lördag, maj 10, 2008

2003 chateau simon

Vi fortsätter botanisera i utbudet av vinmannens importer. Bjudna till IT-mannen med familj denna fantastiska högsommarkväll i början av maj på grillning - och med ett uppdrag att komplettera efterrättens jordgubbar - så såg vi ett tillfälle att testa av en yngre sauternes.

Till grillad fläskkarré med klyftpotatis och en himmelsk, hemkokt rabarberchutney serverades först en chilensk Pinot Noir från Errazuriz, Chile. Errazuriz hör till de större kvalitetsproducenterna i Chila, med både röda och vita viner på listan. Vinet är ganska snällt, lite gles doft och kort smak men annars okej. Doften bjuder på färska, mörka bär och lite kryddor. Smaken är också den uppfylld av jordgubbsaromer med ett kryddigt avslut. Mostly harmless.


Chateau Simon 2003 bjöd på en lätt, parfymerad doft med viss citruskaraktär. Det var inte särskilt visköst eller sött i munnen, utan erbjöd relativt tillgänglig drinking med ganska markerad syra. Smaken innehöll en del färska fikon, lite blommighet (viol?), honung. Sammanfattningsvis var vinet mycket gott, en smula atypiskt men passade väl till jordgubbarna eftersom syran gjorde att det balanserade en del av bärens syrlighet. Mums!

Inga kommentarer: