söndag, juni 15, 2008

St Armand Mâcon Blanc-Villages 2006, Labouré-Roi

En söndagsutflykt till Furuviksparken, söder om Gävle. Vi har varit där en gång varje sommar de senaste fyra åren, och det brukar alltid vara trevligt. Det enda som har varit trist är det riktigt sunkiga snabbmatsutbudet som varit det enda som stått till buds.

I år har dock hustrun snappat upp att det öppnat en riktigt bra fiskrestaurang nere vid havet utanför själva parken. Mycket riktigt; där ligger sedan förra året (?) en systerkrog till sedan länge omhuldade Axmar brygga några mil norr om Gävle. White Guide avslöjar att menyerna t o m är de samma... Logiskt nog heter krogen Furuviks brygga, och samma guide delar ut hela 23 matpoäng för etablissemanget vilket placerar det en noslängd före sådana institutioner som Wermlandskällaren hemma i Uppsala.

Eftersom vi kommer fram till parken lagom för lunch så knallar vi dit direkt. Vi överraskas av en ambitiös och allt annat än överprissatt meny, och hugger glatt in på smörstekt rödtungafilé i riesling- och hummercrèmesås med svamp och räkor respektive hälleflundra med chablissås och ostronskivling för hustrun. Portionerna är väl tilltagna; extra plus från mig som annars ibland inte känner mig riktigt mätt efter en ensam fiskrätt.






Rödtungafilé med sås och räkor; pressad potatis hör till

Gossen är fullt nöjd med fiskpinnar, konstfullt upplagda, och hemgjort mos tillsammans med god sås (till ett pris i klar paritet med ett Happy Meal - 45:-!). Att servera barnvänlig mat med samma kvalitet och omsorg som vuxenmaten och ta sympatiskt lite betalt för den är något fler krogar borde ta efter.

Grillad färsk hälleflundrafilé i vispad chablissås med ostronskivling

Hustrun och jag tar varsitt glas vitt, och fastnar för en Mâcon Blanc-Villages 2006 från Labouré-Roi. Bourgogneproducenten (eg negocianten) är förstås välbekant, och vinet är 100% chardonnay, så hur fel kan det bli? Nej, fel blir det inte. Vinet är chablislikt i de flesta avseenden; frisk doft med en del citrus och mineral kombinerat med ett stråk av tropiska frukter. Smaken är medellång, frisk, lite rundad men absolut inte smörig - försiktig eller ingen fatanvändning? Läser senare i Mölstads En Värld av Vin att Mâcon-vinerna vanligen vinifieras i ståltankar och buteljeras tidigt för friskhet och fräschör. Låter rimligt med tanke på vad vi har i glasen.

Sammanfattningsvis: de bästa restaurangbesöken kommer när förväntningarna är låga eller besöket sker spontant. Det här var en riktigt bra start på dagen som höll oss mätta och nöjda resten av eftermiddagen. Ett besök rekommenderas!

Inga kommentarer: