onsdag, maj 02, 2012

2005 haut-bages-liberal


Sommar och sol står för dörren, och det är dags att inviga grillsäsongen på allvar. Mindre pretentiös matlagning; rejäla köttbitar; feta, rökiga smaker; krämiga tillbehör… Det är inte pinot-tider direkt, och mognad och elegans är inte längre självklara honnörsord. Om man som jag ändå står med åtminstone ena foten djupt planterad vid Girondes stränder så är det dock svårt att tänka sig en bordeauxfri sommar. Lösningen ligger i att dricka unga bordeauxer; viner som med kraft, frukt, fat, längd och intensitet står emot den diversifierade smakpalett en normalsvensk lockar fram ur sin Weber så här års. Tobak, läder, höstlöv och sadelgjord… sådant förpassas raskt till vintermånadernas kontemplativa salonger!
Nå; bara för att våryran slagit till och vi är lite ystra över att ha två rejäla clubsteakskivor på grillen så kan vi inte begå fullständigt barnarov. En 2005:a är dock fortfarande ung i min bok och borde klara både det ena och det andra.

Haut-Bages-Liberal hör till de stabila performers som är pålitliga men sällan överprissatta. Inköpt som primör på SB 2008 för 343 kr. Ingen större prisstegring på den här; Fine & Rare säljer för motsv 327 kr enligt Wine Searcher. Första provningen.
Och visst funkar det alldeles utmärkt som grillvin! Frukten är intensiv och pendlar mellan plommon, björnbär och cassis. Faten är välintegrerade och ger bra tryck åt avslutningen med en angenäm strävhet. Ingen tendens till störande smörkola. Alla byggstenarna är på plats. Det är … gott. Det är bra, välgjort vin i en relativt modern stil. Men mina typiska bordeauxmarkörer lyser nästan helt med sin frånvaro. Att det är en Pauillac skulle jag aldrig ha gissat blint. Lite synd, ändå, och hoppas att tidens tand leder utvecklingen åt rätt håll…

1 kommentar:

Guran i vinkällaren sa...

Tack för noten. Förmodligen stämmer den med många 2005:or just nu. Många har gått in i en lite "stum" fas i goda, maffiga men inte typiska markörer. Vinerna "sjunger" inte ut sin klass (och kommun) riktigt som om det sista lilla saknas. Man kan experimentera med karaffen men jag tror att de flesta behöver 4 - 5 år till i flaska innan full valuta skall fås. Pauillac är ju också ett distrikt som ofta har långlivade och utvecklingsbara viner. Har själv 82:or av medelkvalitet som dricker perfekt just nu.