tisdag, april 27, 2010

2006 produttori del barbaresco


En schysst nebbiolo är en schysst nebbiolo är en schysst... En av vinvärldens mest facinerande druvor som spänner över vardaglig men karaktärsfull till storartad och komplex men aldrig - i min begränsade erfarenhet - är tråkig eller intetsägande. När man så får chansen att bunkra upp på en låda äkta barbaresco för priset till en langhe nebbiolo så slår man till. Årgång 2006 finns inte på SB ännu, men 2004 av samma producent kostar 235 kr...


Många har gillat det här vinet, och jag hör till kön i det här startfältet. Självklart är det inte utan ett visst mått av spänning jag ställer ned lådan med en duns på köksbordet och plockar upp den första flaskan omedelbart. I karaff och direkt i glas; middagen står på bordet (tack, älskling...!).


Inledningsvis är vinet för svalt för att släppa ifrån sig alltför mycket doft, och i början av kvällen är det mer ett mouth-wine än ett nose-ditto. För syror och tanniner påverkas inte på samma sätt av sval temp och kort om luft, och stramhet, syra och strävhet finns det i icke oansenliga mått här. Mums!

Efterhand öppnar det upp alltmer i takt med att syre och celsius stiger. Några timmar efter öppnandet har det underbara fruktaromer av hallon parat med kryddor, lakrits och blomster! Munkänslan är slank men ändå munfyllande, bettet är bra i slutet och eftersmaken lång och riktigt stram. Torr hallonsoda möter Islaywhisky men utan bubblorna...

Just vinets karaktär är värt en extra rad. Det görs inte den här sortens vin på så många ställen, känns det som. Stilen är inte anpassad efter moderna gommar; åtminstone inte för de som i de senaste 10-15 åren följt trenden mot mer alkoholstarka, sötare, kompakta viner. Det här vinet är torrt som krut, surt som rönnbär, skarpt som en katana - och alldeles underbart! Me like!

Det här var alltså riktigt gott nu, så klart prisvärt (stort tack till F&V som administrerat det hela!) och med en antagligen alldeles lysande lagringspotential. Bara elva flaskor kvar...

Inga kommentarer: