tisdag, mars 06, 2012

1996 chateau maucaillou


Det har gnällts rätt många gånger i den här spalten om bristen på mogen bordeaux i rimlig prisklass på det statliga monopolet. Så när det för en gångs skull dyker upp ett vin som matchar beskrivningen hyfsat går det ju inte att sitta still. Det är bara att handla in och prova.

Efter en niodagars beredskapsperiod som spänt över två helger kändes det verkligen som dags att unna sig ett gott vin, trots att det bara var tisdag. Och lite god mat. Ankbröst med karljohansvamprisotto och en tranbärs-/körsbärskaramell blev en utmärkt tisdagsmiddag. Och så mogen bordeaux på det.

Doften skvallrar tydligt om långt gången mognad. Läder och tobak samsas med torkade röda bär, en hint av ceder och lite kryddighet. Jag tycker att doften är förvänansvärt ren och inte så stallig men visst finns det lite stråk av skön hästsvett i bakgrunden.

Munkänslan är mjuk och behaglig, med mer syra än strävhet även om det stramar upp lite lätt på slutet. Smakmässigt finns det fortfarande lite cassisdrag men de är på väg att torka ut till röda vinbär. Läder, tobak, ceder och kryddiga toner samsas på ett skönt sätt. Det är inte särskilt kraftfullt, utan mer ett stiligt, värdigt åldrat vin med viss grace och elegans. Eftersmaken är faktiskt hyfsat långt.

Jag är - vilket torde framgå - positivt överraskad av det här. Vilket känns märkligt på ett sätt; det är ändå ett 300kr-vin vi pratar om... Det är nog mest förvåningen över att överhuvudtaget hitta en drickmogen bordeaux på SB av god kvalitet ståendes på en hylla på Gränby Centrum. Hustrun är positiv och gillar vinets "mildare" egenskaper; till mat funkar det klockrent. Bra grejer!

Inga kommentarer: