torsdag, maj 20, 2010

rosépremiär

Sommaren kom plötsligt i år. Vintern kändes inte långt borta så sent som förra helgen, och nu flödar sommarsolen plötsligt ned och värmer luft, kropp och själ. Middagarna äts på terrassen, och i kväll kände jag djupt och instinktivt för min sommarfavoritmat; sallad på kyckling, rödlök, kalamataoliver, avocado, knaperstekt bacon och den här gången också lite halloumi tillsammans med en ciabatta grillad i ugn med olivolja och flingsalt. Ett franskt, svalt rosévin till det och sommaren finns också på matbordet!


Jag har läst testerna av "årets rosé" ovanligt slarvigt i år, inser jag framför hyllan på Systembolaget i Gottsunda. Mulderbosch brukar väl inte vara skräp... och se här, en italienare, Montepulciano d'Abruzzo - kan vi prova. Om man undviker de allra billigaste borde man väl slippa hallonsaften...? Och där minsann, en ensam provencalare: Domaine de la Sauveuse. För i sammanhanget (vi pratar alltså rosévinshyllan på SB i Gottsunda, ok?) stabila 95 kr så kan man ju hoppas på något hyfsat stilrent.
Och det här är bra! Låt vara att rosé är en vinsort som är extremt påverkbar av x-factors som vackert väder, värme, lättsam mat på terrass, fågelsång, humlesurr... Även så här vid läggdags framför datorn tycker jag att det är ett anständigt försök.
Framför allt är det ett vin; inte sötaktig alkoholsaft utan annan karaktär än slapp frukt. Frisk, mineralig, hallontonad, blodgrapebitter doft med god komplexitet. Lätt, balanserad smak av apelsiner, röda bär och mineral, med bra längd och eftersmak. Helt klart en trevlig bekantskap och ett vin som har potential att dyka upp igen på Konjärens bord. Få se om någon av de andra smakproven kan överträffa...?

Inga kommentarer: