torsdag, januari 10, 2008

pol roger, winston churchill -98, billecart-salmon -96 och dom perignon -99

Se där en trevlig rad champagner som Systembolaget på Svava dukat upp till provning när det vankades "lyxchampagne". Provningen hölls i butikens lunchrum, vilket fungerade väl i sig, men saknade all inramning som kunnat vara stämningshöjande. Provningen fick något kliniskt över sig. Bra om man är ute efter att isolera dofter och smaker; sämre om du vill få en upplevelse. Det senare skulle jag tro var målet för de flesta som löst biljett till denna tillställning, och för merparten av de som köper provningar över huvudtaget. Vinprovningar är som bekant en del av upplevelseindustrin numera, och hittas alltid som tillval på svenska kurs- och konferensgårdar någonstans mellan lerduveskyttet och femkampen.

Nå; provningsledaren Olivia och medhjälpare guidade oss raskt och översiktligt genom champagnes växtförhållanden och tillverkningsmetoder och hällde sedan upp blint. Eller, nåja, trekvartsblint. När korken for ur dompan med en smäll och välte ett (tomt) glas framför mig kunde hon inte längre hålla kvar den skylande handduken över flaskan. Tre okända skumpor alltså konstaterade jag, och i det sista glaset en Dom P; sannolikt -99 eftersom det är den som finns på SB idag.

Det blev hursomhest en intressant och givande provning.


I glas 1 fanns ett vin med mycket pigga bubblor, ljust gult till färgen och en frisk doft av citrus och mineral; efterhand kompletterad med en del äpple. Smaken innehöll mer äpplen och citrus men var ganska kort. En okej champagne men inget särskilt. Visade sig vara Pol Roger standardcuvée. Var ett tag sedan jag provade den; känns som om den har varit bättre.

I glas 2 var bubblorna färre och mindre livliga och färgen klart ljusgul. Doften hade helt andra inslag; plommon, nötter, bröd och kanske en champinjon. I den långa smaken kom äpplena in; röda och mogna. Gott! Kom ut som Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1998 - ny bekantskap med mersmak!

I glas 3 - extremt pigga bubblor! Klart mörkast i provningen; lite rödgult guldig till färgen. Stor doft av mogna äpplen och honung; också nästan lite oxiderade toner eller åt fino sherry hållet!? Mer honung och bivax (?) i smaken, som är mycket lång. Efterhand kommer också en efterbitterhet med grapeinslag. Mycket gott och lite krävande - min favorit under kvällen! En äldre champagne? Mer Pinot Noir? Vad är hemligheten? Visade sig som Billecart Salmon Cuvée Nicolas Francois 1996 - också en ny bekantskap som defintivt bör införskaffas!

Glas 4 blev alltså fyllt med Dom Perignon, som i mitt tycke var blekast till färgen av de fyra vinerna. Doften var också ganska annorlunda; frisk, lite blommig, en del tropisk frukt (persika?)utan att bli söt. Tyckte inte att inslagen av toast och nötter var så tydliga som SB:s egna noteringar hävdar. Smaken är extremt fyllig med mycket kompakt mousse; provningens överlägset stabilaste på det området. Som att äta glass, tyckte Olivia, och det var inte helt galet. Ny årgång för mig och minns -95:an som (ännu) bättre.
Som alltid är det roligt och lärorikt att prova vin på ett ordnat sätt. Systembolaget kan dock jobba lite med helhetsupplevelsen...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå där...Enkäter är överflödiga när det finns bloggar..Jag håller med om att rummet lämnar övrigt att önska. Om vi nu ägnar oss åt inriktad konstruktiv kritik - vad tror du kan skapa ett bättre helhetsintryck? ci vediamo, O

konjären sa...

Oj da, avslöjad...! :-) Kul att se dig här! Jag skall gärna försöka nyansera min feedback.

(Skriver fran en dator i Österrike som saknar bokstaven aa, därav konstiga tecken.)

Först och främst hade vi en mycket trevlig kväll och jag tycker att du gjorde ett mycket bra jobb efter förutsättningarna. Men som jag skrev sa funderade jag lite efterat pa hur Systembolaget definierar malgrupp, syfte och mal med provningarna. Jag tror - kanske felaktigt - att manga som gar pa en vinprovning för 3-500:- är ute efter en bra helhetsupplevelse, inte "bara" vinutbildning. Där tror jag t ex mina vänner i Gefle Vinkällare har ett försprang t ex genom att erbjuda helt andra lokaler och dessutom kunna krydda med specialimporterade viner och auktionsfynd som inte är tillgängliga för gemene man. Att bjuda pa en ost till champagnen var t ex exempel pa ett "mervärde" som förstärkte det positiva intrycket.

Själva öppnandet och serverandet av champagnen kunde ocksa ha flutit lite bättre, men det behöver vi inte uppehalla oss vid. Däremot upplevde jag att vinerna serverades lite för varma. Kanske inbillning, men i och med att det är ganska sma mängder i glasen och de är upphällda i en dryg timme bör de ju hellre vara för svala än perfekt tempererade fran början. Jag vet inte om du haller med men det var i alla fall en känsla.

Sa, sammanfattningsvis sa var det i vart tycke en bra, givande och prisvärd kväll, som hade kunnat bli ännu lite bättre under andra omständigheter. Jag vet inte om det är sa att vi redan har gemensamma (vin)bekanta, men är du intresserad sa hander det att vi ordnar lite speciella provningar emellanat. Vinmannen funderar som bäst pa en Bordeaux-64 -vertikal...

För övrigt hoppas jag att nästa post kommer att handla om morgondagens middag pa Palais Coburg (www.palais-coburg.com). Deras vinlista är i alla fall inte att leka med. Vi ses kanske igen!

konjären sa...

Bordeaux-64 HORISONTAL, menar jag ju... ;-)

Anonym sa...

Hör gärna av dig om det blir en vertikalprovning. Ska annars prova en del viner nästa vecka - alsacedagen och februarinyheterna. Olivia