lördag, juni 21, 2008

2000 chateau tayac, margaux

När Finare&Vinare säger köp så lyder man. Dessa favoriter i bloggosfären befinner sig för tillfället på lustresa i Cateauneuf-du-Pape (vilket det bloggas insiktsfullt och entusiasmerande om!), men har tidigare tagit sig an ett av junisläppets höjdare.


Chateau Tayac är en Cru Bourgeois från Margaux - eller var i alla fall vid buteljeringen av årgång 2000. Efter de senaste legala turerna kring Cru Bourgeois-stämpeln är väl för tillfället ingen tillåten att använda beteckningen? Tja, enligt l'Alliance des Cru Bourgeois du Médoc så verkar ju något vara på gång. I stället för klassificering som gällde i tio år i stöten så verkar det bli ett årlig kval där man testar om vinet uppfyller kvalitetsnormen. Fortsättning lär följa...

Hur som helst så är det här något så ovanligt som ett hyfsat moget vin från Bordeaux i bra kvalitet till ett okej pris. Vad har hänt, Anitra? Vinet får av olika skäl en lite tuff matmatchning i form av fasan i mjöd och äpplen. Det polska mjödet Piastowsky med sin sötma och örtkryddning höll på att orsaka utrymning av köksregionen med ett gaslarms-VMA när det brässerade den stackars fasanen. Jag fick raskt rycka ut för att balansera upp det hela med diverse fonder och kryddor för att skapa viss rätsida åt det hela. serverat med en rösti gjorde ändå hustrun och brodern en försiktig, halvt förvånad tumme upp. Lite blekt, smakmässigt, men klart ätbart.
Vinet blir den lite klena rätten i det närmaste övermäktigt, trots att det är riktigt balanserat och ganska finstämt. I doften finns svarta vinbär, plommon, fat och mocka. Möjligen finns lite jord och tobak i bakgrunden. Mognaden är påtaglig men långt från övermogen. Inga lädertoner, och färgen är sammetsröd utan tegelinslag. I smaken kommer mer plommon och mocka; det känns medelfylligt, viss strävhet, bra eftersmak i hyfsad längd. Riktigt gott och "right up my alley".
Jag kommer inte att ha någon akut brådska att dricka kvarvarande flaskor, även om det var fullt njutbart nu. Jag dricker hellre vin i utförsbacken än uppförsbacken, och ett par år till tror jag det här kommer att hålla ihop utan bekymmer.

Inga kommentarer: