torsdag, oktober 11, 2012

domaine st michelle - mousserande amerikan


Ett amerikanskt budget-bubbel? Kan det verkligen vara något? En fd kollega är i alla fall smått lyrisk efter en vinmässa i Västerås och för 99 kr kan man ju i alla fall prova. När både hustrun och jag hade små - men viktiga - delsegrar att fira på jobben, så förefaller det ju vara alldeles lagom att förgylla vardagen med.

Domaine Ste Michelle anstränger sig för att mörka sitt ursprung. Namn och etikett gör vad det kan för att leda tankarna till Frankrike. I glaset är det dock svårare att leva på lånta fjädrar... Det är inte champagne. Det är överhuvudtaget ... tämligen eget.

Doften känns lite murrig, dov och jordig, med lätt aromatiska men samtidigt friska inslag. Lite muscat-varning, är det allt. Men smaken är fin. Riktigt fin. Ibland nästan burgundisk! Gula äpplen, något oxiderade, en del citrus, mycket honung. Någonstans på väg från näsa till mun har de aromatiska inslagen transformerats till en skiffer/petroleumton i eftersmaken som ger ett bra avslut. Det är dock ingen riesling i vinet utan en klassisk chardonnay/pinot noir blend.

Sötman är påtagligt hög (18g/l) vilket stör helheten. En högre syra hade behövts för att det inte skulle bli lite tungt i gumpen.

Som helhet ett inte oävet vin. För att funka som aperitif eller till mat tycker jag dock att det är lite obalanserat. Välkylt som sällskapsvin på verandan en solig sommardag kommer det säkert bättre till sin rätt.

Inga kommentarer: