lördag, februari 28, 2009
beredskapstorka och chilensk pinot noir
Maten höll bra klass utan att nå några oväntade höjder, men vinerna kändes i sammanhanget lite - hur skall jag säga? - enkla, kanske. Till ankleverbrûlée serverades inte den sauternes som stod på hemsidan utan en muscat beaume de venice. Tja, muscatviner är ett fält jag avstått från att utforska. Lite för parfymerat för mig. Den pata-negra-svepta gösen på len potatispuré ledsagades av en chilensk pinot noir. Jag var tvungen att be henne kontrollera att det verkligen var en pinot noir - hade jag fått det blint hade jag aldrig gissat i den riktningen! Varmt, sötfruktigt och utan släktskap till den finlemmade, högsyrade, friska, hallonfruktiga drycken från t ex Bourgogne.
Nya världen har fortsatt uppförsbacke hos mig.
lördag, februari 21, 2009
1996 henriot brut millésimé
Huset Henriot har anor. Enligt Juhlin odlade de vin i Champagne redan på 1640-talet och de startade sitt eget hus 1808. Man äger mycket mark, och är nästan självförsörjande på druvor (omkring 90% av behovet täcks från de egna gårdarna). Årgångschampagnerna ligger normalt kring 50-50 PN-CH, men jag har inte kunnat hitta någon uppgift för just detta vin (jo, nu hittade jag importörens hemsida med produktblad och allt... 1996 var blandningen 48% CH och 52% PN. Där kunde man också läsa att vinet lagrades åtta år på jästfällningen och har en dosage på 10g/l) Årgång 1996 är som bekant 90-talets antagligen bästa år och ett av de bättre överhuvudtaget i modern tid. Champagne från detta år har dock behövt lång tid på sig att mogna, men jag tycker att de -96:or jag provat på senare tid varit riktigt tillgängliga.
Det här är ett sådant exempel. Doften är rik, utvecklad, öppen och fylld av mogna gula äpplen och gula plommon. Rostat bröd och hasselnötter backar upp det hela och som helhet är doften åt det tyngre, mer mättade och fylliga hållet. Mognaden är påtaglig. I munnen utvecklas samma mogna äpplen på en skiva toast, strösslad med rostade nötter. Eftersmaken övergår efterhand i en angenäm citrusfrisk bitterhet med klara inslag av blodgrape.
Som helhet en riktigt bra champagne, väl komponerad och balanserad och som dricks med fördel nu men som säkert kan vänta ytterligare några år. Huruvida det kan utvecklas ytterligare eller snarare kommer att förbli på samma nivå har jag svårt att uttala mig om, men det är i vart fall ingen panik att dricka det omedelbart.
1996 Henriot Brut Millésimé finns fortfarande listat på SB, men om det finns för leverans vet jag inte. Jag milade inportären Mondo Wine så får vi se. Dags att lägga in en beställning i så fall, tror jag...!
onsdag, februari 18, 2009
1983 trimbach cuvée frédéric émile
Huset Trimbach behöver antagligen inte någon närmare presentation. En av Alsaces mer kvalitetsmedvetna, med prestigecuvéer för såväl pinot gris och gewurztraminer som för riesling. Deras toppriesling Clos St Hune anses av många som ett av de finaste uttrycken av riesling överhuvudtaget. 1983 var för övrigt ett riktigt bra år i Alsace enligt Broadbent, som delar ut frikostiga fem stjärnor.
Det drygt 25-åriga vinet har en fantastisk, gyllengul färg. Klar, skimrande metallisk som bladguld i sin lyster (ni som anar redan nu att detta blir en panegyrik av grekiskt gudamått - spänn fast er...)!
Doften... aaahh! Det är bara att inse att till den här doften har inte språket försett oss med tillräckliga uttrycksmedel! Den är sammansatt, komplex, otroligt vital, mångfacetterad.... Stor utan att vara påträngande, söt utan att bli tung, balanserad utan att bli neutral, personlig utan att bli egen. De tropiska frukterna samsas med delikata, lätt oljiga toner som om det hade vuxit aprikosträd på skifferslänten. Petroleumtonerna är närvarande, men tämligen diskreta och skapar mer en fond än tränger sig fram till scenkanten. Sublimt! Storartat! Lysande!
I munnen känns vinet visköst eller lite fett. Med tanke på doften är det lätt att förvänta sig ett uns sötma, men det är inget som går att upptäcka. Även här slingrar sig sensationerna om varandra i ett oseparerbart mönster. Honung går över i bivax som går över till aprikoser som följs av ett gram marsipan. Syran är fantastisk och skänker stadga och längd; som ett spjut som borrar sig genom smakpaletten och låter smakerna dansa runt dess axel... Och det bara fortsätter och fortsätter och fortsätter! Längden på detta vin är smått otrolig och övergår efterhand till mer och mer mineraltoner, och det är frestande att gå till sängs utan att ta i tu med Karius och Baktus, bara för att se om inte smaken sitter klistrad i gommen i morgon med. Briljant!
Om någon till äventyrs missat det så var det här ett fantastiskt gott vin, helt löjligt bra - trots halvflaska! Som alltid måste man ju gilla stilen, men gör man det så har man en magisk högtidsstund med detta vin. Kostade £22 om jag minns rätt, och var värd varenda pence.
Och mot bakgrund av det här borde man naturligtvis glömma bort sina CFE från 2000-talet sådär en 15-20 år till... *suck*
söndag, februari 15, 2009
2004 chateau la nerthe och 2003 la poja allegrini
lördag, februari 14, 2009
1995 chateau cardinal-villemaurine st emilion gcc
Vi hade fått barnvakt och tog ut alla-hjärtans-dag en dag i förskott. Tyvärr var vi inte ensamma om idén. Lokalen var fylld till bristningsgränsen, och vi fick vänta en stund på vårt bord. Överlag märktes det under kvällen att servicen var underbemannad och lätt stressad. En del småmissar här och var drog ned helhetsintrycket av kvällen. Tråkigt.
Menyn har inte ändrats mycket - om alls - på ett år. Här finns också en del att jobba på; även om maten är vällagad, snyggt presenterad och absolut inte överprissatt så känns det lite fantasilöst. Samma anklever med fikonsufflé, samma lammrostbiff med getostvårrulle och rosmarinsky... Gott, men det känns som om jag kan det där nu.
Vinlistan är dock mumma för en gammal frankofil med föterna djupt planterade vid Girondes stränder. Till lammet kan man ju nästan inte gå fel - ta ett gott rödvin du gillar och njut! Krögaren har också vänligheten att upplysa oss om att flera viner är slut på listan, för de haft så fullt den sista tiden, men att de dyrare vinerna fins kvar... Snyggt! Som vanligt fastnar jag dock gärna för sådant jag kanske inte kan köpa på SB idag och helst med lite mognad. Sist drack jag en Fonroque -98 tillsammans med direktören med gott betyg. Just St Emilion hade de laddat lite extra ifrån, så varför inte en Ch BelAir 1GCC från goda året 2000 för under tusenlappen? Det måste ju vara ett ganska blygsamt påslag? (Efterkontroll: vinet finns på SB idag för 799:-).
Haken visar sig när man kommer tillbaka med flaskan för att visa att man bytt årgång; det är 2002 som finns nu. Jag får flashbacks från ett tidigare besök när man kom med en helt annan Mersault än den vi beställt; annan producent, annat år - same, same but different. Nå, även om krögaren försäkrar att det är ett bra vin så är inte en 2002 same, same som en 2000. Vi tittar vidare. Han rekommenderar då 1995 Chateau Cardinal-Villemaurine. Visserligen endast GCC men samtidigt från ett bra år och med rejäl mognad. Varför inte?
Vinet dekanteras i karaff. Det känns vidöppet redan i första sniffen, och bjuder på en lagom mognadshöljd palett av multna löv, plommonfrukt, läder, lite jordigt... I munnen beter det sig riktigt, riktigt bra. Det är mjukt och lent, men absolut inte mesigt. Ryggrad, struktur, balans och längd finns där. Frukten är närvarande och inte kuvad, men naturligtvis inte dominerande. Hustrun hittar något metalliskt, och jo - nog kan lite järn skönjas? Jämfört med bus-bordeauxn tidigare i veckan så finns väl även här misstankar om brett, men inte alls på samma framträdande sätt som där. Här har det i så fall bidragit just till lite karaktär utan att slå ihjäl resten. Ett alltigenom urtrevligt vin utan att några klockor stannar, änglakörer tar ton eller stråkkvartetten stämmer upp en smäktande adagio.
Till några avslutande ostar står det - inte oväntat - bäst upp mot mild kittost och brie, medan getosten blir för syrlig och St Agur lite för skarp trots sin krämighet.
Och Wermlandskällaren borde få konkurrens i sin genre - det skulle de må bra av. Det borde finnas utrymme i Uppsala för mer klassisk franskinspirerad fine-dining i skön miljö utan stjärnambitioner och löjligt höga notor. Man presterar fortfarande bra på WK, men skulle med lite skärpa kunna vara riktigt bra. Det är man inte idag.
torsdag, februari 12, 2009
1998 chateau haut-bellevue haut-médoc
Doften är stor, svettig, murrig, en del tobak, inoljade läderremmar, nästen lite stickande, skosula... Kanske går det att hitta lite plommonfrukt underst i högen, men det är knappt märkbart. Smaken är slank, medelfyllig, hyfsat lång, stjälkig, grön paprika och med en antydan till spritsighet (!) på tungan.
För många skulle nog det här vinet betraktats som mer eller mindre defekt. Men i sällskap med ett par tempererade kittostar kommer det märkligt nog perfekt till sin rätt, och såväl hustrun som jag smackar med tungan. Så fjärran från moderna sötfruktigheter som säkert är renare och bättre produkter rent vinmakningsmässigt, men som inte har samma personlighet som detta. Och jo, vi gillar Chateau Musar också, så... Though this be madness, yet there is method in't. (Hamlet Act 2, scene 2)
söndag, februari 08, 2009
2005 nicolas potel morey-saint-denis vieilles vignes
lördag, februari 07, 2009
misär...
Eftersom jag idag i alla fall orkar bläddra i vintidningar för att bota tristessen hittar jag i senaste Fine Wine Magazine - tidningen som tar vid där Livets Goda slutar och skruvar det ett varv till - en vertikalprovning av Pichon-Lalande. Provning och provning, förresten: artikeln beskriver en middag på slottet med alla de viner som bjöds på där, men i spalten bredvid presenteras en vertikal från 1874-2003 sammanställd av upp till tio år gamla noteringar. Nå; hur som helst en imponerande lista på 36 viner - och visst vore det intressant att de hur mina egna bedömningar stämde med proffsens?
Totalt visade sig sju årgångar från vår provning finas med i deras. De som vi bedömde som de allra svagaste åren (1984 och 1992) var t ex inte med i Fine; knappast en slump. Jag försökte mig ju vid det tillfället för en gångs skull på någon slags poängsättning för att det annars blir så svårt att jämföra den mängden vin med varandra på ett rimligt sätt. En något glidande femgradig skala där 5 kanske är 98-100; 4,5 = 93-97; 4=88-92; 3,5=83-87 osv, osv. Det är ingen högre stringens bakom, som ni ser.
Resultatet blev i alla fall som nedan (tabeller visade sig omöjligt för mig, så ni får det radmatat):
1970 Fine: 84 Konjären: 4 Match: +
1975 Fine: 91 Konjären: 3 Match: -
1979 Fine: 86 Konjären: 4 Match: +
1983 Fine: 94 Konjären: 3,5 Match: -!
1985 Fine: 90 Konjären: 4,5 Match: +
1989 Fine: 93 Konjären: 3,5 Match: -
1996 Fine: 96 Konjären: 4,5 Match: =
Tredje kolumnen (Match) visar om jag ligger över (+) eller under (-) deras bedömning. Tja, vad är det dom brukar säga i filmerna...? Don't quit your daytime job, son!
Det som förvånar mig mest är -83:ans urstarka poäng. I deras provning är det bara 2000 (96p), 1996 (96p), 1982 (98p) och 1959 (95p) som bedöms högre. Hos oss var det ganska stor konsensus kring -85 och -96 som kvällens vinnare, med -70 och -79 och -83 som bubblare.
Vad den här lilla övningen lett till kan man väl fundera över, mer än att jag känner livsandarna återvända så smått och att jag orkar göra annat än att se gamla krigsfilmer från soffan. Efter både Das Boot Director's cut och Saving Private Ryan tror jag att jag skall försöka hitta något lite mer rosa och fluffigt. Finns inte My Little Pony som film?
söndag, februari 01, 2009
cadenhead's caribbean rum (cask strength)
Det nappade sådär. I bakgrunden mamman som mest dricker kaffe...
Slutdomen blev alltså en smygkork som sugit frukt och kraft ur vinet men ännu inte lämnat sin tydligaste våta-hund-filt efter sig. Trist.
Snöpulsarnas belöning!
Doften är i outspätt skick naturligtvis något eldig, men inte så mycket som 63.8 vol% skulle kunna få en att tro. Den mest framträdande doften är annars the, tillsammans med russin och choklad. Med vatten tonas the-doften ned och framför allt russin och arrack växer till sig. Och så torkade fikon, kokos, choklad, lakrits... aaahh! Hela Karibien har trängt sig ned i några gyllene droppar!
Det är klart drickbart direkt från flaskan, och bränner inte tungan på något vis. Den som serveras detta blint skulle knappast gissa på den stöddiga alkoholstyrkan. Men det vinner på lite vatten. Smakpaletten blommar ut på ett helt annat sätt och lindar in gom och tunga i essenser av varmare breddgrader. Perfekt att värma kropp och själ med an efter en skön vinterdag i snön! Tack, brorsan!