söndag, oktober 05, 2008

2001 chateau bel air haut médoc

Ett semesterfynd från Bornholm får pigga upp en grådassig och regnig söndag. den här sortens vin och till det här priset ser vi gärna mer av i Sverige, tack så mycket!Chateau Bel Air har altså inget att göra med Chateau Belair i St Emilion eller Chateau Bel-Air i Lalande-Pomerol eller Chateau Bel Air i St Estephe... Man kan tycka att fantasin borde ha fått lite friare tyglar här, va? Slottet var i alla fall klassat som Cru Bourgeois när vinet gjordes, och har samma ägare som Chateau Gloria, St Julien. Man makar på 65% CS och 35% Merlot, och vinet får tolv månader på fat om min franska tolkar den informatova men ack så franskspråkiga hemsidan rätt.

Eftersom jag ibland tvekat lite på prisvärdet på Batailley ville jag plocka upp en enklare men klart godkänd bordeaux med den förra i färskt minne. Jämförelsen är naturligtvis inte rättvis på flera plan, men ändå intressant för mig. Jag vet vad jag vill ha i en bordeaux från vänstra stranden.

Mycket av det hittas också här. Doften domineras av mocka, cassis, lite tobak och fat. Mognadstoner utan att frukten tacklat av. Även ett örtigt inslag finns där som jag inte fångade förra gången. I munnen är det medelfylligt med hyfsad längd och ganska snälla men tydligt närvarande tanniner. Good drinkability, skulle Broadbent ha sagt! Smaken blandar frukt, läder och mocka på ett bra sätt. Inget stall, och inte så mycket ceder och blyerts.

Sammanfattningsvis ett bra vin, strålande för prislappen, men lite för kort och enkelt för att hävda sig mot mer än tre gånger dyrare Batailley. Vad som är prisvärt är som vanligt en fråga om plånbok, tillfälle och humör, men det här är i alla fall ett vin som inte skäms för sig och som jag gärna skulle köpa i Sverige. Sju år gammal bordeaux för runt hundringen hittas inte så lätt
på SB. Vinmannen hävdar att marknaden är för liten; ett svårt segment att komma in på; SB:s snåriga inköpsregler... Kom igen nu - så svårt kan det inte vara att förse oss med drickmogen bruks-bordeaux!?

6 kommentarer:

Vintresserad sa...

Nej just det, hur svårt kan det vara? Mailade lite med vinmannen i början av sommaren och då verkade han ha några 2a viner från St Emilion på gång för lite mer normala pengar (<= 200 SEK). Just denna typ av vin: goda, inte alltför komplicerade viner från Haut-Medoc (eller St Emilion GC, eller bra St Emilion satelliter) finns det ju en uppsjö av tex i Danmark. Men i Sverige är det i stort sett noll... Detta låter hursomhelst synnerligen köpvärt för den som (likt oss) gillar relativt mogen Bordeaux.

Vintresserad sa...

Glömde nämna att:
Good drinkability
och
Bruks-Bordeaux
var just de nyckelord jag ofta letar efter. Väl formulerat!

MSVin sa...

Jag håller med. Mer av bruksbordeaux på SB är det som behövs. Det ordinarie sortimentet är för bedrövligt. Hur ska vi bära oss åt att få in dessa på SB! Jag ser ingen annan möjlighet att monopolet släpper taget och vi får vinbukter istället!

Niklas J sa...

Har precis klagat av mig lite på bolagets Bordeaux-sortiment jag också :-)

konjären sa...

Jag är alldeles säker på att jag läst en kommentar om det här vinet i någon vintidning de senaste månaderna, men jag kan inte hitta det trots idogt letande. Jag har en känsla av att det kan ha varit Decanter eller Livets Goda, men jag går bet. Någon annan som känner igen det?

konjären sa...

hmmm... hittade just Andreas larssons notering kring Château Belle-Vue Haut-Médoc i LG #34. Jag tror helt enkelt att jag blandat ihop det med detta vin vid läsningen. Belle-Vue, Bel-Air, Hells Bells...