söndag, mars 22, 2009

2001 chateau durfort-vivens


Höstens ciderförsök börjar vara aktuelt för avsmakning. Jag gjorde två satser med lite olika lång utjäsning, och det känns som den senast buteljerade kan ha bäst potential. Tyvärr följde jag receptet för noga och tillsatte mer vinsyra än min sura ursprungsmust behövde. Resultatet är en riktigt syrlig historia i grundutförande. Jag har därför sötat upp det hela något vid buteljeringen och resultatet är fortfarande torrt och syrligt men fullt njutbart.
Jag satsar dock på bubblor i min cider, helt enligt champagnemetoden med efterjäsning på flaska. Tyvärr håller inte riktigt korkarna emot trycket som byggs upp, och jag har blivit tvungen att säkra dem med egenkonstruerade grimmor av buntband... Det funkar, men från en flaska har ett ohejdbart läckage pågått senaste veckan. Dags att göra något av den - varför inte en cidersås?

Hitter ett recept på fläskfilérulader i cidersås och fixar till det lite för att få en fylligare smak på såse. Det blir riktigt gott, till och med så att sonen tar om av enbart sås och potatis! Alla cideransträngningarna i hösts var alltså inte helt förgäves - kul!
Till detta känns en Bordeaux rätt. Husets Margaux, 2001 Chateau Durfort-Vivens får rycka ut igen. Provades första gången för snart ett halvår sedan, och jag måste säga att jag är fortsatt nöjd. Mocka, örter/gräs och svarta vinbär dominerar fortfarande, mognadstonerna finns där och fortfarande ett litet stjälkigt inslag. Det är faktiskt ganska så koncentrerat men ändå slankt; framför allt eftersmaken ger en fyllig och behaglig "efterskjuts" till vinet. Till maten passar det som hand i handske.
Som jag konstaterade redan i november; ett perfekt vin att ha en låda av och plocka fram en flaska då och då under de närmaste åren...!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att höra att dufort-vivens "kommit tillbaka". Jag har druckit tidigare årgångar från 1980 och 90 talet med klent resultat.
"Margaux träsket" är ju annars ett distrikt med många dubiösa viner.
Hemmagjord cider tror jag inte jag skall ge mig på. Kommer ihåg kamraters olika försök att göra öl,fy fan vad det smakade.

Mr J sa...

Jag passade också på att köpa för några år sedan när Durfort-Vivens -01 kom in på bolaget eftersom det var lite kul med en andra-cru för måttliga pengar. Tråkigt nog har jag bara en flaska kvar.

konjären sa...

Anonym: Dessvärre har jag inte provat några tidigare årgångar, så om Durfort-Vivens gjort en uppryckning eller ej törs jag därför inte säga. Margaux är ju - som du påpekar - tyvärr inte känt för att överprestera i förhållande till klassifikationen, och jag skulle kanske snarare placerat det som en 4e cru än 2a.

Hemgjord cider är spännande; lite att leka vinmakare på egen hand, sådär! Jag skall dock hålla igen på tillsatta syror nästa år...!

Mr J: Kommer du ihåg vad du betalade och när? Lite intressant att se förräntningen på insatt kapital om man satsat på en låda då i stället för på auktionen i somras...

Mr J sa...

Har för mig att det var 305 kronor. Kan ha varit våren 2006.

konjären sa...

Då kan det nog betecknas som ganska så normal prisutveckling. Jag fick ge 360:-/fl när jag köpte en låda på auktion i somras. En ökning på 20% på ca två år.