lördag, november 01, 2008

2004 domaine santa duc gigondas

Ett av de första viner jag köpte för egen lagring och faktiskt sparade några år. Det var någon sen nittiotalsårgång inköpt i Norwich, England, under något av mina många besök där när hustrun gjorde post-doc 2001-2002. Den fantastiska butiken Cellar d'Or (ordvitsen gäckade mig ett tag tills den drabbade mig med full insikt en dag på väg till butiken!) hade t ex vertikaler av d'Yquem på lager och portvin av äldre modeller lite vanvördigt travade i hörnen. En Ferreira 1955 har jag ofta nämnt som mitt bästa portvin någonsin och en av mina topp fem vinupplevelser...




Det här vinet köptes dock på SB för strax under 200 kr för snart två år sedan. Det sågades hårt av F&V vid premiären - har det repat sig efter den fotknölsattacken?



Vinet får bortåt en timme i karaff i svalförrådet. Direkt i näsan känns det som en vinstlott. Poängen med att släpa hem vin, trava i hyllor, omsorgsullt katalogisera, klappa på emellanåt och försöka, försöka att tålmodigt vänta in rätt tillfälle - hela poängen med detta förfarande uppenbaras i glaset.


Låt vara att vinet är rustikt. Det är dessutom fortfarande ungdomligt kärvt. Men vad det har är en för mig underbar doft av frukt (björnbär, körsbär), kryddor, trämix (sandel/ene/ceder?) och örter, och i munnen en lång, sträv, sammansatt och tät smak av kryddiga träslag (finns den referensen?), piptobak och lagom kuvad frukt. Det är riktigt rejält grepp i tanninerna fortfarande och kvarvarande flskor kan med fördel avvakta yttrerligare. Skall man säga något till dess nackdel skulle det väl vara att det fortfarande spretar en del, är lite eldigt i eftersmaken (15 vol%) och inte riktigt hittat balansen. Två år till så tror jag det ordnar sig till det bästa!


För övrigt kan konstateras i senaste numret av Allt om Vin att det kostar omkring 4-6000 kr för ett års lagring av runt 50 flaskor i någon av alla kommersiella vinkällare som finns i landet... Om man bygger ett vinrum för 20.000 kr som rymmer i alla fall 400 flaskor så skriver man alltså av den investeringen på ett år! Skönt att veta.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Kul att höra att vinet är på gång! Vi hade nog inte vågat öppna före 2011, ibland blir man överraskad.
Vi har hört av andra att 2005 nu stängt ner ordentligt,
så där är det en rejäl paus som gäller.

Vi läste också AoV:s artikel om de kommersiella aktörerna på lagringsmarknaden. Priserna är helt enkelt skrattretande. När 2005 Cantemerle (290 kr) fyller tio har kostnaden hoppat upp till hela 1300 kr flaskan...

konjären sa...

Ja, som sagt, det blir säkert ännu bättre om ett par år, men det var klart drickbart idag; inte slutet på något vis.

Jag tror att många av aktörerna säljer en exklusivitet som många betalar extra för. Vinmannen ligger ju bakom Gefle Vinkällare, och där har de fått till en rasande trevlig lokal med vitkalkade väggar och valv att sitta och prova sina viner vid - allt på absolut centralast möjliga adress. Jag förstår att det finns de som är beredda att betala extra för det. Samtidigt gör det mig än mer nöjd med mitt beslut att bygga eget...