lördag, november 01, 2008

2001 chateau durfort-vivens

Jag har en klar snedsits i källaren vad gäller bordeaux. Av någon anledning har det råkat bli två lådor från kommunen Margaux och årgång 2001. En låda Giscours köptes som ej uthämtad primör för två-och-ett-halvt år sedan. 329 kr flaskan kändes som ett bra pris då. Den andra lådan blev en spontaninropad Durfort-Vivens vid auktionen i juni. Just då tänkte jag inte på att jag redan hade Giscours hemma - lådan såg ut att gå ganska billigt och man vill ju inte komma tomhänt hem, så...




Med andra ord är det hög tid att gräva sig in i lagret. Först ut blir Durfort-Vivens. Till älgfärsbiffar utblandade med ett par rejäla skedar enklare anklevermousse (rekommenderas!), karljohantortellini och sås med svartvinbärstouch kan inte ett klassiskt rödvin misslyckas....

Chateau Durfort-Vivens är 2e Cru Classé 1855, vilket borde förplikta till åtminstone hyfsade stordåd. Nu är ju inte tingens ordning som den borde i Margaux - många slott ligger på en klart högre klassificering än de presterar idag. Svagheten med ett system som reviderats en gång på 153 år... Slottets ägor är planterade med 70% Cabernet-Sauvignon, 20% Merlot, 10% Cabernat-Franc. 40% nya fat. Så mycket mer går inte att utläsa av hemsidan.



Efter en timme i karaff hamnar det i glas och bjuder på en doft som domineras av mocka, örter/gräs och svarta vinbär. Mognaden har helt klart börjat ta sig an detta vin, och även en doft av läder smyger fram från kulissen. Smaken bjuder på liknande inslag; mocka, choklad(?), svarta vinbär - men också inledningsvis ett lite grönt och stjälkigt inslag som dock klingar av efterhand. Det känns helt klart som om vinet är bäst efter två-tre timmar. I munnen är det ganska syrligt och med god längd. Tanninerna är markerade utan att vara påträngande.
Vinet är matorienterat och gör sig bäst med något att tugga på.

Sammantaget ett gott vin, inte extraordinärt, men något nummer större än d'Angludet från förra helgen. Framför allt är doften mer inbjudande till kontemplationssniffning. Precis ett sådant vin som varje klassiskt lagd vinnörd behöver en låda av att plocka i under ett par tre år framöver sådär. Diskussionen om prisvärde lägger vi därhän för i kväll. Auktionshets gör saker med omdömet, och det är lätt att glömma det där påslaget om 20%, okej?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ha!, det var kul läsning för jag var med i budgivningen på den lådan. Visst blir det viss hets på auktionerna och i jämförelse med 1cru vinerna blev detta rea men ändå dyrt när totalnotan presenterats. Skit i det! Jag tror du kommer få mycket glädje av den lådan.//ThomasL

Finare Vinare sa...

Visst är det här ett trevligt vin! Rätt mycket att sniffa på och ett bra uppförande i munnen. Den här flaskan tycks ge ett yngre intryck än de vi drack förra och förförra året - att döma av dina noteringar...

konjären sa...

Thomas: Skönt att du gav dig på den den nivån där vi stannade! Jag ångrar inget och har ett bra vin, men kanske lite dyrare än jag tänkt.

F&V: Jag har ju ganska hög tolerans för mogenhet och kan nog mycket väl beskriva ett vin som yngre än andra skulle uppfatta det. För mig har det här några år kvar att ge i alla fall!

Vintresserad sa...

Kul och intressant att läsa. Har ett par flaskor av D-V 01 i "förvar". Låter som man får ta fram en och prova, även om min smak ofta är "hellre mer mognad..."