hastigt påstekt lubb (fiskdisken är inte längre vad den en gång var när allt rödlistat plockats bort; idel lubb, kolja, sej...) med färskpotatis och resterna av beurre blanc-såsen från i onsdags torde en schysst riesling stå sig väl. Men ack; något känns omedelbart fel i glaset. Det är inte kork, eller...? Doften känns knuten, och något unken eller jordig. Hustrun säger: snus! Smaken är varken fruktig eller syrlig, utan mest ... ointressant. Efterhand under kvällen kommer små trevande inslag av förlupen ananas och mineral in i doften. Känns som om vinet utvecklas, och en del av syran återvänder. Efter fyra timmar i kylskåpsdörren med korken i och intermittenta påfyllningar i glaset så är det definitivt bättre än när korken drogs ur flaskan. Doften är fortfarande återhållen men renare, och syran levererar ett långsamt tilltagande sug i kinder och framför allt på tungan. Citrusfrukter gör sig gällande.

På det hela taget en märklig upplevelse. Antingen är det här lätt smygkorkat och på väg downhill, eller så är det i en rieslingtunnel som jag inte kände till förut i alla fall. Noterna på CellarTracker är också ganska spretiga, men många vill vänta ett par år till på nästa flaska. Ser dock vissa som hävdar att vinet är atypiskt och har lägre syra än normalt.
Apropå kork, vid närmare studium ser den lite väl anlupen ut för endast åtta år. Hmm... Kanske något fuffens ändå? Jag skall försöka vänta något år med nästa flaska så får vi se om det finns något ljus i tunneln - eller om ljuset skall visa sig vara ett mötande tåg...

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Fredrik-Emil är tydligen bångstyrig även i Uppsala! CT- noteringarna om lite "atypiskt och lägre syra än normalt" är i linje med våra intryck. Nej, att det skulle vara över kullen är det nog ingen fara för, mer att syrorna inte fallit ut riktigt som vi hoppades...

konjären sa...

Jag provade igen i kväll efter två dagar i kylskåp. Nej, vinet är nog inte trasigt, men kanske i mellanfas? Jag väntar som sagt et år eller två till nästa titt så får vi se!

Ezra sa...

Jag tror den kommer landa fint tillslut men Trimbach borde fundera på skruvkorksförslutning. Verkar dags att prova en flaska snart igen.

konjären sa...

Jo, skruvkork på framför allt vita viner - allrahelst de som skall drickas relativt unga - verkar väl alla vara överens om numera. Frågan är hur den längre lagringen påverkas. I takt med att fler och fler vitvinsproducenter vågar prova skruvkork så kommer kunskaperna att öka. Jag har en känsla av att chablisproducenter varit mer öppna för skruvkork hittills.