Disclaimer: Jag har inga ekonomiska intressen i företaget Aeterno. Jag
umgås däremot och dricker vin ihop med Vinmannen som är ansvarig för
sortimentet, Pokermannen som frilansar (?) en del och Direktören som leder
företaget. När jag skriver om Aeterno skriver jag därför också om vänner till
mig. Nu vet du, och kan göra din egen tolkning.
En sortimentsprovning arrangerad i pampiga f d Börshuset i
Gävle – stilfull inramning! – visade tydligt företagets bredd från enkla
”husviner” till fine wines. Och sällskap av mikrobryggeriet Jädraöl (spännande, personliga öl),
chokladbutik, Épi bröd och en osthandel hade man också. Som sagt, ett riktigt
trevligt arrangemang.
Jag har två timmar på mig, så det är bara att köra igång.
Sägas kan på en gång att min beundran växer för mer professionella provare och minglare
som kan fälla träffsäkra omdömen och ge detaljerade beskrivningar på en uppsjö viner på kort tid. Mina noter blir högst summariska. Låt oss börja med vitt!
El Rocallis 2007 görs på druvan Incrozzio Manzoni (flera olika stavningsvarianter verkar förekomma...). Inget man
sätter blint. Jag har provat det en eller ett par gånger med gott resultat.
Speciell stil, med mineral, honung, fat, citrus; viss fetma bra längd.
En Champault Le Clos du Roy Sancerre har druvtypisk Sauvignon
Blanc-karaktär, men jag upplever en lite störande beska i eftersmaken.
Pinot Gris Kefferberg 2008 från Brand & Fils har diskret doft, och lite
anonym, men bra smak; hyfsad längd och slut med citrustoner.
Jämför med Pinot Grigion del Armentalesso 2010 Russola så är
den senare lite jordigare och mer karaktärsfull.
En Chablis Vielles Vignes 2009 från Ponnelle är ett snäpp
upp igen: bra citrus- och mineralton och hyfsad längd.
Nästa Chablis är billigare men (ännu) bättre: Pommiers Petit
Chablis 2010 är lite fylligare i sin karaktär; bra kropp.
Pike Riesling Clare Valley domineras hårt av skiffertonerna
och en oljighet i doft, men kompletteras med citrus-/limetoner och mineralitet
i smaken. Gott, men lite endimensionellt…? En riesling från Fritsch är mycket
fruktigare. Jag kommenterar till Vinmannen att jag skulle vilja blanda de två
och få en fruktigare variant av Pike…
Tamar Ridge 2008 Chardonnay, Tasmanien, har en tydlig fatton men är balanserad och god,
medan Snowmountain 2009 Chardonnay, Sydafrika, störs av ett något beskt avslut.
När vi når Lindaflor 2009 Chardonnay växlar vi upp en kvalitets- och
prisklass. Argentinsk chardonnay är inte min hemmaarena, men det här var
trevligt: fatig doft och en lagom smörig, ekad smak med bra tryck och syra och
längd.
Rutz 2004 Chardonnay, Russian River Valley, är också det ett gott chardonnayvin. Mer tropisk
frukt, honung, fat. Tyngd och koncentration, syra, balans, längd. Pretty much
vad jag vill ha!
Över till rött:
En vattendelare hittades direkt i spanska Gaba do Xil. Lätt
kväljande doft av jord och söta bär gjorde det inte lätt att vilja prova, och i
munnen var det ihåligt, svårplacerat och inte helt angenämt. Vem gillar det
här?!
Callejo är en gammal bekant; deras 6 meses är sträv, fruktig
och välgjord spanjor. Men spanska viner vinner inte alltid mitt hjärta. Så:
Frankrike!
Några Rhôneviner, kanske? En Crôzes-Hermitage 2009 "Les Hautes Granites"från Boutin
övertygar inte helt; lite konstig doft som jag inte blir riktigt klok på. Annat ljud
i skällan hos Ferme du Mont. Deras Côtes-du-Rhône skulle ge vår husets röda CdR
från Guigal en ordentlig match, med köttiga inslag i doften och bra örtighet i
smaken.
Ett steg upp är samma firmas Chateauneuf-du-Pape med
hallonfrisk örtighet i doften och god, balanserad, lite eldig och örtbitter
smak.
Vinmannen påtalar att jag missat att prova deras nya
champagne, en zero dosage från Christophe Mignon. Jag har begränsad erfarenhet av osockrad
champagne (Ayala är väl den enda jag kommer på direkt), men det här är gott i
sin stil. Extrem grönäpplefriskhet – som en Granny Smith-granité… Omöjligt till
mat men utmärkt apéritif.
Vid fine wines bordet hittas det lite dyrare segmentet i
portföljen. Bordeauxer med lite mognad lyser ju i princip alltid med sin
frånvaro från alla restauranger utom de allra bästa (och ett fåtal där stort
vinintresse gjort att man håller ett onaturlig djup och bredd – typ
Järvsöbaden…). Att få träffa på en humant prissatt Sociando-Mallet 2001 på
krogen, med sitt underbara, mognande, klassiska doft- och smakspektra skulle
dock glädja denne bloggare! Eller en Latour-Carnet 2002 som trotsar årgången
och visar en mycket fin, mer fruktig bordeaux än den nyss nämnda Sociandon. Camensac 2003 är
också den fin med bra frukt och tannin, men är den inte liiite lös i hullet?
Eller är det årgångsfördomar?
En sydafrkan av bästa snitt avslutar vinbonanzan. Columella
2006 görs av klassiska Rhônedruvor, och har en fruktig, fyllig, fatig smak med
balanserad strävhet och syra. Kompetent, välgjort och gott. Ingen rökighet, men
också lite anonymt om man ska vara petig.
Ett stopp hos Pokermannen som stod värd för avecbordet hanns
med som avrundning. De årgångs- och ursprungsbetecknade armagnacerna var
fantastiska, och armagnac/apelsinlikören strålande i sitt slag!
Stort tack för en fantastisk eftermiddag och ett bra
arrangemang!
2 kommentarer:
Roligt med sortimentsprovning hos ett företag som presenterar viner från La Ferme du Mont. Har deras C-d-R Village "Le Ponnant" och Ch9 "Cotes Capelan" som husfavoriter.
Vet du om man kan privatimportera delar ur deras sortiment, har ju bara någon mil till "huvudkontoret"??
Fast det är klart, kanske lättast att vända sig direkt till "vinmannen" :)
Mvh David
Synd på en intressant provning, vägrar att jobba på en söndag...
Skicka en kommentar