lördag, november 15, 2008

2005 nicolas potel bourgogne pinot noir

En enklare bourgogne till kvällens middag. Jag har tidigare konstaterat att bourgogne blir intressant först runt 200 kr, och får inget större skäl att ändra den ståndpunkten. Kanske fortfarande något ung gör den ändå ett ganska så helgjutet intryck. Doften bjuder på röda bär, sandelträ och kryddor; ganska kärvt i munnen och med viss längd. Ingen inställsam sötfruktighet så långt papillerna når; tack för det. Gott, men lite enkelspårigt. Någon större komplexitet hittas inte, men det känns ärligt. Doft och smak stämmer väl överens och även om balansen tippar över en del och syran kanske får lite för stort utrymme så är det ett helt okej, druv- och ursprungstypiskt vin i den enklare stilen.

För övrigt är Kennet Branaghs filmatisering av Henry V bra inspiration till nästa veckas viktiga middagstal till medarbetarna...

4 kommentarer:

Winepunker sa...

Har du provat någon av Potels vita viner (speciellt Corton-Charlemange)? Isf. vad tyckte du?

konjären sa...

Nej, dessvärre inte. Är det något att rekommendera? Jag är alltid svag för bättre vit bourgogne...!

Winepunker sa...

Jag vet inte, just därför frågar jag. Ingen annan in bekantskapen verkar ha provat den heller (de röda finns en del erfarenhet av, tämligen positiv sådan om man klättrar upp lite i prisläge).

konjären sa...

En bra anledning att fråga! :-)

Hmm... ser på SB att det är en ganska brant kurva från "instegsmodellen" Santenay Vielles Vignes för 146 kr via Chassagne-Montrachet för 499 kr och så vidare upp i skyn till Corton-Charlemagne för 800 kr. Man kanske får börja lågt och arbeta sig uppåt så länge förtroendet håller?