tisdag, april 05, 2011

1996 j-m brocard domaine sainte claire vieilles vignes

Ett knytkalas hos goda vänner vi inte träffat på ett tag visade sig vara en god anledning att öppna en magnumflaska mogen chablis; de är båda förtjusta i fisk- och skaldjursrätter och uppskattar vit bourgogne så... Jag tar med mig de nyvuinna talangerna från min dag på Restaurangakademien för ett par veckor sedan, då kocken Christian Hellberg lärde mig och ett antal andra glada amatörer "Hemmakockens genvägar till lyx". En riktigt rolig - och lärorik! - dag jag fick i present av bröderna (tack för det!). Jag deltog i kockandet av lunchen den gången, och gjorde en spansk, saffransdoftande fiskgryta med pilgrimsmusslor och hälleflundra. Samma sak upprepades här. Efter en förrättsrisotto med sparris, morot och haricots vert kom varmrätten på bordet. Ganska snyggt med det gula, orange och röda färgnyanserna - om än bilden inte ger riktig rättvisa...!
Vinet - som fungerade utmärkt till båda rätterna - var alltså en magnum av J-M Brocards Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte-Claire; vinet som prismässigt ligger precis under en Premier Cru från samma producent och på något sätt fyller ett hål i stegen. Aktuell årgång är 2009 och kostar 169 kr. Det här vinet - som började säljas i februari i år och fortfarande finns kvar - kom från fantastiskt goda chablisåret 1996 och kostar 499 kr för en magnum. 80 kr per normalflaska för lagring i 13 år är väl tämligen skäligt...?


Nå; smakar det något? Att det gör! Det är mörkt gyllengult till färgen; fantastisk honungsmättad doft med klara citrusdrag och en lång, balanserad smak med fortfarande bra syra... Det här är riktigt bra vin och jag som har haft förmånen att prova en del goda chardonnayer av olika ursprung den senaste månaden måste säga att det tydligt överpresterar. Det får nog bli en tur till Passagen innan de tar slut...

5 kommentarer:

Australia Rock sa...

Nog är det väl f-n att vi okunniga och ointresserade "vinbönder" i övriga landet är diskriminerade av monopolet med sina sk källarbutiker!
#!%?¤%....hade varit kul att testa .........:-)

konjären sa...

Den bör gå att beställa; jag tror inte att det är en exklusiv vinkällarlansering... Prova!

Anonym sa...

Men herregud!!
Hur lam får man vara det är ju bara att ringa till den butik du handlar på och beställa en flaska eller flera.
Är den slut hos lev eller depån så tar de hem den från vinkällarbutikerna.
Och denna service kostar inte dig som har valt att bo billigt på landet något extra.....

Australia Rock sa...

Jag kanske är lam och bor billigt på landet....hahaha den var bra. Men faktum kvarstår att jag har försökt detta ett antal gånger från den eminenta butik jag handlar. Kanske har blivit förändring de senaste månaderna för det har fungerat jättebra på förträffliga Systembolaget tidigare..........NOT!
Struntar för det mesta i detta skitföretag och beställer allt via internet nuförtiden. Här kan man i alla fall lita på att artiklarna finns och behöver inte vänta 3-4 veckor innan man får reda på att det är slut på hos leverantör, på depån eller hos vinkällarbutiken. Allt hemkört till dörren till en service jag gärna betalar någon 10 extra per flaska för! ;-)

konjären sa...

Hemkört för en tia flaskan - kan det vara något verkligen.... ;-)

Vinet i fråga finns i allf all kvar idag. När jag skulle fylla på under lunchen rekommenderade Philippe på Passagen/Regeringsgatan att jag i stället provade 2000 Premier Cru Montmains av samma producent. Han tyckte att -96:an var lite trött, och det är klart; jag gillar viner i utförsbacke... Hoppas få tillfälle att prova detta i närtid så får vi se vad en jämförelse kan ge vid handen!