söndag, december 27, 2009
1998 billecart-salmon och 2001 roagna la rocca e la pira
fredag, december 25, 2009
1982 chateau giscours vs 1999 JC Boisset CdlRoche GC
Två viner av dekanteras, och jag har sedan länge sett fram emot ett battle mellan Bordeaux och Bourgogne. Först ut; Bourgogne:
Jean-Claude Boisset är en familjeproducent i Bourgogne vars anor inte sträcker sig längre än till 1960-talet. Deras filosofi är varsam hantering, inga tillsatta jäststammar, ingen pumpning... De har inga egna odlingar vad jag kan utläsa, men arbetar i nära samarbete med de odlare de har kontrakterade. De buteljerar tre olika Grand Cru-lägen; Charmes-Chambertin, Mazis-Chambertin och så Clos de la Roche, ett Grand Cru-läge i Morey-Saint-Denis. Hmm, Bourgogne är fortfarande lite av djungel för mig... 1999 är ju i alla fall ett bra år för områdets röda viner, och efter tio år borde det väl vara redo för ett smakprov? Jag köpte ett par flaskor sommaren 2006 och det här blir första närmandet. Aktuell årgång är för övrigt just 2006.
Det är aldrig någon tvekan om att det är högklassig juice i glaset: doften, balansen, den återhållna intensiteten.... Det är lite svalt inledningsvis men öppnar upp efterhand som temperaturen ökar. Röda frukter, körsbär, hallon, kryddor såklart... Och så något som kanske kan liknas vid en rostig järnbalk!? Sanslöst bra i munnen med tanniner av finaste sammet som verkligen bredde ut sig i hela gommen, balans och otrolig längd i avslutet. Bra syror. Det man kan invända mot vinet är att det trots sin ålder förefaller alldeles för ungt fortfarande. Det känns som om det ligger en del sekundäraromer och lurar under ytan som inte riktigt kommit fram ännu och som skulle kunna göra det här ännu intressantare. Fantastiskt gott och trevligt redan och förstås en utmärkt match till maten, men nästa flaska får lås på korken i minst fem år!
Det andra vinet kan inte beskyllas för att vara för ungt: min andra flaska Giscours -82 får lyfta på hatten på juldagen! Med den första flaskans grava korkdefekt i minnet, och med gårdagens close-cork-encounter med Taylor's 1970 fortfarande i näsborrarna är jag mycket försiktigt inställd till vinet. Något är lite knas, väl? Unket...? Absolut inte som den första flaskan, men är det verkligen helt okej? Hustrun - som är en känslig TCA-sniffare - rynkar tvekande på näsan. Nja, lyder hennes dom. Samtidigt är den inte odrickbar på något sätt, möjligen lite dämpad. Den får i alla fall följa med ut på bordet.
Efterhand tonar källartonerna bort mer och mer och ersätts av skönt skitigt stall, samtidigt som mer och mer av cassisfrukten tittar fram i såväl doft som smak. Varm blyerts, ceder- och sandelträ och längre fram på kvällen även liten kryddighet och så mocka! Vinet växer och växer under hela kvällen. Underbar drickbarhet med fantastiska, runda mikrometertanniner. En prick bra nära mitt bullseye! Så här vid skrivdags det vin som levererar klart bäst, men det kan också ha att göra med bourgognens större temperaturkänslighet.
Dalstintan och jag gillar bordeauxen, övriga bordet bourgognen. Frågan är akademisk; båda vinerna var riktigt bra och stora var och en på sitt sätt. Julvinerna har varit synnerligen tillfredsställande hittills!
1970 taylor's vintage port
torsdag, december 24, 2009
nv pierre gimonnet cuis 1er cru blanc de blancs
En riktigt trevlig och karaktärsfull champagne, med toner av gröna och gula äplen, gula plommon, viss brödighet och ett litet grapestick mitt i allt. Ibland dök ett litet "dammigt" inslag upp i doften - jag har hittat referenser till grönt té och det kan vara det jag far efter. Smaken är frisk med bra längd och syra. Riktigt trevlig munkänsla med bra balans och ett tydligt avtryck i gommen. För att vara en NV champagne av ett litet hus så måste jag erkänna mig positivt överraskad. Perfekt sällskap till glitter och kulor, och en härlig inledning till julen!
God Jul alla medbloggare och läsare! Snart dags att börja fila på årsbästalistorna, eller...?
onsdag, december 23, 2009
2007 vignerons de caractere "collection du rhône" vacqueyras
torsdag, december 17, 2009
vinauktion slutförd
På portvinssidan blev det bättre utdelning. Jag bävar lite för att berätta vad och till vilket pris, eftersom det alltid tycks finnas de som beredvilligt upplyser om var man ute i Europa kan köpa samma vin till halva priset. Nu handlar jag aldrig i sådan mängd på auktion att några hundralappar blir avgörande. Samtidigt som jag på något sätt gillar det lite gammaldags av att faktiskt fysiskt sitta i en sal och vifta med en pappskylt, betala vid utgången och få med sig flaskorna direkt.
Jag har i alla fall ett par flaskor portvin för mer omedelbar njutning och ett par som kan ligga till sig några år. Bra så.
söndag, december 13, 2009
2005 chanson puligny-montrachet
Fortfarande en habil vit bourgogne av bra längd; fattoner, viss tropisk fruktighet, citrus och mineralitet. Bra, läskande syror; fin stramhet. Finns inga invändningar egentligen mot vinet annat än att det bara saknar den där wow-faktorn. Längden och eftersmaken är väl det som i första hand ger överbetyg.
I går fick två flaskor 2006 Beaune de Chateau från Bouchard P&F öppnas; en vag men ändå tydlig yllefilt låg över doften från den första, och när en andra flaska snabbt öppnades avslöjades obarmhärtigt defekten vid jämförelsen. Vi får se hur reklamationen går...
Vinauktionen i vecakn som gick var en bevikelse för Vinmannen. Det mesta såldes och till relativt höga priser. Whiskyauktionen tidigare lämnade i princip alla posterna med Mackmyra osålda (och de var många!). Vi får se hur Lilla Vinauktionen avlöper på tisdag - jag säger inte vad jag siktat in mig på!
fredag, december 11, 2009
2007 spinetta langhe nebbiolo
söndag, december 06, 2009
2007 cndp cuvée du vatican och 2001 ch durfort-vivens
tisdag, december 01, 2009
spänn bågen, villa anna!
Det riktiga svaret på den frågan lär nog vänta på sig. Premiärkvällen är tydligt märkt av nerver och viss orutin, och man har en bit kvar om man vill upp på den nationella arenan och tampas. Samtidigt finns definitivt potentialen att nå långt om man kan få sin act together. Lokalerna är fräscha och fina och lämnar egentligen inget övrigt att önska, även om vinkällaren är i svalaste laget...
Vi är ett ganska stort sällskap, vilket innebär att vi tvingas förvälja bland de tre speciella "julinspirerade menyerna". Synd, för det fanns mycket annat på den ordinarie menyn som såg mer spännande ut.
Nu blev det löjrom med rösti och syrad grädde till förrätt. Inget fel i det, men även för en traditionalist som jag så var det fantasilöst. Vill man sticka ut till och med i Uppsalas lilla krogdjungel krävs lite mer än så. Till det en 2008 Rosenberg Grüner Veltliner från Ott, Österrike. Doft av bivax, blandade frukter från grönt äpple och citrus till ananas och melon!? Hyfsad längd. Gott, men lite lågt i syran ändå för mig. Kändes inte som något som sög tag, direkt.
Till varmrätt serverades hjort med svartvinbärssås och potatiskaka. Återigen lite fantasilöst. Ingen twist som spetsade till det hela, utan lite "kött, sås och potatis" över det hela. Återigen vill jag poängtera att jag inte är ute efter onödiga gimmicks och egentligen uppskattar bra, klassisk matlagning, men det måste ändå finns något som står ut mer än så här på en bra restaurang.
Vi provade två viner till maten. 2006 Domaine Leon Barral Faugéres Cuvée Jadis har ju varit en bloggfavorit hos vissa, och den fick ställas mot en ung Nya Zeeländsk pinot noir; 2008 Felton Road. Spännande med så olika stilar bredvid varandra, och det var ganska jämnt runt bordet om vilken som var favorit. Felton Road bjöd på ren, ung frukt (inledningsvis också en köttig, nästan rökig ton) och öppnade sig alltmer under kvällen. Barral dominerades inledningsvis av kåda och kottar som badat i mörk frukt, och efterhand växte sig blomdofter (lilja, hävdade hustrun bestämt) allt starkare, tillsammans med cassis. För mig var Barral vinnare; inte minst på sina fina tanniner. Båda vinerna hade dock vunnit på mer luft och var som bäst på slutet.
En muscat de rivesaltes gjorde bärsorbet, skogsbär och chokladbrûlée sällskap på ett helt okej sätt. Efterrätten var riktigt bra, om än inte avantgarde. Kaffe och avec serverades i salongen, då flera i sällskapet börjat frysa så smått i det svala utrymmet. En fatlagrad rom av okänt ursprung var riktigt bra.
Sammanfattningsvis så var framförallt väntetiderna för långa. Det tog oss fyra timmar att komma igenom en trerätters med kaffe på slutet. Även om vi inte var fullständigt homogena som grupp och ställde till en del för köket så borde det gå snabbare. Där är jag dock inte så orolig; jag är övertygad om att man hittar formen så småningom.
Vinlistan är tungt överrepresenterad av biodynamiska och ekologiska viner. Kul i sig och jag förstår tanken, men man begränsar sig också. Listan är märkbart tunn på en del regioner, och den har inte heller det djup man förväntar sig på en bättre restaurang. Äldre årgångar var i princip helt frånvarande. Jag begär inga orimligheter, men någon hyfsad cinquième cru från vänstra stranden och sent nittiotal borde väl ändå platsa!?
Så vad jag kan sammanfatta det hela med är att restaurang Villa Anna är ett mycket välkommet och efterlängtat tillskott till Uppsalas krogscen, som dock antagligen behöver lite tid att hitta formen. Det finns också en tveksamhet inför om man spänt bågen tillräckligt högt för att lämna mellanskiktet efter sig och hitta en tydlig profil. Kommer man att leverera minnesvärda mat- och restaurangupplevelser som gör att man hellre stannar hemma i Uppsala och äter än att skaka ned till Stockholm på pendeln? Jag hoppas det, och jag kommer definitivt att vilja återbesöka dem för att ge Rafael mer fritt spelrum med den fulla sjurättersmenyn vid tillfälle. Direktören hade inte möjlighet att vara med i kväll, så det ligger i farans riktning att han och jag får ta oss en titt på tu man hand lite längre fram.
Kul att göra er bekantskap, Villa Anna, och var inte rädda för era egna ambitioner - vi klarar av dem och längtar efter dem!
*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*---*
PS I korrespondens med Redaktören har skillnader i menyer och ambitionsnivåer i efterhand klarats ut från ansvariga på Villa Anna. Matsalsmenyn och festvåningsmenyn är två separata spår och skall inte föväxlas. Synd att vi inte fick chansen att testa det mer högtflygande spåret på grund av kommunikationsstrul, men skit händer. Återstår alltså att upptäcka matsalsmenyn och den verkliga potentialen - I'll be back!