lördag, februari 05, 2011

braastad XO fine champagne

En kort notis från stugans rofyllda tillvaro... I skenet från levande ljus och med en falnande brasa i bakgrunden ser jag sonen ligga på den uppblåsbara madrassen och sövas av lågornas hypnotiska ljusspel. Snön är djup i skogen; mindre så på isarna. De senare är dock halvmetertjocka; isborren får jobba hårt och några öringar lyckas vi inte väcka till liv.

Vi lär oss Cluedo tillsammans ("Professor Plommon - i vardagsrummet - meeeed.... skiftnyckeln!") och äter sen middag; Konsum Åmots brasilianska entrecôte. Rullad i hackad vitlök och franska örter, brynt i smör och rapsolja och sedan långsamt stekt till 58 grader är den så god så till och med gossen gör två tummar upp. En cru bourgeois 2004 från Médoc fungerar naturligtvis utmärkt till. I går delades en flaska med liknande ursprung till lite ostar. Dagens flaska var mer än dubbelt dyrare och något bättre, men gårdagens hade betydligt intressantare näsa. Kanske bloggar jag om dem någon gång, kanske inte.

Just nu är jag bara tagen av stunden och av en - här och nu - överraskande god Braastad XO. Systembolaget i Ockelbo har en del att jobba på i kvalitetssegmentet överlag, men deras dyraste cognac (strax under Grösntedts VO i literpris) håller bra. Inköpt i somras någon gång har den blivit stående och tullats försiktigt på då och då. Men den är verkligen god. Ganska söt, visserligen, men ett tydligt drag av mandelmassa och kärnbitterhet som skär igenom lagren av kanderade nötter, russin och torkad frukt. Finns det inte en liten whiff av rancio där också...?

I prisklassen känns det som ett stabilt köp. Och medan glöden sakta dör ut och vargarna lämnar ringlande spår i snön runt husknuten värmer den gott. Och gossen? Sover sedan en stund sött, med täcket till hälften avsparkat...

Inga kommentarer: