onsdag, december 23, 2009

2007 vignerons de caractere "collection du rhône" vacqueyras


När man besöker ett Systembolag man sällan går i är det kul att kika runt i deras standardhyllor för att se vilka eventuella guldkorn man kan hitta där. I Täby C var en udda flaska Smith Woodhouse LBV 1995 (dessutom prissänkt!) ett oväntat fynd. Köp den den som har chansen! Mörby C i Danderyd var dock en genuin besvikelse sist - där brukade det alltid gå att göra en del spännande upptäckter utanför mainstreamfåran. Så icke för någon vecka sedan. I andra änden av Uppsala finns SB i Stenhagen. Där hittade jag en mycket god 2006 Fonterutoli Chianti Classico på halvflaska (resonemanget ovan är ännu starkare för halvflaskor) och så kvällens vin från södra Rhône.
Den ofta förbisedda regionen Vacqueyras - inklämd i bilens baksäte mellan storebror Chateaunuef-du-pape och mellansyster Gigondas - levererar för mig ofta bra budgetvin i en stil som kanske inte når finess och höjd men som ändå känns genuin. Att vårt bröllopsvin var från regionen gör ju också att den har en särskild plats i hjärtat, eller hur älskling? ("Vacqu...? Vaqueyras - det har vi aldrig druckit förut, väl?"). Vignerons de Caractere är ett större kooperativ med anor från 1950-talet och som omfattar 120 producenter. Deras "Collection du Rhône" verkar inte finnas på deras hemsida och är gissningsvis någon specialtappning för att passa in i några av monopolet angivna kriterier...
Det är ett charmigt vin; varmt i doften, viss sötfruktighet men inget som stör, mörka bär, en fatton med vaniljstick som är mest framträdande tidigt under kvällen och så peppar på det. Riktigt bra munkänsla som inte går överstyr åt något håll. Bra längd och tydliga men ganska lätta tanniner. Känns som lite mer karaktär än Guigals CdR vilket det här väl närmast skulle kunna bli en mottävlare mot.
Vinet har funnits länge i butik och verkar ha bedömts positivt av recensenter då det kom. Jag har missat det helt tills nu... Nu är årgångsbyte på gång, och 2008 lär väl generellt få svårt att stå upp emot 2007 i södra Rhône. Kanske läge att stoppa undan några flaskor - jag är övertygad om att det här kan växla ut lite till med ett par år under korken!

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Tack för påminnelsen! Nollsjuan ska inte få passera oprövad...

Vintresserad sa...

Kul! Vi är flera som har gillat detta, se tex:
http://vintresserad.blogspot.com/2009/12/2007-vacqueyras.html

http://billigtvin.blogspot.com/2009/12/2007-collection-du-rhone-tidigare-les_19.html

Visste däremot inte att 2008an är på ingång... då tror jag man skall skynda sig att handla 2007orna.

God Jul!