måndag, mars 02, 2009

2004 chateau bouscassé

Beredskapsveckan är slut, och något gott och rött att sippa på efter maten vore inte helt fel. Tyvärr har det varit tunt med påfyllningar i drick-nu-segmentet den senaste tiden. Efter lite vånda fastnar jag för att ge Chateau Bouscassé 2004 en chans. Det har gått snart två år sedan inköp och vinet är dryga fyra år - samtidigt som det är känt som en långliggare. Hur mår det idag, tro?


Producenten Alain Brumont byggde upp verksamheten kring Chateau Montus och Bouscassé under 80- och 90-talet och visade att den mer eller mindre lokala druvan Tannat hade på vinhimlen att göra. Samma druva odlas numera också en del i bl a Uruguay. Tannat har alltså egenheten att vara extremt tanninrik och lagringskrävande, och blandas vanligen med andra druvor för att öka tillgängligheten. I Montus är det enligt Mölstad ca 20% CS och i denna Bouscassé 65% Tannat, 25% CS, 10% CF. Antagligen är det ett av de billigaste lagringsvinerna där man med tålamod kan få helt annat resultat än om man öppnar flaskan för tidigt.
Eftersom jag vet att jag är tidigt ute är jag beredd med stora luftpumpen. Vinet brutal-luftas några gånger genom att hällas fram och tillbaka mellan flaska och karaff och maximera ytan mot omgivningen i processen. En första provsmakning - innan luftningen - signalerade närmast odrickbarhet i snipig återhållsamhet, men luften och en halvtimme i karaffen att stilla nerverna verkar göra susen!
De första sniffarna drar åt Rhône till. Jag tycker mig hitta örter, lakrits, kryddor och en rödfruktighet. I munnen är det naturligtvis strävt och stramt, men inte längre elakt. I början av kvällen går dock associationerna först mot omogna hallon, röda vinbär och en syrlighet.

De Bordeauxlika dragen som vinet skall kunna erbjuda efterhand tycks svårfunna - plötsligt är jag i stället i Bourgogne! Javisst - doftintrycken har utvecklats under kvällen och nu känns den rödfruktiga, syrliga lite kryddiga doften inte helt olik en bra pinot. Märkligt... Kanske är det något i elegansen som saknas, dock, och i munnen är det aldrig någon tvekan om att det är något annat.

Sammanfattningsvis ett spännande smakprov på något som om det dricks idag vinner på rejäl luftning och något att äta till, men som med all säkerhet utvecklas positivt under flera år till. Ingen panik här inte.

7 kommentarer:

Tommy Vinprovare sa...

Intressant. Jag brukar aldrig lagra den vanliga Ch. Bouscassé utan tycker den är god som matvin direkt från affären. Men SB hade för något år sedan ett parti -99:or som jag provade och den hade definitivt blivit mer rödfruktig och bourgogne-lik. Jag läste f ö precis en rejäl sågning av -05 som gjorde mig lite orolig över detta favoritvin som jag inte provat på ett tag nu.

konjären sa...

Spännande - tack för tipset! F&V är provare vars omdöme jag normalt litar på mer än mitt eget - men vad kan ha hänt här!?

Kvalitetsförsämring med anledning av för stora olymer (lex Brolio)? Årgångsvariation? För lite luft?

Jag känner hu som helst inte igen deras omdöme alls i min 2004. De jag har kvar får dock ligga orörda ett par år till!

MMM sa...

Konjären!

Jag tycker 2005:an är flera strå vassare än 2004:an - men det kräver luft, mycket luft för att kicka igång. Förändringen är remarkabel. Vore hemskt kul om du också kunde prova och se.

Jag spekulerar i att de fick vinet helt oluftat - och dessutom i sällskap med ganska fruktiga alt mogna viner som fick vinet att framstå som örtigt och ogint.

konjären sa...

MMM - Ajdå, jag har visst missat att lägga undan av 2005. Nu är det 2006 som gäller enligt SB. Visserligen kanske 05 finns kvar i butik om man letar - jag får göra ett försök!

Din analys om F&V:s provning känns rimlig; de verkar vara inne på samma spår själva. Samtidigt som det verkade råda konsensus vid deras provning att vinet försämrats...?

MMM sa...

Ser man på - det var ett kort byte för 2005:an! På mitt bolag står det dock bara 2005:or på hyllan, så det finns säkert att få tag på.

Jag köpte mina åtta flaskor precis i början - och de har varit superbra allihopa (5 kvar). Jag hoppas verkligen inte Brumont har börjat med samma ofog som Brolio. Nej, så illa kan det väl inte vara. Vore verkligen spännande om du kunde få loss tid och leverkapacitet för ett test!

Anonym sa...

Hej konjären!

Om du gillar vinerna från madiran så kan jag tipsa om ett vin som provats flera gånger och mot b.la Bouscassén och alla har i stort sett varit eniga om att Cuvée le Paradis för dryga 70kr är det godare och bättre vinet. Prova det, tror det finns i systembolagets bs sortiment.

konjären sa...

Cuvée le Paradis 2004 från Maumus har provats ganska nyligen (december) med riktigt gott resultat. Inköpt i augusti 2006 så visade det med all önskvärd tydlighet att det inte bara är dyra viner som vinner på lagring. Jag har kvar ett par, tre flaskor och tänkt följa utvecklingen framöver. På SB:s hemsida står det att varan är utgången och inte går att beställa...

Det jag inte lyckades hitta någonstans när jag provade var uppgift om druvproportioner. Att Tannat är med utgår jag ifrån, men vad har den blandats med? Min gissning gick åt Syrah/Grenache, men det är som sagt en gissning helt utan faktastöd. Känslan av tillgänglighet var dock klart större i Paradis än i Bouscassén från samma år, så spontant utgår jag från att halten tannat är lägre i Paradis.

F ö har Bouscassé -05 inhandlats och provas i morgon efter rejäl luftning.