Idén är enkel – två bordeauxer möter två australiensiska
shirazer i ungefär samma pris- och kvalitetsklass. Släng in en bra spanjor och
en hög Parkerpoängare från Chateauneuf-du-Pape och leken kan börja…
Vi är nio hugade provare som samlats i Vinmannens valv i
centrala Gävle för att leka blindbock. Lite ovanlig provningsform i dessa
lokaler, men skojigt och lärorikt. Sällan ställs ens förutfattade meningar lika
mycket på prov som vid en blindprovning. Ofta ställs de dessutom i skamvrån…
Vinmannen är i full färd med att visa vinkällaren och prata
lite anekdotisk vinkuriosa på sitt oefterhärmliga sätt när jag anländer med
andan i halsen från tåget. Jag förser mig med ett glas champagne och bekantar
mig med omgivningen. Publicisten (ej att förväxla med Redaktören) är där, och
Järvsömannen kommer att anlända (ännu) senare än jag; i övrigt nya ansikten.
Kul!
Provningen sker halvblint. Alla vet vilka viner som är med i
leken och Vinmannen ger dem en översiktlig presentation. Återstår att pricka
vilket vin som är i vilket glas. En baggis, eller…?
Vinerna är:
1996 Chateau Malescot St Exupery, Margaux 3éme cru classé
1996 Chateau Duhart Milon Rothschild, 4éme cru Pauillac
2003 Mitolo
G.A.M. Shiraz
2001
DÁrenberg The Laughing Magpie
2005 Clos
Mogador
2003
Chapoutier Chateauneuf-du-Pape Barbe Rac
Vin nr 1
Mognande färg, varm mogen parfymerad(?) doft med
björnbärstoner. Fruktig, bärig lite snipig mitt men långt slut. Lättare i
stilen…
Gissning: D´Arenberg Shiraz
Facit: D´Arenberg Shiraz
(Det var ju lätt det här...!)
Vin nr 2
Stor doft, inslag av blyerts, ceder. Lätt stalliga inslag.
Cassis, läder i smaken. Balans. Hmm…
Gissning: Duhart-Milon
Facit: Malescot St Exupery
Vin nr 3
Stor doft av björnklister, björnbärssylt. Maffig,
portvinsliknande smak, hyfsat eldig. Ändå ganksa balanserad.
Gissning: Mitolo
Facit: Clos Mogador
Vin nr 4
Stor, lite spretig doft, varm, mycket bordeaux… Mognad. Mer
frukt och antydan till blommighet i eftersmaken…?
Gissning: Malescot
St Exupery
Facit:
Duhart-Milon
Vin nr 5
Mycket syltig doft; maffig, eldig… Finns det inte lite
garrigue och kåda i eftersmaken…?
Gissning: Chapoutier
Chateauneuf-du-Pape Barbe Rac
Facit:
Mitolo
(låste för mycket på mina förutfattade meningar om Frankrike
2003 och letade efter en C9P med syltighet…)
Vin nr 6
Ljusast i färgen, rödbärig, tranbärstonad, något eldig doft.
Saftig smak med tydliga tranbärstoner.
Gissning:
Clos Mogador
Facit: Chapoutier
Chateauneuf-du-Pape Barbe Rac
(borde ha fattat på färgen om inte annat…)
Ja vad säger man...? En bra träning i ödmjukhet, och ett nyttigt prov på aussie shiraz av högre kvalitet! Och som vanligt ett fantastiskt roligt sätt att prova vin!
Som om inte detta var nog fiskade Järvsömannen fram ett
Mystery Wine… Lite svalt vid serveringen, men Vinmannen prickade det omedelbart
som bättre australiensisk shiraz. Och därmed var jag ute ur leken. Även efter
en sådan här kväll är det ett tämligen outforskat område för mig. Smörkola,
lätt mintighet (som bara jag tycktes känna) och björnbär. Gott, ja... men jag är fortfarande lite frågande... Vi har inte riktigt hittat fram till varandra, aussie shiraz och jag.
Facit:
Penfolds Magill Estate Shiraz 1998
Vinmannen har också ett bonusvin på lut. Något helt annat än
vad som legat i glasen så här långt… Vinet serveras öppet och är en enkel Beaune
från det tveksamma året 1952…! Producenten - eller är det negocianten? - är Dalimier&Fils, och vinet visar
sig vara ännu ett exempel på hur bourgogner från 50-talet verkar ha närmast
odödliga egenskaper. 60 år gammalt visar det upp en fantastisk provkarta av
dofter och smaker i spektrat pomerans, kryddor, kanel, murknande trä, jul,
dammig choklad… Underbart!
Och när några av oss tvingas vänta på tåg en stund efter
provningen enas vi snabbt om att runda av kvällen med lite portvin. Noval LBV
1975 har legat på fat i sex år innan buteljering – ovanligt länge för en LBV.
Resultatet är av vintage port-kvalitet trots den lite klena årgången! Doft och
smak av créme brûlée, fikon, russin, bränt socker med bra sötma, längd, finess
och balans. Suverän juldricka, som också gör sig fantastiskt med en god cigarr (tack, publicisten!)...! Nu är det bara att längta till den 17 november, då det blir en synnerligen intressant middag/provning med Vinmannen et al. Mer om det senare!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar