söndag, december 13, 2009

2005 chanson puligny-montrachet

Sista flaskan av ett vin som fungerat bra några gånger under året till olika ackompanjemang. Den här gången mötte Chanson Père et Fils 2005 Puligny-Montrachet en enklare panerad fisk, men vi var värda något gott i glaset.

Fortfarande en habil vit bourgogne av bra längd; fattoner, viss tropisk fruktighet, citrus och mineralitet. Bra, läskande syror; fin stramhet. Finns inga invändningar egentligen mot vinet annat än att det bara saknar den där wow-faktorn. Längden och eftersmaken är väl det som i första hand ger överbetyg.

I går fick två flaskor 2006 Beaune de Chateau från Bouchard P&F öppnas; en vag men ändå tydlig yllefilt låg över doften från den första, och när en andra flaska snabbt öppnades avslöjades obarmhärtigt defekten vid jämförelsen. Vi får se hur reklamationen går...

Vinauktionen i vecakn som gick var en bevikelse för Vinmannen. Det mesta såldes och till relativt höga priser. Whiskyauktionen tidigare lämnade i princip alla posterna med Mackmyra osålda (och de var många!). Vi får se hur Lilla Vinauktionen avlöper på tisdag - jag säger inte vad jag siktat in mig på!5 kommentarer:

Björn sa...

Jag skulle gärna ta t.ex. en flaska Cheval Blanc -86, eftersom jag vet att jag gillar den, men det kommer inte att hända den här gången för jag ska inte dit.

konjären sa...

Den flaskan hade vi inte behövt konkurrera om, även om det inte låter otrevligt i sig... Vi får se hur utfallet blir!

Björn sa...

Det var liksom det som var grejen. Jag räknar inte med att den är så eftertraktad, och därför litar jag på att priset kommer att hållas nere på en vettig nivå ett tag till:-)

Jag antar att vi får en fullständig rapport. Redan imorgon kväll kanske!?

konjären sa...

Vinauktionen uppskjuten pga tekniskt strul... Jag som lyckades smita dit en stund hann bara uppleva en del ointressant och huvudsakligen dyr champagne, och precis innan det mer lovande sauternessegmentet skulle inledas hängde sig datorerna. Efter en timmes väntan sköts resten till torsdag... Surt, tyckte Vinmannen och många till!

Darja sa...

Tror att du kan ha en egen auktion snart :P