lördag, februari 11, 2006

Tournedos Rossini à la småbarnspappan

Hustrun var på tjejträff med mammagruppen i kväll, så gossen och jag hade en helkväll tilllsammans. Diverse magknipsbekymmer hos den unge mannen lade en viss sordin på eftermiddagen och kvällen, men vi kunde ändå genomföra en trevlig middag ihop.

Så; hör följer mitt recept på Tournedos Rossini, anpassat efter omständigheterna.
  • Stek två medelstora tournedosskivor i het grillpanna. Vänd dem 90 grader under stekningen på varje sida, så att ett snyggt rutmönster bildas. Låt dem bli färdiga (röda-rosaröda) på eftervärme. Stek en-två grillkorvar bredvid. Ta upp tornedoserna (?!) ur pannan och låt vila en stund.
  • Värm god, färdig rödvinssås av hög kvalitet, t ex Jensens Original, och tillsätt en tesked eller två tryffelolja.
  • Skär ett par skivor anklevermousse av den sort som ofta hittas i ICA-butikernas delikatessdiskar (ett litet svart plasttråg med 200 g mousse för ca 40 kr, mycket prisvärt och förvånansvärt högt ankleverinnehåll (34%)) och placera på tournedoserna.
  • Häll tryffelsåsen runt om och servera med t ex färdig klyftpotatis.
  • Skär grillkorven i lagom munsbitar och servera 2-åringen dessa, med klyftpotatis och tryffelsås (vilken uppskattades!).

Till detta ratades den rest av gårdagens Masi som stod i kylen; längtan efter något stramare blev för stark... En Hourtin-Ducasse 2001 från Haut-Médoc, cru bourgeois, fick göra det hela sällskap. Inget stort vin i sig, men mycket passande och en anständig Bordeaux är ju alltid en anständig Bordeaux, liksom.

Gossen åt nöjd och glad en stund, sedan följde damernas puckelpist från OS och ett jättelass i blöjan... Kvällen fulländad.

Inga kommentarer: