torsdag, februari 12, 2009

1998 chateau haut-bellevue haut-médoc

Sista flaskan av denna mogna bus-bordeaux inköpt på Bornholm. Jag har recenserat den två gånger tidigare och hittat ett bra, moget, matvänligt vin med lite gles frukt. Den tredje flaskan skiljer sig en del från de tidigare.


Jag vet inte om det är att jag läst flera artiklar och krönikor om brett (brettanomyces) på sistone (såväl i Decanter som i Livets Goda), eller om det är så att den här flaskan helt enkelt rullat ett varv extra med merde-svamparna, men det här vinet känns plötsligt som ett skolboksexempel på något brett-anstruket.

Doften är stor, svettig, murrig, en del tobak, inoljade läderremmar, nästen lite stickande, skosula... Kanske går det att hitta lite plommonfrukt underst i högen, men det är knappt märkbart. Smaken är slank, medelfyllig, hyfsat lång, stjälkig, grön paprika och med en antydan till spritsighet (!) på tungan.

För många skulle nog det här vinet betraktats som mer eller mindre defekt. Men i sällskap med ett par tempererade kittostar kommer det märkligt nog perfekt till sin rätt, och såväl hustrun som jag smackar med tungan. Så fjärran från moderna sötfruktigheter som säkert är renare och bättre produkter rent vinmakningsmässigt, men som inte har samma personlighet som detta. Och jo, vi gillar Chateau Musar också, så... Though this be madness, yet there is method in't. (Hamlet Act 2, scene 2)

Inga kommentarer: