måndag, januari 07, 2008

avlösning på beredskapsfronten

Som konstaterats några gånger redan så är det få saker som gör en så vinsugen som en veckas påtvingad avhållsamhet pga beredskap. Därför är måndagarna efter en beredskapsvecka numera festdagar hos Konjären.
Efter tips från kollegor besöktes en mindre, nyöppnad chark-/ost-/delikatessbutik i Näsbypark, Täby, inte långt från arbetsplatsen. Den sympatiske affärsinnehavaren bjöd på smakprov och tankar om utbudet som man ville fokusera på svenskt och bästa kvalitet. Inte minst det hängmörade köttet såg lovande ut, och en ganska stadig bit entrecote följde med hem. Eftersom det var nära stängningsdags och det var en ändbit som han därmed blev av med prutade han självmant ganska friskt på priset, vilket ju uppskattas. I bilen placerades köttbyltet på passagerasätet med stolsvärmen på för att därigenom hinna uppnå lämplig tillagningstemperatur innan hemkomsten...

Kött med fettet på rätta stället!Hustrun väntade med uppvärmd ugn och en karafferad Chateau Batailley 2001, och ganska snart stod en liten festmiddag med klyftpotatis, färdig bea av bättre sort och så dessa vidunderliga köttstycken, smältande möra och smakrika. Bra kött behöver inte konstlas till.

Just texturen var det mest spektakulära. Fyraåringen som annars kan vara lite kinkig med köttbitar som måste idisslas konstaterade nytert: "Jag liksom bara tuggade och så for köttet schwosch ner i magen!". Vi tror att det betyder att det var försvinnande mört.

Vinet har provats ett par gånger tidigare, och dess prisvärdhet debatterats bland medbloggare. Eftersom inköpet sedan länge preskriberats (jösses, det var ju redan 2007!) så bekymras jag inte av det utan njuter av vinet i stället. Doften visar den här gången en balanserad blandning av frukt (plommon, svarta vinbär), korinter och cederträ. Kanske också ett litet drag av fatvanilj och möbelpolish (en ny doftreferens jag lärde mig vid vertikalprovningen häromveckan!). Smaken är inte onödigt stram men ändå med ryggrad, medellång, och domineras av tanninkuvad frukt med lite ceder. Ett mycket drickbart vin som fungerar utmärkt till mat nu och som jag tänker följa sisådär en tolv flaskor framöver... En tanke som dock inte undslipper mig är att jag vill prova detta mot en bättre budget-Bordeaux som Ch La Tour de By. Jag tror mig ana en bättre längd och balans i Batailley, men är inte säker.

Lite glass med en Smith Woodhouse 10yo Tawny Port avrundar det hel på ett förtjänstfullt sätt!

2 kommentarer:

Lisa sa...

Hej! Vill du vara gästbloggare och ge lite vinförslag till några frittvalda recept på vår sajt?

Hejsning!

konjären sa...

Oj! Jag är hedrad! Naturligtvis vill jag det, men jag är oskolad, självlärd och glad amatör. Vi får höras om era förväntningar m.m.