fredag, oktober 26, 2012

2010 paul et marie jacqueson rully 1er cru grésigny

En studieresa till holland bjöd inte på några tillfällen till monumentala mat-/vinupplevelser, men en riktigt god vit bourgogne till ett fat skaldjur avslutade resan på ett alldels utmärkt sätt.
 
Sista kvällen bodde vi på genuint personliga och knasigt charmiga Villa Augustus i Dordrecht. Hotellet är beläget i en gammal industribyggnad och kombinerar ruff betong/stål/tegel-känsla med personliga inredningsdetaljer, lite alternativ/ekologisk touch och en enorm egen örta-/görnsaksgård. Restaurangen ligger på andra sidan trädgården och går i samma stil.
 
Alla restauranger som för kanin på menyn har en extra stjärna i min bok, men den här kvällen kände jag verkligen för skaldjur. Alltför sällan får jag chansen, så varför hålla tillbaka? En plateau du fruit du mer royale, tack!
 

Ostron, hummer, havskräfta, räkor, musslor av kända och okända slag och små havssniglar att pilla ut med nål... såser och bröd. Vad mer kan en vuxen man begära? Tja, en anständig vit bourgogne, kanske?

Vinlistan är mycket begränsad. Det finns egentligen bara ett alternativ:


En Rully 1er cru "Grésigny" från Paul et Marie Jacqueson är ett skott delvis i blindo. Producenten är okänd och området sorgligt outforskat av mig. Men det visar sig bli en riktig lyckträff!

Stor doft, bra kropp med rondör (fat?). Tropisk frukt som persika och inlagda päron samsas med tydlig citrus och bra mineralitet. Balansen är fin, eftersmaken frisk och lång; syran lagom hög för en munrensande effekt mot skaldjurssötman. Om jag läser rätt på producentens hemsida är vinstockarna planterade 1950, vilket kanske är en del av förklaringen till den positiva helhetskänslan. Sammanfattningsvis är det alltså ett överraskande bra vin till ett rimligt pris på restaurang... bara en sån sak!

1 kommentar:

Rara droppar sa...

En producent jag blev rekommenderad för några år sedan och som definitivt levererar trevliga viner, framför allt till ett mycket bra pris.

En vardagsproducent som är bra att ha i källaren, helt klart.