söndag, maj 20, 2012

1999 chapoutier monier de la sizeranne


Sista flaskan av en låda "gott och blandat" från en av Bornholms bättre vinbutiker sommaren 2008... Tre buteljer MdlS 1999 följde med, och de har druckits med ett par års mellanrum. November 2008, nyår 2009 och så nu, en stilla kväll i stugan, maj 2012... Av de förra försöken gillade jag det klart bättre andra gången då mognaden hunnit längre.

Även ikväll är det mognad som står i främsta rummet. Hustrun konstaterar direkt vid första sniffen (hon får som vanligt alla viner blint...) att "det här är inte purungt!" Färgen har en tydlig anstrykning av tegel och genomskinligheten är god. Det hade kunnat vara en sjuttiotalsbordeaux rent färgmässigt.

Doften är också tydligt mogen med multna höstlöv, tobak, exotiska kryddor och torkade fikon. De senare inslagen avslöjar för mig att ursprunget inte är Bordeaux. Smaken är balanserad, mogen och lång; med torkad frukt, tobak och mull i främsta rumet men också lite rödfruktiga toner och inslag av köttighet. Vansinnigt gott! Antagligen bästa flaskan av tre, eller så är jag bara extra mottaglig i kväll, för det här slår hårt dirkt mot njutningscentrum.

Fantastiskt!

Inga kommentarer: