fredag, juli 31, 2009

blandade viner från veckan

Korta noteringar från vinveckan:Grillmiddag hos IT-mannen som bjöd på två röda att jämföra. Chateau d'Aiguilhe köpte han en låda av efter att ha träffat Vinmannen på en provning och fallit pladask för det rika, moderna, fruktpackade vinet. Visst är det ganska gott, och gör sitt jobb hyfsat till grillade entrecôten, men föga förvånande är det inte helt i min stil trots lite mer mognad än när jag provade sist. Hela kvällen sitter jag och letar efter exakt vilket fruktvingummigodis det påminner om, utan att landa säkert. IT-mannen ber mig fråga Vinmannen om något mer liknande är på ingång - förrådet börjar tydligen sina...


I den andra ringhörnan ställdes en amarone från Tommasi, årgång 2004. Sedan jag provat riktigt mogen amarone har jag litet tappat intresset för yngre upplagor. Det här var gott, lite eldigt, maffigt, rikt och i mitt tycke klart bättre till den efterföljande äppelpajen än till maten. Då var den å andra sidan riktigt bra!

I mors sommarstuga begicks debuten på Bordeaux 2006. Inga optimala förutsättningar, och en danskimporterad Chasse-Spleen är kanske ingen fullgod värdemätare kring denna omdiskuterade årgång. Så mycket kan dock konstateras att det här vinet är otvetydigt mer i min smak än d'Aiguilhe.

En filmkväll med hustrun förgylldes av väl valda ostar och en halva Taylor´s QdV 1988. Dekanterad i någon timme levererar den i det närmaste fullgod, mogen vintage port-njutning till ett vrakpris. Fortfarande finns 1995 och 1998 kvar till det mycket förmånliga priset 149 kr/hlf! Torkade frukter, choklad, nötter... mums!

Veckans besvikelse: en korkdefekt Giscours -82 från vårens auktion. Den var inte helt förstörd men ändå ingen tvekan om det. Doften hade en fond av ylle och papp och smaken var kort och ganska fadd. Mycket trist - får hoppas att det kvarvarande två flaskorna är i bättre kondition!

Efter helgen väntar arbete och beredskap igen...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Chasse Spleen brukar alltid vara hyfsad, bruks Bordeaux men visst priset har sprungit iväg. Jag gillar namnet Lord Byron`s favorit vin sägs det, namnet är en ordlek "Jaga bort melankolin". Jag har druckit en hel del av detta vin genom åren framförallt under 1990 talet och framåt. Trist att 1982 var korkad men du får hoppas på resterande buteljer. Taylor`s är också för mig ett säker kort. Nu skall jag skriva mitt alias som är /Höganäs och ibland Cullen. Cullen är en lång historia fast kanske inte i blogg världen. Tack för en intressant Blogg. Jag läser och njuter./Höganäs

konjären sa...

Som gammal litteraturvetare (nåja, två terminer i alla fall innan jag kom på andra tankar) så är ju Byron en kär gammal favorit. Romantikerna hade något visst!

Jag har en ganska sporadisk erfarenhet av Chasse-Spleen, men har i alla fall inte varit besviken på det som jag minns.

Giscours kan överleva länge; vi provade en mycket bra 1961 i senhöstas, så jag hoppas verkligen på de återstående -82:orna

Kul att få ett alias, bara så man vet att det är samma "anonym" som skriver. Välkommen!

Anonym sa...

Jodå, jag har bara glömt bort mig, dvs att inte skriva under det jag skriver. Jag bor i Höganäs. Precis hemkommen från en biltur i Danmark.
Samt fått min beställning på 6 flaskor Leoville P, 2008 bekräftade.Tjoho 2700 kr svenska kr fattigare. Billigt säger experten!!. Giscour som du säger överlever länge, den äldsta jag har klunkat i mig var från 1961 och den var riktigt bra. Giscour har ju tagit sig rejält dom senaste 10 åren. Dom sista jag drack var 2002, 2004, 2005 alla riktigt bra med långt liv framför sig/Höganäs