Bornholm är en förbaskat trevlig ö. Lite blåsig, men på det hela taget charmig, överblickbar och ändå omväxlande. Här finns historia för pappan, konsthantverk och shopping för mamman samt stora stränder och lek- och vattenland för sonen. Men för att släppa den generella semesteralbumskänslan och gå på denna bloggs kärna så finns där också en hel del trevligt i mat- och vinväg.
Skall man försöka summera en veckas vistelse på Bornholm utifrån ett gastronomiskt perspektiv är det oundvikligt att inte kommentera den rökta fisken. Den finns överallt och smakar huvudsakligen rökt fisk. Nog om den.
Vi åt frukost och de flesta middagarna i vår hyrda stuga och lunch ute. Att handla till middagar och plocka upp intressanta viner för provning hemma var inga som helst problem - även de mista snabbköpen hade en ganska så anständig vinhylla. Framför allt i segmentet 100-150 kr så slog de med lätthet mitt stamlokus Systembolaget i Gottsunda. En av de första dagarna sprang jag på följande ensamma flaska och befriade den från ett sämre öde genom att ta hem och dricka upp omgående.
Av de tre Langhe-viner vi druckit den senaste tiden var detta det klart bästa. Det framgick inte någonstans på etiketterna, men jag utgår från att det är 100% Nebbiolo (vilket inte visade sig vara fallet; se kommentarsfältet). I alla fall fördes tankarna till ung barolo, med körsbärstoner, en liten bitterhet, drag av torkad frukt, strävhet och balans. För 120 dkk (ca 150 sek) ett mycket bra köp!
Langhe 2004 från Aldo Conterno
Ett mindre bra köp var 4 cl av
Vingårdens Rondo 2006 för 20 dkk. Lite får man tåla i utforskandets tjänst, men det här var det räligaste jag haft i ett vinglas sedan jag var på Gute vingård 2005. Huva! Möjligen kan ett armeniskt (?) vin som direktören släpat med från någon resa och bjudit på ta upp striden, och jag drar mig till minnes ett par klart stygga kinesiska saker från resan dit för ett par år sedan, men på botten-fem-listan hamnar det här i alla fall.
Konjären provar danskt rödtjut. Foto: sonen
Att man sedan tar 199 dkk/flaska och fantasipriset 999 dkk för årgång 2003 gör det hela smått bisarrt. Mina kortfattade noteringar lyder:
Syltig, något bränd (?) doft; sötfruktig, lite stickande smak. Sugen? Det fins mycket annat för ca 250 sek jag lägger pengarna på i vinväg...
Lokal mat, lokalt öl...
Vingården hade dock en trevlig servering och den goda smaken att också ha lokalproducerat öl att erbjuda gästerna. Till en Bornholmsk tapas-tallrik smakade Svanekes bryggeris
Classic alldeles utmärkt, och deras
Mörkt Guld gjorde hustrun så förtjust att vi fick bunkra upp en del innan hemfärd. Detta lilla bryggeri förtjänar en importör till Sverige!
Nästa glada överraskning kom när vi hade vår vackraste kväll på ön. Ursprungsplanen var att grilla, men ett sent omfall gjorde att vi klädde upp oss och strosade ned på byn. En trevlig uteservering av lite bättre slag med fokus på kötträtter blev valet, och vi blev inte besvikna. Flera intressanta viner att välja på, men jag fastnade ändå för en Guigals CdR 2003. Jag tyckte visserligen att 2004 var ett lyft från det varma året innan, men tänkte att det kunde vara intressant att göra ett återbesök och följa utvecklingen. Döm om min förvåning när flaskan som kommer på bordet är från 2000!
Guigals CdR 2000 imponerar inte en fyraåring
Jag är naturligtvis väl medveten om att jag tidigare haft synpunkter på restauranger som serverat annan årgång än de listat, men valde denna gång att bara glatt hålla god min... Att årgången inte var dålig hade jag i huvudet, men framför allt att få ytterligare tre års flaskmognad på ett sådant vin så att säga på köpet kändes som en mycket välkommen bonus.
Åter är noteringarna knapphändiga - vi njöt av den fantastiska kvällen, vinet, varandras sällskap, ett par schyssta bitar grillat kött och en nyanskaffad Musse Pigg-pocket som föräldrarna med varierande framgång försökte simultantolka till svenska. Jag har skrivit mognad, multna löv, frukt - riktigt gott! Och mina nollfyror här hemma flyttas från drick-hyllan till spara-hyllan...
Jag tycker att det ofta är lättare att äta lunch än middagar på restaurang när man är ute och reser med familj. Många gånger kan man ändå få en bra känsla för ambition, nivå, inriktning m.m. genom ett lunchbesök.
Gastronomens clubsandwich Restaurang Gastronomen i centrala Rönne serverade en snygg club sandwich billigare än ett hamburgermål på Joboland. Och jo, visst är det öns eget öl i bakgrunden igen. En av öns mest ambitiösa restauranger -
kadeau - låg precis vid havet på öns södra ände. Med fantastisk utsikt över stormigt hav gick det att få en halv hummer med ett glas champagne för i sammanhanget inte alltför vågade pengar.
Hummer på Kadeau
Ett riktigt snabbköpsklipp hittades också mot slutet av veckan. Chateau Bel Air Cru Bourgeois 2001 för 79:95 dkk (ca 100 sek) innehöll dubbelt så mycket vin för pengen . Jag prickade av hela batteriet av klassisk, mogen Bordeuax; tobak, läder, löven, fortfarande en del cassisfrukt, uppstramande slut, fina tanniner... Needless to say följde butikens sist fyra flaskor med hem til Sverige.
Veckans klipp - riktigt bra, mogen Bordeaux för ca hundringen
Resan avslutades med ytterligare lite trevlig shopping. Två bra vinbutiker hittade jag på ön; dels Bornholms Vinforsyning i Aakirkeby, som bl a hade ett bra Bourgogneutbud; dels Öens Vinagentur i Rönne med ett stabilt urval Bordeaux och Sauternes. Med telefonsupport av vinmannen flankerad av pokermannen inköptes en låda blandat franskt i Rönne med fokus på viner från sent nittiotal för konsumtion i relativ närtid (LaLagune -95, Batailly -99, Monier de la Sizeranne -99 m.m.).
The loot!
Dessutom såg jag - på pokermannens direkta order - till att i Aakirkeby lägga beslag på hela öns allokering av Jadots Chambertin Clos de Béze 2005 (2 flaskor). Sällan har en skatteåterbäring nyttjats så snabbt och framgångsrikt! En rolig detalj var att butiken hade kampanj på Jadots samtliga viner - 10% rabatt på alla. Jag tror inte att vinerna från Béze är vana att ligga med röd prislapp på hyllan...
Sammanfattningsvis en riktigt bra och lyckad resa. Hela familjen var nöjd och belåten när vi i går kväll omsider kom hem. Kylrumsaggregatet verkar ha klarat värmeböljan för ett par veckor sedan och allt såg bra ut när jag kånkade in mina senaste fynd. Varje gång ett av vinerna från Bornholm kommer på bordet så får jag en anledning att minnas ett par sköna semesterveckor - se där ytterligare en anledning att lagra vin!