söndag, oktober 26, 2008

2002 chateau d'angludet

I väntan på Bordeaux... Förhoppningsvis hämtas tilldelningen av 2005:or ut i början av veckan. Helst skall de väl inte röras på ett tag, om än nyfikna likasinnade tar initiativ för att få ett brett smakprov och göra nya bekantskaper. Spännande - ser fram emot detta!

Nå; under tiden får en udda flaska d'Angludet 2002 stryka på foten. Året är som bekant det antagligen svagaste av de släppta årgångarna från 2000-talet, men är inget totalt bottennapp och torde enligt den brittiska logiken kunna innebära nice claret for early drinking.


Chateau d'Angludet är en klassisk egendom med månghundraåriga anor. Tidigare klassad som Cru Bourgeois Exceptionnel; i 2003 års remake hamnade det i Cru Bourgeois Superieur, dvs en klass lägre. Idag omnämns det inte som medlem i Cru Bourgeois-syndikatet. Kanske blev de sura för nedgraderingen?

Slottets ägor om 32 ha är planterade med 55% CS, 35% Merlot och 10% PV. Man jäser i betongkar (enligt hemsidan; ståltankar enligt Mölstad) och lagrar i ekfat ca 12 månader (enligt hemsidan, 16-18 enligt Mölstad).

Vinet får en halvtimme på sig i karaff för att hämta andan något, men sedan bär det av. Det visar sig något mörkare än väntat i färgen. Inga tydliga mognadsnyanser utan en ganska kompakt djupröd färg med mer dragning åt blått än åt tegel. Doften är inledningsvis fuktdriven, lite kryddig och känns en smula atypisk. Efterhand - om kring två timmar efter öppnandet - har fler pusselbitar hittat på plats och det går att hitta såväl mocka som cassis och lite choklad. Möjligen också ett stråk grön paprika som inte känns helt bekvämt.
Smakmässigt följer det doftens utveckling. Till maten inledningsvis är det ganska fruktigt och bärigt, inte särskilt stramt och känns nästan en smula för lätt till den hängmörade entrecôten. Tanninerna är relativt snälla. Senare stramar den dock upp sig och får lite mer ryggrad. Ett tag blir svartvinbärssmaken närmast parodiskt framträdande för att sedan glida undan igen.
Mycket gott, åt det elegantare, finstämda hållet. Alla tecken tyder dock på att den här flaskan hade kunnat bli ännu bättre med ett par, tre år till på nacken. Så slutsatsen får bli; nice claret for mid-term drinking!
PS På SB finns årgång 2004 för 419 kr; den hör bör ha varit minst hundringen billigare... Vinmannen?

6 kommentarer:

Anonym sa...

245DKK för 2005:an på Kastrup känns bättre än 419SEK för 2004:an. Andreas Larsson var ju rätt positiv till 2005:an vid GJE-provningen också så jag ska nog köpa på mig fler - speciellt med tanke på att jag inte fick de viner jag helst ville ha vid släppet den 15:e.

Att de inte är med i Cru Bourgeoissyndikatet kan väl bero på att de (väl) inte längre får använda några Cru Bourgeoisbeteckningar? Då faller ju liksom i princip hela poängen.
/Fredrik

Vintresserad sa...

Kul att läsa! 2002 verkar vara en lite lurig årgång. Ska se om jag kan leta upp ngt att prova. 419 SEK för årgång 2004 känns dyrt.

konjären sa...

Det där med Cru Bourgeois känns rörigt. Det finns hur många medlemmar som helst enligt deras hemsida, men vad som gäller och hur det idag får användas verkar soppigt, minst sagt. Någon som vet?

Frankofilen sa...

Håller med, några år till kommer att göra gott. Angående priset... jag gav 197 kr på bolis. >400 spänn för nollfyran, nej tack.

konjären sa...

Dag två smakar det närmast bättre än i går. Mer balans och de klassiska bordeuaxdragen mer framträdande. Som sagt; lagra ett tag till...

Franko: Var det 2002 du köpte för 197 kr? I så fall tycker jag att du kan sitta nöjd. Det priset är lätt motiverat enligt min - något skeva, men dock - måttstock.

Frankofilen sa...

Jo, jag gav 197 kr för 2002 Angludet på SB. Trodde det var priset de gick för, men insåg nu att det nog var efter prissänkningen - ursprungligen kostade det 240 kr.