söndag, januari 25, 2009

1995 chateau la lagune, haut médoc

Det första som slår en när man öppnar en flaska La Lagune 1995 är korken. Vilken kork! Den är lång, 53 mm; den är kompakt men ändå spänstig, inte en tillstymmelse till smulighet och med slottets namn och årtal tydligt inbränt i stora bokstäver på korkens sida, liksom även årtalet på korkens topp. Needless to say har den i tolv-tretton år (osäkert hur länge vinet fatlagrats...) vakat över flaskans skatt utan tillstymmelse till läckage eller dolt några läskiga TCA-molekyler inom sig som smittat vinet. En kick-ass kork som lätt skulle brotta ned tre-fyra skruvkorkar om den fick chansen - för att inte tala om ett gäng stackars syntetkorkar...


Vinet köptes in i somras på Bornholm. Den lådan med blandad, mogen Bordeaux som jag investerade i där har betalat sig bra. Särskilt en Trotte-Vieille -98 har överraskat positivt. Det här är andra - och sista - flaskan av detta vin. Första strök med vid en grabbhelg i stugan med bröderna, och serverades kanske inte under riktigt rättvisande omständigheter. Nu tänkte jag ge den lite bättre förutsättningar.

För den som inte har 1855-klassifikationen som aftonbön varje kväll kan jag påminna om att slottet är klassat som 3e cru och planterat med 55% CS, 20% Mt, 20% CF, %5 PV.

Vid dekanteringen provsmakas den snabbt, och jag blir omedelbart lite besviken. Det känns ganska strävt, ogint och åt det syrliga hållet. Kan det här verkligen rädda upp sig eller är det over the top? Efter en dryg timme är det matdags och det är nu ett helt annat vin i glaset! Att det är en mogen bordeaux av klass som står på höjden av sin förmåga just nu är mer eller mindre uppenbart från första stund... Den multnande lövhögen, piptobaken, lädret - aaahh! Inte så mycket ceder eller stall, men dock en del mörka fruktinslag av främst plommon. Längre fram på kvällen avtar fruktigheten och det blir - åtminstone enligt hustrun - inslag av salami! Det känns också som om munkänslan "glesnar", och vinet var som bäst omkring två timmar efter karafferingen.
Sammanfattningsvis ett riktigt bra vin; strålande till en köttbit med klyftpotatis, men antagligen utan potential till något ännu större. 328 DKK kostade flaskan på Öens Vinagentur i Rönne, och eftersom det inte går att köpa unga australiensare på BiB som smakar så här så vill jag ändå klämma till med ett prisvärt!

Inga kommentarer: