onsdag, maj 14, 2008

2005 crozes-hermitage les launes, delas

Tja, sist på bollen igen, kan man konstatera. Ett vin och en årgång som jag läst flera hyllningar till och som jag nu sprang på med en skylt "utgående vara" på. Ny årgång har introducerats redan. Självklart inhandlades det och dumt nog rycktes korken samma kväll.


Vinet är en ren syrah och anges ofta som druvtypisk, vilket kan innebära en mängd saker. För mig brukar det handla om björnbär, vitpeppar, och animaliska toner. Hittar också en del rök och kanske lakrits i doften. I munnen avslöjas dock vinet obarmhärtigt som feltempererat. Det känns kladdigt och ryggradslöst på det sätt som jag lite slentrianmässigt brukar beskylla enklare aussie-shiraz för. In med det i kylen, och snart hittar det balansen igen.

Smaken domineras av de mörka bären och en behaglig strävhet - som inte blir bråkig utan bara stramar upp paketet - infinner sig. Lagerblad och och ett pepprigt avslut kompletterar det hela på ett bra sätt.
Ett skönt vin som definitivt klarar ett par, tre år i källaren. Nu lär det dock vara svårt att hitta -05:an i några mängder i butik - någon som har spaning på -06?

1 kommentar:

finare & vinare sa...

Lustigt sammanträffande, vi drack också ett par glas efter en sen kvällsinspelning igår. Mycket svarta oliver var det dominerande intrycket just denna kväll. Lite tunt i munnen, men som du skriver, är temperaturen rätt sitter balansen där. Gott! Nollsexan är troligen helt ok (som vanligt) och ska förstås smakas så fort den kommer. Vi beställde också ett par nollsexor från Gilles Robin för provning inom kort. Spännande...