fredag, juni 27, 2008

ett gnälligt inlägg...

Jag har häromkvällen ätit på Sandhamns Värdshus i samband med en liten konferens som vi listigt nog placerade ute i havsbandet. Ett trevligt, anrikt etablissemang och ett kök som vill en del. Allt bra så långt.

Till middagen hänvisades till mig när det var dags för vinval. Jag häcklades i vanlig ordning av kollegorna för min frankofila hållning ("Är inte franska viner generellt för dyra?", "Jag gillar sydafrikaner, och titta där har de ett chilenskt vin!") samt för min avoghet mot boxviner ("Det är ju så praktiskt i båten!"). Eftersom jag inte fick med mig kamraterna på Ch Mont-Redon så fick vi nöja oss med en Côtes-du-Rhone. Producenten har jag glömt men årgången var 2004, och jag tänkte på Guigals CdR 2004 som vi druckit med god behållning flera gånger i vår (sist hos IT-mannen i söndags).

Och här kommer gnälligheten. Servitrisen kommer med flaskan och visar upp: "Det var den här ni beställde!?" Nja. Rätt vin, men fel årgång. Vinet är plötsligt från 2006. Jag har lite för dålig koll på de senaste åren i Rhône för att direkt avgöra om det är till det bättre eller sämre (eller likartat, vilket det förefaller), men det hör liksom inte hit. Om man som krog bryr sig om att skriva ut årgångarna i vinlistan så får man antingen:

a) uppdatera vinlistan så snart det sker ett årgångsbyte
eller
b) informera kunden att listad årgång tyvärr utgått och nyss ersatts av denna, och fråga om det går bra

Eller är jag gnällig i överkant?

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Skulle man fråga servitrisen eller någon från systembolaget är du klart gnällig i överkant precis som alla andra pettimeternoga vinsnobbar med tunnelseende... och jag håller helt med dig. Årgångsskillnader är en av tjusningarna med vin, och visst är det två olika viner. Å andra sidan positivt att de bemödar sig med att skriva ut årgången - på en del billigare hak kan listans dyraste vin enbart presenteras som "Amarone"... ;-)

Winepunker sa...

Inte är du gnällig, det är bara idioter och okunniga stekare som inte har koll på årgångar. Fan, det vore ju inte kul om man beställde ihop en Bx 1982 och fick en 1981...

Vintresserad sa...

Inte ett dugg gnällig! Vi konsumenter betalar ett ofta högt pris på krogen och skall väl då iallafall få det vin vi beställt!

konjären sa...

Tack för er support, kamrater! Jag kände mig egentligen inte gnällig, men jag tror ni alla kan relatera till situationen när man är ute och äter med kollegor och det blir en lätt besvärad stämning vid bordet för att man tjafsar om en sådan detalj... Nå; ni ger mig kurage att fortsätta - tack!