måndag, augusti 18, 2008

chateau la lagune 1995 och warre´s vintage port 1985

I helgen var bröderna och jag i vår stuga i Hälsingland för att fira störste brors 40-årsdag. Två nätter med lite skönt vildmarksliv, bra mat och vin och ett maratonparti RISK som i gamla tider...

Hela lördagen tillbringades i fält metandes bäcköring. En fantastisk dag som gav riktig försmak av höst. Kantarellerna var fler än öringen, men det gjorde inte mycket. Den viltskavsgryta med nyplockad svamp som tillreddes i gjutjärnspanna över öppen eld smakade minst dubbelt så bra som den skulle om den kommit på bordet hemma. Att jag som efterrätt flamberade ihop en Crêpes Suzette till kokkaffet gjorde inte saken sämre, särskilt som himlen just då sprack upp mer och mer och solen flödade resten av kvällen.



Sen middag med grillning och ännu ett Danmarksfynd; Chateau La Lagune 1995; 3e cru från Haut-Médoc. Egentligen dumt att släpa med vinet upp till en stuga med alldeles för små vinglas och drickas sent på kvällen av hungriga och törstiga karlar som ville ha käk i magen. Vinet kom inte till sin rätt. Min minnesbild är att det inte riktigt hade samma subtilitet som Potensac, men att det hade mer kraft och ett drag av färska, söta plommon. Fortfarande dock ett elegant vin. Enligt slottets hemsida var sammansättningen detta år 50% CS, 25% Merlot, 15% PV och 10% CF. Kan den förhållandevis låga CS-halten och mängden Merlot bidragit till plommondraget?



Till ostar och en nattmangling vid RISK-brädet serverades så Warre´s 1985. Helt oluftat och inte ens dekanterat... Ett rasande trevligt portvin trots detta, som hade fått en angenäm mognad men som fortfarande hade mycket att ge. En jämförelse med mitt senaste vintage port Graham's 1983 från i juli så var det senare mindre moget och utvecklat och det här vinet mer njutbart för stunden.

Framåt tvåtiden på natten vek vi ned oss, i ett läge där mitt amerikanska imperium börjat naggas i kanten av fullständigt omotiverade aggressioner från den afrikanska kontinenten...

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var verkligen en fantastisk helg, med suveränt god mat och dryck! Det är nog inte många som kan skryta med att ha ätit Crèpes Suzette tillagad i gjutjärnspanna över öppen eld! För övrigt ville Västafrika bara ha fred, men efter att ha överlevt ett oprovocerat överfallskrig, och därefter sett Brasilien rusta på nytt, insåg jag att det är bättre att förekomma...! /Broder E