måndag, februari 01, 2010

2001 pontet-canet och 1996 duval-leroyDet har - milt uttryckt - varit lite stiltje här den sista tiden. Jag vet inte riktigt varför. En kombination av att nivån för "bloggvärda viner" successivt höjs och vissheten om att skall jag fortsätta utvecklas och lyfta nivån ett eller ett par snäpp så kommer arbetsinsatsen att växa exponentiellt. Och så mycket tid finns inte i någon kalender.

Så bloggen puttrar på i stillsam sjudning snarare än stormkok, men den får väl göra det tillsvidare. Till syvende och sist är ju bloggen min och till för mig. Får jag inte vara egoistisk här så var annars!?

Helgen bjöd på trevlig middag med IT-mannen, dennes hustru strålskyddskvinnan (!?) och barn. Menyn bjöd på avocadosoppa med king crab; rådjurssadel med portvinskokta svartrötter, ankfettsstsekt potatis (mest för de som inte gillade svartrötter), tvåtimmarssjuden skysås och blomkålsskum ur sifon och avslutningsvis vaniljpannacotta med vanilj- och amarettobakade aprikoser och fikon... Ja, att jag såg finalen på Årets kock i veckan som gick kan ha avspeglats i menyn, men sifontricket gjorde i alla fall kidsen nyfikna på blomkål!

Till fördrink och förrätt serverades Duval-Leroy 1996. Jag har lite tappat intresse för att ta detaljerade noter under middagar som inte är till för vinet, utan där vinet är till för middagen. Det var i alla fall riktigt gott, tydlig mognad utan att vara i närheten av övermoget, med toner av gul, mogen frukt (sultanarussin!?). Ett riktigt bra vin, helt enkelt!

Varmrätten beledsagades av Pontet Canet 2001. Vad kan man säga? Ett vin som spelade på de flesta av mina preferenssträngar, men som inte riktigt nådde de högsta höjderna... Rasande gott ändå med finkorniga tanniner och bra längd.

Mer änså tänkte jag inte skriva idag. Jag tror och hoppas att jag återkommer inom kort...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan... tänkte bara tipsa om den nya länkkatalogen som släpptes igår.

Länkkatalog

ha en trevlig helg
//Rickard

ps. Du får jätte gärna länka till mig.ds

Gunnar sa...

Hoppas du får lusten o viljan kommer tillbaks.
Det är din vinblogg som man längtar mest efter ett nytt inlägg.Alltid mycket trevlig läsning.
MVH Gunnar

konjären sa...

Man tackar, Gunnar! Den sortens kommentarer i kombination med en synnerligen trevlig vinkväll gör det lätt att kavla upp ärmarna och skrida till verket!

Smakverkstan sa...

Blomkålsskum, rå lövtunn blomkål, laxrom, pocherat vaktelägg och smörfrästa små rågsmulor smaksatt med garam masala. vad dricka till?

/Linda

konjären sa...

Oj, vilken utmaning...! Som du säkert anar finns det många som är bättre på det här än vad jag är. Du blandar en hel del här, och inte bara vinvänliga grejer...

Spontant, och utan djupare forskning, skulle jag nog gå på en riesling med viss restsötma. Eller kanske till och med en gewürztraminer. Ägg och rå blomkål blir inte alldeles enkelt. Kanske skulle en champagne med frisk syra kunna funka, men jag skulle pröva först innan jag serverade någon annan! Lycka till!

Smakverkstan sa...

Tack för hjälpen. Det blev lite ändringar på vägen. Tandoorifrästa rågkrutonger, dill, löskokt ägg, blomkål och rimmad halstrad torsk, mums! Ja, det löskokta ägget svårast att smakmässigt få bukt med. Bäst passande bland vinerna blev en gruner weltliner från Hiedler men bästa smak- och doftkombon totalt gav en ljus lager från Nils Oscar.

/Linda

konjären sa...

Låter väldigt rimligt... Öl är ju ofta en bra utväg när vinkombinationerna är svåra att få till!