måndag, januari 21, 2008

middag på palais coburg, wien

I fredags åt vi - hustrun och jag - alltså middag på Palais Coburg, Wien. För första gången på ett antal år hade vi egentid utan barn i en europeisk storstad så varför inte? Att vi - bland Wiens alla fina restauranger - hittade just Palais Coburg beror på den bok som våra värdar gav mig första dagen under besöket; en bok om just vin i Wien. Där ägnades ett uppslag åt restaurangen med stadens och landets utan tvivel mest omfattande vinkällare. Mer behövdes inte. Ett bord bokades och besöket kunde ta sin början.

Jag hann aldrig kontrollera i förväg om och i så fall hur många Guide M-stjärnor restaurangen hade, men efterkontrollen gav vid handen att de endast hade en. Inte i överkant, kan jag tycka. Kanske lite enkla ingredienser? Samtidigt var besöket på trestjärnan i Brügge för snart ett år sedan inte heller dränkt i tryffel och caviar.

Hur som helst; efter ett inledande glas champagne (Pol Roger) i deras vinbar tog vi oss upp via hissen till restaurangen en trappa upp. Misstag. Hovmästarinnan blev smått förfärad när hon såg oss komma ut själva utan ledsagning och bad om ursäkt för deras ohövlighet. Att hissdörren öppnades just när vi stod i en öm omfamning med min hand tydligt placerad på hustruns rumpa kan ha bidragit till den allmänna förlägenheten. Hur skulle jag kunna veta att det var de motstående dörrarna på hissen som skulle öppnas!? Vi ledsagades till vårt bord, och hustrun hängde vant handväskan på stolsryggen. Inom 30 sekunder kom de springande med den lilla handväskpallen... Efter denna snygga entré hade vi i alla fall utmärkt oss bland övriga gäster!
Väskan på sin lilla piedestal
Sommelieren föreslog Pol Roger från magnum till inledande champagne, alternativt Dom P -99. Eftersom åtminstone jag inte var helt imponerad av -99:an häromveckan testade vi i stället om vi skulle känna någon skillnad på det glas vi fått i vinbaren och det som kom från magnumbuteljen - och det var tydligt och klart märkbar skillnad till det bättre! Det som jag upplevt som lite väl syrligt men utan bredd hade plötsligt fått mer kropp, mer "kräm" och lite rundare, fylligare toner. Självklart kan årgångsblandningarna också skilja sig, och det är inte omöjligt att restaurangen själv efterlagrar sina champagneköp även av standardcuvéer, så någon fullständigt rättvis jämförelse är det anske inte. Vår sommelier gladdes åt vårt intresse och våra erfarenheter, och snart skulle det pratas vin...


Avsmakningsmenyer paras ju ofta ihop med ett vinpaket av ungefär hyfsad kvalitet. Nu ville vi ha något av mer än "hyfsat" denna kväll, och om man försökte hitta ett vin som skulle kunna passa till de flesta rätterna, vad skulle det då bli? Efter lite resonemang stannade vi vid ett glas vitt (ointressant californisk chardonnay/viognier/marsanne) till fiskrätten och till resten: Bourgogne! I det åttasidiga utdraget från deras vinlista fanns en intressant flaska från Comtes Georges de Vogüé, som dock var sommelierens sista butelj och som dessväre var rejält korkad. I stället; entré Clos Vougeot -61! Se posten nedan för detaljer - men vilket vin!


Middagen - som kortades med en rätt pga hustruns skaldjursallergi - bestod i övrigt av:


Munsbitar: citronmarinerad morot, bakat ostron m.m.
*
Ammis 1: Friterad potatis- och bacalaokrokett
*
Ammis 2: Kalvpölsa med liten kolhydratpuck (typ)
*
Gösfilé med kikärtor
*
Grodlår med violett risotto och vildbroccolicréme
*
Gåslever i borsjtj
*
Duva med ingefärspäron och mangoldrulle
*
Ammis 3: Torkade ananasskivor, romsky och romgelé på biskvibotten och kokosglass
*
Apelsinbrioche med chokladsås
*
Kaffe, citronsmörkaka
*
Diverse chokladbitar från stora godisvagnen

Detta nedtecknat från minnet dagen efter, filtrerat av språkförbistring och utan en hel del detaljer. Maten var god, servicen naturligtvis mycket god men ändå inte utan småmissar som kanske inte skulle väntats på denna nivå. Såsen till duvan skall komma samtidigt som duvan, inte en minut efteråt... Nå; bara att studera deras gigantiska vinlista och prata med deras sommelier (till vilken vi lämnade ett glas i flaskan för egenstudier senare) uppvägde mycket. Helt klart ett riktigt bra restaurangbesök!

5 kommentarer:

Vintresserad sa...

OJOJOJ vilken middag och vilken vinlista! Bordeaux-kapitlet får verkligen snålvattnet att rinna till... Leoville Las Cases 1985 265 EUR; Gruaud-Larose 1990; Leoville-Poyferre 1995... det hade varit svårt att välja! Då vet jag vart jag skall gå om jag hamnar i Wien! En liten lustighet är väl att de listar Ch Montus, Madiran under "Rhonedalen"... :-)

konjären sa...

Jo, det fanns en och annan raritet där, och som sagt så är vinlistan på nätet bara en bråkdel av vad de har i Den Stora Listan. När vi letade fram vinet för kvällen bläddrade vi ett antal sidor med bara Bourgogner... Restaurangen är klart värd ett besök, men är man inte sjukligt intressserad av tjocka vinlistor så tror jag att man kan hitta bättre value-for-money-retsauranger i Wien vad gäller mat. Däremot tyckte jag att många viner faktiskt höll en i sammanhanget resonabel prisnivå, och det är ju inte alltid fallet på finkrogarna!

johan p sa...

Håller med vinintresserad. En fantastisk vinlista! Men jag är nästan lika imponerad över handväskpallen.

Frankofilen sa...

Jag har inget att tillföra annat än att tacka för läsningen. Underbar entré på restaurangen! Och en handväskpall måste man ju skaffa sig, hur har man klarat sig utan? Precis som med ankpressen...

Blogger sa...

Would you like to get 30 bitcoin referrals every month, absolutely free?

Here's How To:

1. Claim 5,000 minimum (50,000 maximum) free satoshi per 24h from the Mellow Ads Faucet.

2. Start a 1 day network-wide campaign (define your budget with all of your available satoshis) promoting a bitcoin related referral URL.

3. Upon campaign's completion, re-claim and re-start.