lördag, april 10, 2010

2006 chateau haut canteloup

På jakt efter lite bruksviner häromsistens stannade mina ögon på chateau haut-canteloup. En 100-kronorsbordeuax som jag inte provat? Än mer intressant blev det när jag såg att årgångarna var blandade på hyllan; där fanns både 2006 och 2007... Dags att passa på; enligt principen "ett bättre år med mer mognad slår ett sämre och yngre år" kunde det ju inte bli helt galet...

Vinet har inte alls fått den uppmärksamhet även ett hundrakronorsvin förtjänar. Med krasslig hustru, sprallig sexåring och The Mother of all KonjärDinners coming up i morgon fanns lite tid till kontemplativt sniffande. Nu med en skvätt till läggdags hinns dock en sniffety-sniff med, och det är inte alls oävet. Ganska dov, fyllig doft av cassis, ceder, mörka bär och lite tobak. Munkänslan är lite gles, men eftersmaken relativt lång och behaglig. Det känns ganska så väl balanserat redan, och klart drickbart. För de som gillar mognadsuttryck kan man säkert vänta något år till.

I övrigt har förberedelserna för morgondagen löpt hyfsat hittills. Det lär bli matlagning från förmiddag till gästernas ankomst, men jag ser inga oöverstigliga hinder. Vinerna till middagen har köpts in under en period som är mer än tre år, så visst känns det lite speciellt. Håll tummarna för att korkdefekter och annat otyg håller sig borta i morgon... post kommer!

1 kommentar:

Ulrik sa...

Ser fram emot det. Lycka till