lördag, november 10, 2012

2006 goulée by cos d'estournel


Välkända Cos d'Estournel har inte bara ett andravin, utan även ett helt separat vin i sin portfölj. Goulée är en vingård norr om Pauillac och St-Estèphe, ut mot kusten till, som enligt teamet på Cos har så exceptionella förutsättningar - med djup grusbädd och svalt Atlantklimat - att man väljer att behandla det som en grand cru och buteljera det separat. Behandlingen innebär därmed handskörd och 50% nya fat, bl a.

Cos är ju ett favoritslott så det är klart att man blir nyfiken på det här vinet. Särskilt som man själv beskriver det som att ha likheter med viner från Nya Världen. Så illa ska det väl inte behöva vara?

Hursomhelst är det här riktigt bra. Inte alls maffig NV-stil, däremot väldigt fruktorienterat. Det som också är tydligt är de underliggande mineraltonerna som känns mycket franska för mig. Lite slankt, bra syra och bra tannin. Inte typisk bordeaux men ändå klara släktband. 80% CS och 20% Mt. Kändes väldigt drickfärdig utan att ha några egentliga mognadstoner - kanske där Nya Världen-känslan ligger? Troligen ingen långliggare - skulle vara kul att prova ett starkare år som t ex -05.

2 kommentarer:

Korkdragaren sa...

Var hittade du den?

konjären sa...

Hmm... låt oss bara säga via en gemensam vän!