torsdag, december 23, 2010

1996 henriot

Det här vinet har provats förr, och är en av mina absoluta favoritchampagner någonsin i den fortfarande någorlunda pristillgängliga kategorin. Jag köpte in några buteljer hösten 2008 och har njutit det vid återkommande tillfällen därefter. Nu trodde jag dock att det skulle bli svårt att få tag på fler... Det var därför med till häpnad gränsande förvåning jag plötsligt noterade att Henriot 1996 var tillbaka på SB:s hyllor, och att den till och med fanns i rimlig mängd hemma i Uppsala!

Jultraditionens granklädningschampagne var därmed bärgad, och vi hängde pynt, girlanger och glitter till tonerna av Nat King Cole, Bing Crosby, Sinatra m fl, läppjandes på årgångsskumpa av sällan skådat slag. Det här är i mitt tycke en extremt bra "brukschampagne"; en vintage som levererar i prestigeklassen utan att hamna där prismässigt. Intrycken är hyfsat konsistenta; doften domineras av mogna äpplen (jag associerar till skalade äppleklyftor som fått lega framme en stund...); jag hittar också en tydlig brödighet och inslag av gula russin. Smaken är fyllig, balanserad och mycket lång. Otroligt gott!

Den som inte har sitt kvalitetsbubbel bärgat inför nyår gör klokt i att rycka en av de kvarvarande buteljerna. Själv tillbringar jag nyåret i tjänst och försöker därför få mitt champagnebehov mättat redan nu! Och jag har naturligtvis fyllt på mitt lager för kommande festligheter - den här champagnen lär inte vika ned sig i närtid...!


God Jul till er allihopa!

3 kommentarer:

Ulrik sa...

God jul, mr Konjär!

Finare Vinare sa...

Undras om det senaste släppet kommer från en senare degorgering? Så är det nog.

Vanligtvis ligger de åtta år på jästfällningen. Alltså degorgerades de första 2005. Men de nya bör ha legat tio år. Och ändå hunnit fått tre års ytterligare flaskmognad. Inte illa...

God Jul, käre Konjär!

konjären sa...

@ F&V: Jag noterade när jag lade in de nyinköpta flaskorna i vinrummet att folieringen skilde sig från den som låg kvar från tidigare släpp. Den äldre flaskans folie hade präglat "Stjärnmönster" som stod ut i relief, medan de nyare flskornas folie var helt slät. Tyder på att det förhåller sig som du tror... Jag vidhåller att det här är riktigt bra skumpa per krona-kvot!

God Jul till er båda!