fredag, april 25, 2008

valborgsplaner smidas...

Nedräkningen har börjat inför den dag på året då det är silly season i Uppsala. Jag blir fortfarande förvånad när kollegor föreslår mötestider på valborg; "jag har en lucka kl 11 den 30:e - kan vi ta det då?". Det är verkligen ganska lokalt som Valborg har sådan impact factor. Inte ens Lund - där jag ju tillbringat några år - kommer i närheten.

Valborg ställer stan på ända för ett par dagar, och luttrade infödingar suckar åt eländet. Hustrun har inte deltagit i något firande de senaste femton åren eller så. Själv brukar jag numera sova bort frukosten, även om pokermannen har för vana att sabrera bortåt en låda enklare brukschampagne i samband med den. En heltidsarbetande småbarnsförälder kan faktiskt se större behov av en soft morgon hemma än att stressa för några glas Castellane. Dessutom brukar förmiddagen gå åt till lunchförberedelser.

Lunchen är numera den viktigaste ingrediensen på hela dagen, och planeras som regel noga men i ett visst mått av panik. Sektorsindelningen är dock numera ganska given. Raketingenjören och Direktören brukar ordna en del basvaror som sill och potatis. Whiskymannen förser oss med ett vanligtvis mycket väl tilltaget urval hemkryddade snapsar. Diverse ostar, pilsner, smör och bröd brukar dyka upp från höger och vänster. Olika snittar hör också till inslagen, och på min självpåtagna lott ligger att överraska.

Ett år blev det grodlår creole, serverat med en mogen tysk riesling. Förra året bjöds det på en tahitivaniljbavaroise med rabarbersoppa på egna primörer, tillsammas med en Moulin Touchais 1990. I år... Mja, pokermannen och jag smider vissa planer. Kanske blir det aktuellt att ta ut spritköket i slottsbacken för att kunna servera något á la minute. Med helgen torrlagd av beredskapsskäl så får man ännu ett incitament att planera och tänka igenom det hela extra noggrant, och skruva otåligt på någon väl vald flaska i vinkällaren...

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Valborg i Uppsala...det väcker minnen. Årets högtid fram till inte sååå himla länge sedan. Nu förtiden får man väl vara glad om man kan sno åt sig ett glas skumpa när man kommer hem efter eftermiddagsronden vid halv sex... Ha det så trevligt, och grattis till rosépremiären ;-)

Peter sa...

Jag är för innovativa överraskningar! Stormkök i slottsbacken verkar lovande! :)

"Servitören"