söndag, april 22, 2012

2005 delas marquise de la tourette hermitage


Till kvällens lammkotletter, ugnsbakade rotsaker och chevrékräm med honung känns det som om något med lite örtighet skulle kunna vara ett bra alternativ... Hermitagehyllan är sorgligt gles och ett ensamt exemplar av Delas Tourette 2005 får sätta livet till.

Sist jag provade var jag mycket nöjd, men ikväll har det svårare att nå upp till de högsta nivåerna. Doften är fruktig med björnbär-/plommontoner, begynnande mognad med tydlig örtighet och ett inslag av pinjenötter och granbarr (!). I munnen är det örtigt, relativt kraftigt och strävt men fortfarande balanserat. Bra syra och ett nästan kådigt drag i slutet. Plus en del färska hallon! Om inte annat så avslöjar längden att det är ett seriöst vin.

Gott, men ingen höjdare ikväll. Frankofilen provade 09:an häromkvällen med nedslående resultat. De invändningar han anför hittar jag dock inget spår av här. Det är ingen modern spanjor i glaset; that's for sure. Snarare ett vin som skulle må bra av ett uns eller två mer komplexitet; något som ytterligare år på rygg kan ge. Nog finns byggstenarna för ett lång liv där...?

Inga kommentarer: