söndag, mars 29, 2009

blandade småskott


Helgen har inneburit en del trevliga viner, men jag har inte känt så stort analysbehov. Det finns ju en risk - som ni säkert känner igen - att man blir isolerad i sitt vinintresse när man umgås med de som inte fullt ut delar samma fascination. När man har brorsan med flickvän på middag är det inte särskilt artigt att fokusera mer på vinet med anteckningsblocket i högsta hugg än att intressera sig för gästerna.


Några korta noter, dock:
Taittinger NV på halvflaska var en perfekt inledning på helgen. Ganska äppelmustig till sin karaktär; kändes något nummer större än sin prislapp. Bra baschampagne är alltid intressant, och den här överraskade positivt.
2004 Chateau La Nerthe - första försöket för mig på den här årgången. Antagligen för ung ännu. Den fick stå i karaff ca 1,5 timme - svårt att bedöma om det är lagom. Skön doft med fokus på hallon, körsbär, plommon, örter och inslag av bittermandel (?). Smaken ganska slank, hyfsad längd, bra struktur. Helt okej, men var det inte mer än så här, liksom? Kommentarerna på Cellartracker går i samma anda. Jag får vänta lite på resterande buteljer...
1988 Taylor's Quinta de Vargellas Vintage Port - Fick ingen luftningstid utan rätt ned i karaffen och fram på bordet. Trots det fantastisk doft med urtydliga toner av framför allt fikon och andra torkade frukter. Även en del bränt socker. Riktigt läcker doft! Smaken når inte fullt samma höjd. Det är tydligt att det inte är vintage port från ett deklarerat år, men det är ändå mycket gott. Till och med brorsan - känd för att inte dricka port yngre än 40 år - tar påtår, och sitter så länge på karaffen att jag får fråga om hans bekantskap med biskopen av Norwich ett antal gånger...
2004 Guigal Côtes du Rhône - Till kvällens köttfondue. Är det bara jag som fattat hur mycket bättre Guigals 2004 CdR är jämfört med upphaussade 2005!? Och vem har en låda 2004 att sälja till mig? Balanserat, fruktigt, viss stramhet och ett kryddigt slut - mums!
Ny vecka - nya möjligheter!

4 kommentarer:

ASi sa...

1988 Vargellas drack jag också häromveckan och instämmer i ditt positiva omdöme. Fortfarande finns den typiska Taylorsfrukten där, men den har ändå en hyfsad mognad. Ännu är den dock inte alls lika bra som 1972 (som är en usel årgång) var för några år sedan.

Sofia sa...

Hej! Jag gillar din blogg, mycket trevlig läsning! Jag tänkte tipsa om en ny sida jag hittat, raimat.se, massor av information om vin och en bra film där man kan lära sig prova vin!

konjären sa...

Hej Sofia, eller vad du nu heter...

Ditt inlägg på flera vinforum med samma oblyga reklam har snarast motsatt verkan. Synd, för jag gillar verkligen en del av det Raimat gör.

Finare Vinare sa...

Strunt i Sofia. Men ha förtröstan om La Nerthe. 2000 var inte heller så märkvärdig i början, tyckte vi (WS årsbästalista drev ju på förväntningarna) men den blev till vackraste njutning med tiden. Bara vänta till 2012 så ska du få se på finess...