Restaurang Hedone är – av
det lilla jag läst – en inspirerande framgångssaga för alla oss vin- och matnördar.
Vi som drömt om
att någon gång säga upp oss och ta över en vingård/starta en restaurang... Det
gjorde Mikael Jönsson. Jurist till yrke men med ett stort matintresse; ett
intresse som fick sitt uttryck i bloggen Gastroville under många år. Med
Frankrike som bas hade han goda möjligheter att fördjupa sig i gastronomi i
världsklass, men när han bestämde sig för att det var dags att sadla om fick London bli basen. Och på lite drygt ett år har han gått från matnörd
till restauranginnehavare och självlärd kock med en första michelinstjärna… imponerande!
Förväntningarna är minst
sagt höga när jag med andan i halsen kommer in i den avskalade restaurangen. Lokalen är rå men charmig - grå betongytor och nakna tegelväggar, och i hörnet av det enda rummet ligger köket helt öppet. Inga gormande Ramsayfasoner eller lydiga "Yes, Chef!" hörs till mitt hörn av rummet, utan jag uppfattar bara ett idogt och intensivt arbete att betrakta mellan rätterna. Imponerande hur tyst ett kök kan vara!
Korkdragaren var här i höstas, och har
förvarnat om avskalad matlagning men mycket, mycket hög råvarukvalitet. Låter högintressant! Och man kan inte låta bli att reflektera över att inredningen följt matlagningens stil...
Jag beställer ett glas
champagne och sätter mig med vinlistan och menyn. Den senare nästan bara för
syns skull: för att få så mycket som möjligt ut av besöket finns ju bara
avsmakningsmenyn att välja. Dock byter jag ut en av förrätterna till Jonssons omskrivna
Lök och päron.
Champagne Drappier, Brut
Nature, är mild, äppletonad
(färskpressad äppelmust) men har lite märklig eftersmak…? God och lite annorlunda. 100% PN, bara första pressning, 2 g socker/liter och inget svavel, står det på hemsidan. Tja... gott, men inget som imponerar spontant i alla fall.
Efter lite överläggningar
med sommelieren avstår jag vinpaketet. Av de flaskor som inte är mogna och som
det är lite omsättning på erbjuds alla på halvkaraff (375 ml) – ett mycket
sympatiskt drag! – och jag bestämmer mig för en Meursault 2008 och en Barolo
2007 i detta trevliga format. Producenter läggs dessvärre inte på minnet; det
är maten som är i fokus ikväll…
Ammis nummer två är någon slags äggstanning med japansk umamisoppa. Låter ju sådär och ser ärligt talat inget vidare ut, men var fantastiskt gott!
Vin: Meursault 2008 - fet men inte smörig, mycket frukt: mer
citrus än väntat, mineralitet. Bra vin; långt från nidbilden av en smörig Meursault. Måste försöka kolla upp vilket vin det var. Det säger något om kvaliteten på mat att jag helt glömde teckna ned vinproducenterna!
Ankägg florentine med trumpetsvamp, spenat,
rödbetsblad(?) och parmesankrisp - fantastiskt god; krämig, balanserad, fyllig,
mångfacetterad utan att spreta.... Jag vet att vissa är less på dessa bakade äggulor men jag har inte sprungit lika mycket på stjärnkrogar för att hinna tröttna - jag tyckte att det var sublimt!
Piggvar med potatisskalsemulsion och "köttfond" (beef juices) - god emulsion (hög
syra) men var inte fisken lite överstekt och osalt (?). Dessutom en svåräten rätt med
för stor tallrik i förhållande till besticken som gled ned i tallriken hela
tiden... Vinet lyfte verkligen maten här - som hand i handske!
Tagliatelle och ragu på bläckfisk med picklade morötter - lite blekt... Inte min
favorit. Ragun påminde om något jag för mitt liv inte kom på, men som inte precis var en
madeleinekaka.
Lemon variation - maräng, sorbet, gelé -
mycket frisk, god, vacker balanserad...
Chokladstång med mango(?)sorbet - god,
snygg, riktigt bra smakmatchning och tydlig chokladarom.
En sådan här middag är ju inte komplett utan kaffe, cognac och friandiser. Ragnaud-Sabourin 20 var excellent - ett mycket pålitligt hus i en för mig perfekt stil! Nöt, lätt rancio, längd,
smörkola, elegans... Mycket god!
Övrigt att notera är att vi är åtminstone fyra svenska sällskap den här kvällen. Uppmärksamheten i svensk media har tydligen gjort sitt... Vidare att servicen naturligtvis är riktigt bra men utan att vara outstanding. Uppmärksam, vänlig men saknar den där lilla extra värmen eller intresset som får mig att känna mig speciell.
Däremot tar sig gärna Mikael tid att talas vid en stund efter middagen. Han tycker att det är kul att svenskar hittar till hans restaurang, och vi pratar lite om bland annat hur media och matjournalister kan påverka restaurangscenen, och om hur få det är som egentligen har en egen stil ("...max 20 kockar i Europa!", enligt Mikael). Att han har rötterna i fransk gastronomi märks bland annat på att han tycker att många missar utvecklingen på den franska gastro-scenen - helt enkelt för att den inte är lika intressant att skriva om. Den kan också vara svårare att förstå sig på, menar Mikael: det finns restauranger där man kan behöva ett tiotal besök för att komma underfund med allt...
Tja, om det tar mig tio besök att komma underfund med Mikaels matlagning och Hedone så är jag lyckligt lottad! Även om jag noterade en liten svacka på fiskrätterna så är helheten lysande och det är dessutom ett enormt prisvärt alternativ! Jag kan bara jämföra med Fäviken som jag ändå upplevde som strået vassare, men enligt Mikael kör man bara på 65% av sin kapacitet ännu. Upp till 80% är målet i närtid, och då kommer den andra stjärnan som ett brev på posten - jag kan inte tänka mig annat. De sista 20% upp till 100% kommer dock att kräva otroligt mycket mer av investeringar, ökade kostnader över hela linjen och så vidare att det blir en senare fråga, menar Mikael. Kroglivet på trestjärnig nivå är inte att skära guld med täljkniv, anförtror han efter att ha god kontakt med flera av kollegorna i stan.
Sammanfattningsvis: om det inte framgått tillräckligt tydligt redan - är du det minsta intresserad av mat och är i London så har du ett givet mål nu. Är du passionerad matälskare så bör du boka en resa. Pronto. För många lär det ändå vara enklare och billigare att ta sig till London och Hedone än till just Fäviken... Jag vill tillbaka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar